NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Αύξηση των ταχυτήτων στο διαδίκτυο, πτώση​ στην αγορά των smartphone

TechReporter: Αύξηση των ταχυτήτων στο διαδίκτυο, πτώση​ στην αγορά των smartphone

​Οι βροχές έκαναν την εμφάνιση τους, οι ταξιδιώτες του Αυγούστου φορτώνουν τα αυτοκίνητα τους και βάζουν «πλώρη» για επιστροφή. Μαζί με όλα αυτά, επέστρεψε και η τεχνολογική ειδησεογραφία. Και ο TechReporter -που δεν σας λέει ακόμα «καλό χειμώνα», αφού το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει- είναι εδώ, για να σας μεταφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ΕΕΤΤ δημοσίευσε την Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2021-2022, που περιλαμβάνει τα βασικότερα ευρήματα και συμπεράσματα για την κατάσταση του Ανοικτού Διαδικτύου στην Ελλάδα κατά την περίοδο Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022 καθώς και τις μελλοντικές ενέργειες της ΕΕΤΤ για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2120. Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρξε σημαντική αύξηση της μέσης και μεσαίας τιμής της ταχύτητας καθόδου και για το 2021, κάτι που αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού τελικών χρηστών με σταθερές συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων όπως VDSL (50/100) και FTTΗ (100/200). Ως προς τη μέση και μεσαία τιμή της ταχύτητας σύνδεσης στη ροή ανόδου, συνεχίζει να καταγράφεται μικρή γραμμική αύξηση και για το 2021.

Από την άλλη, βέβαια, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στις συνδέσεις πολύ υψηλής χωρητικότητας. Σύμφωνα με την Eurostat, έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εγκατάσταση συνδέσεων σταθερού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 2021, το 70% των νοικοκυριών της ΕΕ απολάμβανε κάλυψη υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο, από μόλις 16% το 2013. Παρά την πρόοδο αυτή, τα επίπεδα πρόσβασης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και επίσης εντός πολλών κρατών μελών, όσον αφορά στην πυκνότητα του πληθυσμού. Κάπως έτσι, οι σταθερές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο ήταν λιγότερο διαδεδομένες στην Ελλάδα (20%), στην Κύπρο (41%) και στην Ιταλία (44%).

Οι κατασκευαστές smartphone αναφέρουν μεγάλη πτώση στην αγορά smartphone και οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι κρατούν τις συσκευές τους περισσότερο. Σχεδόν κάθε κατασκευαστής smartphone, εκτός από τη Samsung και την Apple, ανέφερε χαμηλότερες αποστολές smartphone στο δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος) του 2022. Οι παγκόσμιες αποστολές μειώθηκαν κατά 9% στο τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με την International Data Corp. Κινεζικά brands όπως Xiaomi, Vivo και Oppo, είδαν σημαντικές πτώσεις. Για παράδειγμα, η Xiaomi ανέφερε πτώση 26% στις αποστολές smartphone κατά το δεύτερο τρίμηνο, με παρόμοια πτώση στα έσοδα.

Σαράντα από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου επένδυσαν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του blockchain, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιουνίου 2022, όπως αναφέρεται σε μελέτη της Blockdata. Η Blockdata χρησιμοποίησε το μέγεθος των γύρων χρηματοδότησης ως «υποκατάστατο» για τη συνολική επένδυση, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί το ποσό που συνεισφέρει κάθε συμμετέχων σε έναν γύρο. Η Samsung ήταν η πιο δραστήρια, επενδύοντας σε 13 εταιρείες. Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, συμμετείχε σε τέσσερις γύρους χρηματοδότησης που συγκέντρωσαν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για εταιρείες που σχετίζονται με το blockchain και τα κρυπτονομίσματα.

Οι ηγεσίες των επιχειρήσεων προετοιμάζονται για μια νέα εποχή, όπου οι επιχειρησιακές λειτουργίες, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η αλληλεπίδραση με τους πελάτες και τους εργαζόμενους, θα τροφοδοτούνται από τα δεδομένα. Αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα EY Tech Horizon 2022. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (53%) δήλωσαν ότι τα δεδομένα και τα analytics αποτελούν την πρώτη επενδυτική τους προτεραιότητα, πάνω στην οποία θα δομήσουν τη στρατηγική μετασχηματισμού του οργανισμού τους κατά τα επόμενα δύο χρόνια – το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 35% στην αντίστοιχη έρευνα του 2020. Επικεντρωνόμενες στα δεδομένα, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογικές υποδομές cloud (49%), internet of things (42%) και τεχνητής νοημοσύνης (35%), οι ηγεσίες των επιχειρήσεων θέτουν τα ψηφιακά θεμέλια που θα επιτρέψουν στις επενδύσεις τους σε τεχνολογία, να αποδώσουν τη μέγιστη αξία.

Από την άλλη, με ενδιάμεση έκθεσή της, η Convert Group γνωστοποίησε ότι ο κλάδος του Online Super Market ξεκίνησε να καταγράφει συνολική, αλλά και μηνιαία αύξηση από τον φετινό Μάιο έως και τις πρώτες 21 μέρες του Αυγούστου (έως Κυριακή 21 Αυγούστου) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Συγκεκριμένα, η συνολική αύξηση που καταγράφεται για το διάστημα των 3 μηνών είναι +5,5% τεμαχιακά και +13,2% αξιακά, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τις πρώτες 3 εβδομάδες του Αυγούστου η συνολική αύξηση φτάνει το +5,7% τεμαχιακά και +13,9% αξιακά. Σε επίπεδο μήνα, η αρχική ένδειξη της ανάπτυξης στο online κανάλι εμφανίστηκε τον Μάιο με +1,3% τεμαχιακή αύξηση και μετά ακολούθησαν +6,3% τον Ιούνιο,+10% τον Ιούλιο και +6,6% το πρώτο 21ήμερο του Αυγούστου. Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι Έλληνες καταναλωτές αψηφούν τον πληθωρισμό και αγοράζουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από τα online super market.

Στην Ελλάδα, ο ΔΕΣΦΑ, σε ανακοίνωση του, ανέφερε πως δέχθηκε κυβερνοεπίθεση σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του από κυβερνοεγκληματίες που προσπάθησαν να έχουν παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία και με επιβεβαιωμένη επίπτωση στη διαθεσιμότητα ορισμένων συστημάτων και πιθανή διαρροή αριθμού αρχείων και δεδομένων. Όπως σημειωνόταν στη σχετική ανακοίνωση, «καταφέραμε να διασφαλίσουμε και να συνεχίσουμε τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο. Η διαχείριση του ΕΣΦΑ συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά και ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας με ασφάλεια και επάρκεια».

Η βρετανική Vodafone θα πουλήσει την ουγγρική δραστηριότητα της για 715 δισεκατομμύρια φιορίνια (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά, όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα, σε μια συμφωνία που θα δημιουργήσει έναν τοπικό ηγέτη τηλεπικοινωνιών στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Ο βρετανικός όμιλος δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει μη δεσμευτικούς όρους με τους αγοραστές, την ουγγρική 4iG και την κρατική Corvinus Zrt. Η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιών της Ουγγαρίας.

Ο ιδρυτής της κινεζικής Huawei Technologies είπε στους εργαζομένους ότι η εταιρεία πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της στη διασφάλιση των κερδών και των ταμειακών ροών, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο ύφεσης. Η οικονομική εφημερίδα Yicai, που επικαλείται την επιστολή του Ren Zhengfei προς το προσωπικό, δεν διευκρίνισε εάν ο Ren εξήγησε ποιες δραστηριότητες αφορούν όλα αυτά, αλλά είπε ότι «το πλεονάζον προσωπικό» θα μετακινηθεί σε άλλες ομάδες. Ο Ren επέστησε, επίσης, την προσοχή στη σημασία της παραδοσιακής εστίασης της εταιρείας στην τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών. Η Huawei θα αποχωρήσει εντελώς από ορισμένες απροσδιόριστες χώρες, ενώ το επόμενο έτος θα μειώσει τις «τυφλές» επενδύσεις και την επέκταση και θα διατηρήσει τον κατάλληλο επιχειρηματικό ρυθμό, όπως ανέφερε το δημοσίευμα.

Το κινεζικό brand smartphone Oppo θα διατηρήσει τη Γερμανία ως τον κύριο επιχειρησιακό κόμβο για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές του, παρά το γεγονός ότι σταμάτησε πρόσφατα τις πωλήσεις στη συγκεκριμένη χώρα, όπως δήλωσε ο Billy Zhang, αντιπρόεδρος πωλήσεων και υπηρεσιών στο εξωτερικό της εταιρείας. Η Oppo διέκοψε τις πωλήσεις στη Γερμανία αυτόν τον μήνα αφού έχασε μια αγωγή σε σχέση με διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον φινλανδικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών, την Nokia, η οποία ισχυρίστηκε ότι η χρήση ορισμένων τεχνολογιών 4G και 5G από την Oppo είχε παραβιάσει πατέντες της.

Η επόμενη εκδήλωση παρουσίασης προϊόντων της Apple θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία από το Cupertino σε πρόσκληση που εστάλη σε δημοσιογράφους. Στο event, αναμένεται να μοιραστεί λεπτομέρειες για τα επερχόμενα iPhone και Apple Watch. Η πρόσκληση, η οποία φέρει την αναφορά "Far out", αφορά σε μια εκδήλωση με φυσική παρουσία στο Steve Jobs Theatre, στην πανεπιστημιούπολη της Apple στο Cupertino. Η σειρά iPhone 14 θα είναι πιθανότατα το βασικό προϊόν που θα παρουσιαστεί. Η Apple φημολογείται ότι θα παρουσιάσει τέσσερα μοντέλα: ένα iPhone 14 6,1 ιντσών, ένα νέο iPhone 14 6,7 ιντσών, ένα iPhone 14 Pro 6,1 ιντσών και ένα iPhone 14 Pro Max 6.7.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής λογισμικού κατασκοπείας, NSO Group, παραιτήθηκε, στο πλαίσιο μιας εταιρικής αναδιοργάνωσης που στόχο έχει να επικεντρώσει τις δραστηριότητες της εταιρείας στις συμφωνίες με χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Η αναδιοργάνωση έρχεται αφότου η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έβαλε στη μαύρη λίστα την NSO τον περασμένο Νοέμβριο για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus. Κατά την ανακοίνωση της μαύρης λίστας, η κυβέρνηση Biden είπε ότι η NSO είχε ενεργήσει «σε αντίθεση με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr