NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις το burnout στον ψηφιακό κόσμο

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις το burnout στον ψηφιακό κόσμο

​Δέχεσαι τόσα ερεθίσματα μέσα στην ημέρα σου που σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να μπορούσες να εξαφανιστείς έστω για λίγο και να μην ακούς τίποτα και κανέναν; Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί η καθημερινότητά σου στον ψηφιακό κόσμο να γίνει λίγο πιο εύκολη;

Μείωσε την υπερ-πληροφόρηση

Δεχόμαστε ένα σωρό από πληροφορίες σε μορφή εικόνας, video ή κειμένου καθημερινά. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις ό,τι συμβαίνει, όποτε συμβαίνει. Αν αποφύγεις τα άσκοπα scrolling στα timelines των social media σου θα καταφέρεις να αξιολογήσεις καλύτερα και να μειώσεις τον χρόνο που περνάς μπροστά από τις οθόνες. Προσπάθησε την επόμενη φορά που θα πατήσεις τις εφαρμογές του κινητού σου για να μάθεις νέα ή να χαλαρώσεις να το κάνεις συνειδητά, με μέτρηση του χρόνου.

Απόφυγε τα πολλά video calls

Προσπάθησε να αποφύγεις τα πολύωρα video calls καθημερινά ή προσπάθησε να τα συγκεντρώνεις μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Η πολύωρη χρήση των video-calls φέρνει συναισθηματική και σωματική κόπωση. Φαίνεται ότι το φαινόμενο του Zoom Fatigue ήρθε για να μείνει, οπότε δεν χρειάζεται να σου συμβεί! Εναλλακτικά, μπορείς να εφαρμόσεις κάποιο phone call περπατώντας ή να κάνεις διαλείμματα για να περπατάς ενδιάμεσα των meetings.

Σβήσε τις μη απαραίτητες ειδοποιήσεις

Αφιέρωσε 15’ από τον χρόνο σου και αξιολόγησε ποιες ειδοποιήσεις είναι σημαντικό να τις λαμβάνεις και ποιες δεν είναι απαραίτητες. Θα σου χαρίσει πολλές στιγμές «ηρεμίας» μακριά από τη συνεχή διάσπαση της προσοχής σου από τα διάφορα ερεθίσματα.

Τήρησε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας

Προσπάθησε να κρατήσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ωρών και ημερών που είσαι online και προσπάθησε να το τηρήσεις. Ειδικά για το θέμα της δουλειάς από το σπίτι, είναι απαραίτητο να μπορείς να κρατήσεις συγκεκριμένες ώρες εργασίας και να διαμορφώσεις ένα πρόγραμμα που θα τηρείς, όπως θα έκανες αν πήγαινες στον φυσικό χώρο εργασίας σου, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να περνάς όλη την ημέρα σου στην δουλειά!

Πέρνα ώρες ή μέρες που να είσαι offline

Δοκίμασε να κάνεις μικρά Digital Detox διαλείμματα που θα σε βοηθήσουν να «ηρεμείς» το σώμα και το μυαλό σου από όλες τις πληροφορίες που δέχεσαι. Θα σε βοηθήσει να χαλαρώνεις και να ξεκουράζεσαι πιο βαθιά. Συγκεκριμένα, δοκίμασε να εφαρμόσεις τις Digital Detox ζώνες, ώρες τις ημέρας που θα είσαι offline, όπως για παράδειγμα μισή ώρα πριν κοιμηθείς ή μόλις ξυπνήσεις. Δοκίμασε να δημιουργήσεις και digitally free zones μέσα στο σπίτι σου, όπου δεν θα χρησιμοποιείς εσύ και η οικογένεια ή ο συγκάτοικος/οι συγκάτοικοί σου τις ψηφιακές συσκευές σας. Για παράδειγμα, καθιέρωσε στο χώρο της κουζίνας, την ώρα του φαγητού να μην χρησιμοποιείτε τις ψηφιακές συσκευές. Αυτό θα σε βοηθήσει να ηρεμείς για λίγο και να έρχεσαι σε επαφή με τον εαυτό σου και τους γύρω σου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr