NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

TechReport: Οι «Big Tech» στο επίκεντρο - Fuchsia OS και δίκτυα 6G στο βάθος

TechReport: Οι «Big Tech» στο επίκεντρο - Fuchsia OS και δίκτυα 6G στο βάθος
Φωτογραφία: Alessio Jacona

Στο TechReport αυτής της εβδομάδας, ξεκινάμε από την αγωγή που μπορεί να οδηγήσει στη «διάσπαση» της Facebook, περνάμε μια βόλτα από τις ηλεκτρονικές αγορές και τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, και καταλήγουμε στα δίκτυα... μεθεπόμενης γενιάς και το καινούργιο λειτουργικό σύστημα της Google.

Οι «Big Tech» συνέχισαν και την περασμένη εβδομάδα να βρίσκονται στο επίκεντρο αγωγών και καταγγελιών. Με σημαντικότερη, φυσικά, εκείνη που κατατέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εναντίον της Facebook, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει το γνωστό κοινωνικό δίκτυο να πουλήσει τις υπηρεσίες Instagram και WhatsApp (τις οποίες είχε εξαγοράσει τα προηγούμενα χρόνια). Ο Mark είναι σίγουρα χαρούμενος. Συμπωματικά, την ίδια μέρα «έπεσε» για αρκετές ώρες το Messenger.

Δεν συνδέουμε άμεσα τα δύο θέματα. Το σημείο, όμως, στο οποίο τα «συνδέουμε» είναι το μέγεθος που έχουν καταφέρει να πάρουν κάποιες πλατφόρμες και η επίδραση που έχουν όταν κάτι... πάει στραβά. Στην εποχή της τηλεεργασίας, τρεις ώρες δυσλειτουργίας σε μια υπηρεσία επικοινωνίας που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι ή 4 ώρες προβλημάτων σε μια πλατφόρμα project management, μπορεί να σημαίνει απόλυτη καταστροφή. Πόσο μάλλον όταν το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην αυξημένη ζήτηση, αλλά σε bugs, τεχνικά προβλήματα κ.α.

Στην έλλειψη σημαντικών προσφορών κατά την διάρκεια της περασμένης Black Friday (παρά την ζήτηση που υπήρξε, συμβάλλοντας στο «μπλοκάρισμα» των μεταφορικών) είχαμε αναφερθεί και από αυτήν εδώ την στήλη. Την ίδια εικόνα μετέφερε και το Skroutz μέσω των δικών του στατιστικών, αναφέροντας πως, συνολικά, το 8,3% των προϊόντων αγοράστηκε σε πιο οικονομική τιμή ενώ το 87,9% σε παρόμοια τιμή (±10%). Το υπόλοιπο 3,8% αγοράστηκε σε υψηλότερες τιμές (!).

Φυσικά, αυτό μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις. Από το ότι κάποια καταστήματα δεν μπήκαν καν στη διαδικασία και το ότι κάποιος μπορεί να αγόρασε ένα προϊόν που ήθελε καιρό άσχετα από την τιμή, μέχρι το ότι υπάρχουν και άλλες εκπτωτικές περίοδοι πριν και μετά την Black Friday. Στα τεχνολογικά προϊόντα, άλλωστε, είναι δύσκολο να εντοπίσεις εκκωφαντικές προσφορές σε πανάκριβα προϊόντα υψηλής ζήτησης. Όπως το νεότερο iPhone στα 2/3 της τιμής (ναι, κι εγώ γελάω).

Αφήνοντας τις προσφορές, ενδιαφέρον παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια έρευνα που μιλούσε για τις neobanks (των τραπεζών που λειτουργούν αποκλειστικά διαδικτυακά - βλ. Revolut, N26, Monzo κτλ). Σύμφωνα με αυτήν, μόνο το 45% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι οι λεγόμενες «neobanks» θα επιβιώσουν τους επόμενους 12 μήνες. Είναι έλλειψη εμπιστοσύνης, ή κάτι άλλο; Προφανώς θα υπάρξουν και σε αυτήν την αγορά εξαγορές, συγχωνεύσεις και άλλες συμφωνίες, μένει να δούμε που θα κάτσει η «μπίλια».

Μια «μπίλια» που συνεχίζει να περιστρέφεται στην αγορά των smartphones, αν και κάποια αποτελέσματα γίνονται συνεχώς ορατά. Για παράδειγμα, ο τεχνολογικός κολοσσός LG, που κάποτε ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone και που πλέον βρίσκεται αρκετές θέσεις πιο κάτω, θα επικεντρώσει τις εσωτερικές του διαδικασίες στις high-end συσκευές, κάνοντας outsource ακόμη περισσότερα smartphones χαμηλού και μεσαίου κόστους.

Είναι και αυτό ένα σημείο των καιρών, για ένα τμήμα που, όπως αναφέρεται, παρουσιάζει λειτουργικές απώλειες για 22 συνεχόμενα τρίμηνα. Σε μια αγορά που έχει αλλάξει τελείως από αυτό που ήταν πριν από μια δεκαετία, και με Κινέζους κατασκευαστές (όπως οι Huawei, Xiaomi, Oppo και Vivo) να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, τα περιθώρια κέρδους ολοένα και στενεύουν. Για την ιστορία, οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone προς τελικούς χρήστες στο τρίτο τρίμηνο του 2020 παρουσίασαν μείωση κατά 5,7%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Μένοντας στην αγορά της κινητής, αξίζει μια αναφορά και στο Fuchsia OS της Google, το «μυστηριώδες» λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσει η εταιρεία. Πλέον, ανοίγει λίγο παραπάνω την ανάπτυξη του, δημιουργώντας mailing lists, ζητώντας contributions από τους developers κτλ. Κανείς δεν είναι βέβαιος για το εάν αυτό θα αντικαταστήσει κάποτε το Android. Επί του παρόντος, βέβαια, δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος για κάτι τέτοιο, με το Android να απολαμβάνει τεράστια μερίδια αγοράς στο mobile.

Και κλείνουμε με την... έκτη γενιά δικτύων. Αν και ακόμη δεν έχουμε δει ιδιαίτερη ανάπτυξη των δικτυών 5G, έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες για αυτό που μπορούμε να αποκαλέσουμε «6G». Στην γειτονιά μας, η Nokia ηγείται μιας ομάδας εταιρειών και πανεπιστημίων σε ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Hexa-X, στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει στην εκκίνηση μιας νέας γενιάς κινητής τεχνολογίας. Όσοι πιστεύουν ότι το 5G είναι υπεύθυνο για τον κορονοϊό, είναι σίγουρο πως θα λατρέψουν το 6G.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr