NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Ναι, είναι αλήθεια, η Amazon επενδύει στην Ελλάδα

TechReporter: Ναι, είναι αλήθεια, η Amazon επενδύει στην Ελλάδα

Έφτασε η ώρα που οι τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν στην Ελλάδα, που τα λιμάνια εξοπλίζονται με blockchain και που η χώρα μας αποκτά εθνικούς δορυφόρους και drones. Αυτά και άλλα πολλά, στον TechReporter αυτής της εβδομάδας.

Η Amazon επενδύει στην Ελλάδα. Αυτή ήταν, με λίγο λόγια, η είδηση που απασχόλησε την εγχώρια τεχνολογική την περασμένη εβδομάδα. Η επένδυση της Amazon Web Services «επισημοποιήθηκε» μετά από συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με στελέχη της εταιρείας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου η AWS θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Τοπικές Ζώνες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι Τοπικές Ζώνες της AWS «επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά μια σειρά από δραστηριότητες».

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε η devolo Greece σε συνεργασία με το epixeiro.gr. Σε αυτήν, επαγγελματίες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την τηλεργασία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, το 77,1% των εργαζομένων αντιμετώπισαν προβλήματα στο WiFi κυρίως κατά την διάρκεια βιντεοκλήσεων και τηλεδιασκέψεων. Και αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της τηλεργασίας βασίζεται στις τηλεδιασκέψεις.

Από την άλλη, η ΟΛΘ Α.Ε. είναι το πρώτο ελληνικό λιμάνι που υιοθετεί την τεχνολογία blockchain μέσω της ενσωμάτωσης με την TradeLens, μια ψηφιακή πλατφόρμα εφοδιαστικής που υποστηρίζεται από πέντε από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών παγκοσμίως. Η ΟΛΘ Α.Ε. επικεντρώνεται στη μετατροπή του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε «έξυπνο λιμάνι» μέσω έξυπνων τεχνολογιών για την ψηφιοποίηση των συστημάτων, «ώστε να παρέχει καινοτόμες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Παραμένοντας στην Ελλάδα, συνεχίζονται οι εργασίες για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone. «Σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα» είναι, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας» για το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων. Την ίδια στιγμή, το εμβληματικό έργο των εθνικών δορυφόρων περνά σε φάση υλοποίησης.

Επίσης, η Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια στην ελληνική γλώσσα, έφτασε το εντυπωσιακό μέγεθος των 200.000 λημμάτων εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου. Έχοντας αρχίσει από το 2002, η εγκυκλοπαίδεια, που γράφεται συνεργατικά από οποιονδήποτε, διαβάζεται από 7.000.000 ανθρώπους τον μήνα, προσφέροντας στον καθένα τους πληροφορίες που βρίσκονται στα 200.000 λήμματα που διαμορφώθηκαν με 9.140.000 επεξεργασίες. Για την ανάπτυξη της, προσφέρθηκαν εθελοντικά χιλιάδες από τους εκατοντάδες χιλιάδες εγγεγραμμένους και μη χρήστες.

Στη διεθνή αγορά, εκατοντάδες κράτη συμφώνησαν να υιοθετήσουν κοινές αξίες και αρχές για να διασφαλίσουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσεται με ηθικό τρόπο. Και τα 193 μέλη του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (Unesco), συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, υιοθέτησαν το ιστορικό κείμενο. Η νέα συμφωνία στοχεύει να καθοδηγήσει την κατασκευή της απαραίτητης νομικής υποδομής, για να διασφαλίσει την ηθική ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Στα κοινωνικά δίκτυα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Jack Dorsey, αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, με άμεση ισχύ. Ο Parag Agrawal, ο επικεφαλής τεχνολογίας, θα αναλάβει το τιμόνι της. Ο Dorsey, 45 ετών, υπηρετούσε και ως Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter και της Square, της εταιρείας ψηφιακών πληρωμών. Θα παραμείνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2022.

Και κλείνουμε με τρεις μελέτες: η πρώτη, από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ, αναφέρει πως 2,9 δισ. άνθρωποι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το internet. Η δεύτερη, από την Ericsson, υποστηρίζει πως τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας έχουν αυξηθεί 300 φορές από το 2011. Και η τρίτη, από την Check Point Research, λέει πως έχει υπάρξει αύξηση 40% των κυβερνοεπιθέσεων σε οργανισμούς παγκοσμίως το 2021.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr