NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Ποιο είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει κάθε Ηγέτης;

Ποιο είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει κάθε Ηγέτης;

10+1 Έλληνες Coaches απαντάνε στην ερώτηση: «Ποιο είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει κάθε Ηγέτης;»

Ποιο είναι εκείνο το μοναδικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει ένας Ηγέτης για να πετύχει το έργο του; Αυτό το ένα χαρακτηριστικό που θα τον κάνει να ξεχωρίσει, και να οδηγήσει την εταιρία και την ομάδα του σε επιτυχίες; Ζητήσαμε λοιπόν την γνώμη 11 έμπειρων Ελλήνων Coaches να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Spoiler Alert: Και οι 11 δίνουν διαφορετική απάντηση!

Αγγελική Πλουμά - Coach

Για αυτό αποφάσισα να ρωτήσω μία φίλη επιχειρηματία και ηγέτη με την οποία συντάσσομαι απόλυτα. Θα  απαντούσα πως δεν πιστεύω πως είναι μόνο ένα το χαρακτηριστικό του ηγέτη. Επειδή όμως αυτό μου ζητάτε θα ξεχωρίσω το πιο σημαντικό. Αυτό είναι η αγάπη προς όλα τα όντα. Επειδή το ζητούμενο είναι ο ηγέτης να φέρει αρμονία στον χώρο του. Όταν λοιπόν αγαπάς κάτι ασχολείσαι με αυτό, το καταλαβαίνεις, βλέπεις τα δυνατά και αδύνατα σημεία του και το βάζεις να δουλέψει στο κομμάτι που πραγματικά μπορεί να αποδώσει.

Νίκος Νιώτης - Life & Business Coach

Ο συνδυασμός της διαύγειας και εστίασης προς την κατεύθυνση του στόχου/σκοπού και της πλήρους επίγνωσης και κατανόησης για το τι συμβαίνει στην ροή της συνεργασίας με τους  ανθρώπους του. Αυτή η δυνατότητα του εξασφαλίζει την μακροσκοπική και μικροσκοπική εικόνα που χρειάζεται για να κινηθεί με ασφάλεια χωρίς απόκλιση λόγω περιστάσεων και επί  μέρους προκλήσεων.

Ειρήνη Σφακιανάκη - Coach to Transform & Empower

Σεβασμό στον άνθρωπο. Ο σεβασμός απορρέει από μια πηγαία αίσθηση ειλικρινούς δέσμευσης να κάνει κάποιος το καλύτερο που μπορεί για τους άλλους. Σεβασμός σημαίνει βάζω το προσωπικό μου συμφέρον σε δεύτερη μοίρα για να αναδείξω την αξία των συνεργατών μου. Ο σεβασμός προς τους άλλους σημαίνει απουσία εγωισμού. Όλων εκείνων των αρνητικών χαρακτηριστικών του εγωισμού όπως κυριαρχία, παραλογισμός,  άκρατη φιλοδοξία και ναρκισσισμός.

Ο Σεβασμός και η Δέσμευση προς το ευ ζειν των άλλων δημιουργεί Εμπιστοσύνη. Η Εμπιστοσύνη έχει ως αποτέλεσμα την πίστη, τη δέσμευση, την αφοσίωση των συνεργατών. Η Ειλικρίνεια είναι ο βασιλιάς. 

Θεράπων Φάκας - Life & Business coach

Η ικανότητα να βλέπει τη δυναμική του αύριο και όχι την εικόνα του σήμερα σε μια κατάσταση αλλά κυρίως σε ένα άτομο. Πολλές φορές πίσω από το “μανδύα” μιας κρίσης ή ενός “μέτριου” συνεργάτη κρύβεται πραγματικός θησαυρός.

Δήμητρα Ζερβάκη - Business Coach

Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω ένα χαρακτηριστικό «κλειδί» όπως θα έλεγα, είναι η ικανότητά του να αποφεύγει την παγίδα της μετριότητας. 

Βαλεντίνα Κόρδη - High Performance & Mindset Coach

Είναι η αυτογνωσία και αυτό επειδή έχοντας αυτογνωσία, ένας ηγέτης, έχει την ικανότητα να έχει μία ρεαλιστική εικόνα των ικανοτήτων του, των αδυναμιών και των κενών που έχει και έτσι να διαχειρίζεται ανά πάσα στιγμή τη σκέψη του και τη συμπεριφορά του αποδοτικά, με αποτέλεσμα να εκπέμπει αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία στην ομάδα του, αφού καταφέρνει να έχει τον έλεγχο του εαυτού του και της διαχείρισης ακόμη και των πιο απρόοπτων και δύσκολων καταστάσεων. Επίσης, η αυτογνωσία οδηγεί σε καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας και κατά συνέπεια και με τους άλλους, κάτι που χρειάζεται οπωσδήποτε ένας ηγέτης, προκειμένου να τον ακολουθεί και να τον στηρίζει η ομάδα του.

Κατερίνα Αντωνοπούλου - Executive Coach

Θα δανειστώ μια φράση του Steve jobs: «προσλαμβάνω έξυπνους ανθρώπους για να μη τους πω τι να κάνουν, αλλά να μου που εκείνοι τι να κάνω». Ακόμη, έχει ειπωθεί από ένα πρόεδρο παγκόσμιου οργανισμού: «πάρτε όλη μου την εταιρία, τα μηχανήματα και τις τεχνολογίες και αφήστε μου τους ανθρώπους μου. Μπορώ να τη ξαναχτίσω σε 2-3 μέρες». Με άλλα λόγια, το ανθρώπινο κεφάλαιο για να αναδυθεί, χρειάζεται  ορθή κρίση βασισμένη σε ένα ηθικό αξιακό σύστημα .  Ζούμε στις ημέρες, που η δύναμη του καθενός, βρίσκεται στο πως χειρίζεται και ενσωματώνει την καταιγιστική πληροφόρηση και την παγκοσμοποίηση. Το αξιακό σύστημα είναι αυτό, που τον συγκρατεί και τον κατευθύνει, ώστε να μείνει στην ιστορία για μεγάλα έργα και τις καινοτόμες αποφάσεις, που άλλαξαν το ρου της ιστορίας και όχι γιατί αιματοκύλισε τον πλανήτη π.χ. Χίτλερ.

Χριστόφορος Καρράς - Performance Coach, Coaching trainer

Η Προσαρμοστικότητα. Είναι το μόνο προσόν το οποίο, ανεξαρτήτως όλων των άλλων, θα πρέπει να διαθέτει. Είναι η Προσαρμοστικότητα που θα επιστρατευτεί, σε κάθε πτυχή του Ηγετικού του ρόλου, από την δημιουργία ομάδας και τη στρατηγική μέχρι το πεδίο δράσης και την επίτευξη στόχου. Ο δυνατός Ηγέτης δεν είναι πάντα προσαρμοστικός αλλά ο προσαρμοστικός Ηγέτης είναι πάντα ισχυρός.

Σιδέρη Βικτωρία - Executive Coach

Ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας ηγέτης για να μπορέσει μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί ικανός και επιτυχημένος, είναι το στοιχείο της ανθεκτικότητας. Η ύπαρξη ή όχι αυτής της ικανότητας φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πορείας ενός ηγέτη μέσα στον χρόνο. Ουσιαστικά αναφέρομαι στην ικανότητα του ηγέτη να ανταπεξέρχεται και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις αντιξοότητες που μπορεί να εμφανιστούν. Σε ένα εξωτερικό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται και προκαλεί, ο ηγέτης θα πρέπει να είναι ικανός μέσα από κάθε δυσκολία να ανακαλύπτει τι μαθαίνει και πως θα μπορούσε να την αξιοποιήσει για να γίνει καλύτερος. Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν ηγέτη, αν σε κάθε δυσκολία τον βλέπουν να αποσπάται και να τον «ρουφάει» το πρόβλημα, θα χάσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του αλλά και το αίσθημα αισιοδοξίας και ασφάλειας, που αναμφισβήτητα πρέπει να εκπέμπει ένας επιτυχημένος ηγέτης. 

Ελένη Δημάκη - Business Coach

Αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει έναν Ηγέτη είναι η πίστη. Η συνεχής υπενθύμιση του στόχου, η προσπάθεια που απαιτείται για να οδηγηθούν όλοι μαζί στην κατάκτηση που έρχεται μόνο αν ο ίδιος μένει πιστός και αφοσιωμένος στο όραμα του.

Πάμελα Καραβά - Executive & Lifestyle Coach, Coach Trainer & Assessor

Το χάρισμα της πειθούς. Το συγκεκριμένο χάρισμα εμπεριέχει τις έννοιες της γλωσσολογικής ικανότητας, το παιχνίδι με τον λόγο, το παιχνίδι με τον τόνο της φωνής και την ένταση, τη γνώση, μεταξύ άλλων. Θα ήθελα να μπορούσα να πω και την ευφυία, αλλά έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι μόνο οι ευφυείς που γίνονται ηγέτες.

Διαβάστε επίσης:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr