NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReport: «Δικαίωμα επισκευής» και κατάργηση του fax, σε έναν... χακαρισμένο κόσμο

TechReport: «Δικαίωμα επισκευής» και κατάργηση του fax, σε έναν... χακαρισμένο κόσμο
Φωτογραφία: Στο Ευρωκοινοβούλιο, το «δικαίωμα επισκευής» ήρθε πάλι στο προσκήνιο

Από σήμερα και σε εβδομαδιαία βάση, το TechReport του epixeiro.gr θα μεταφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο της τεχνολογίας, έναν ψηφιακό κόσμο που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, «επηρεάζοντας» τις ζωές μας. Σχολιάζοντας και «παρεμβαίνοντας» όπου απαιτείται.

Αν κάποιος προσπαθούσε να βρει μια είδηση από το τεχνολογικό ρεπορτάζ που ξεχώρισε την περασμένη εβδομάδα, αυτή θα αφορούσε μάλλον στις διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα. Αυτός υποχρεώνει τους παρόχους να ενημερώνουν τους συνδρομητές για την ελάχιστη, μέγιστη και συνήθως διαθέσιμη ταχύτητα που αναμένεται στη σύνδεσή τους.

Άλλωστε, η σημασία της ποιότητας των συνδέσεων φαίνεται και από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, όπου βλέπουμε πως 8 στα 10 νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους (ποσοστό 80,4%). Σε σύγκριση με το 2010 καταγράφεται μια εντυπωσιακή αύξηση 73,3% στην πρόσβαση στο διαδίκτυο από κατοικίες.

Πάντως, ο ΕΚΑΔ δεν είναι η μόνη εξέλιξη της περασμένης εβδομάδας που φαίνεται πως «εξυπηρετεί», με τον τρόπο της, α συμφέροντα καταναλωτών. Στο Ευρωκοινοβούλιο, το «δικαίωμα επισκευής» ήρθε πάλι στο προσκήνιο, στοχεύοντας σε «μια πιο βιώσιμη ενιαία αγορά». Αυτό αναφέρεται σε επεκτάσεις εγγυήσεων, εγγυήσεις για τα ανταλλακτικά, πρόσβαση σε πληροφορίες για επισκευές και συντήρηση. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Την ίδια στιγμή, το θέμα των παρόχων και του τεχνολογικού εξοπλισμού γύρω από το 5G δεν σταμάτησε να μας απασχολεί ούτε την περασμένη εβδομάδα. Οι βρετανικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα, σε περίπτωση που αποτύχουν να ενισχύσουν την ασφάλεια στα δίκτυά τους. Κάπου εκεί, στο βρετανικό στόχαστρο φαίνεται πως μπαίνει - και πάλι - η Huawei.

Στα της Ελλάδας, πάντως, βάζουμε τέλος στο φαξ. Αυτό προβλέπεται, από την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιου για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γ. Γεωργαντά. Σκοπός «η κατάργηση απαρχαιωμένων τρόπων επικοινωνίας στον δημόσιο τομέα, ώστε ο τελευταίος να καταφέρει να εισέλθει στην νέα, ψηφιακή πραγματικότητα».

Μια ψηφιακή πραγματικότητα που φέρνει στο επίκεντρο και την φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών. Στη Γαλλία, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ειδοποιήσεις σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ζητώντας τους να καταβάλουν τον digital tax που τους αναλογεί, όπως έχει προγραμματιστεί, τον Δεκέμβριο. Η χώρα επέβαλε πέρυσι εισφορά 3 τοις εκατό στα έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες.

Παραμένοντας στο διεθνές ρεπορτάζ, οι hackers φαίνεται πως ζητάνε λύτρα εκατομμυρίων από την Manchester United για να «απελευθερώσουν» τα συστήματα της, ενώ κάποιοι άλλοι hackers από τη Βόρεια Κορέα στόχευσαν την AstraZeneca. Υπενθυμίζεται πως είναι μια από τις εταιρείες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Στα του hacking, τρεις Νιγηριανοί που φέρονται να συμμετείχαν σε εγκληματική ομάδα στον κυβερνοχώρο, με δεκάδες χιλιάδες θύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, συνελήφθησαν στο Λάγος, όπως ανακοίνωσε η Interpol. Συνολικά, περισσότερες από 500.000 κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες σε περισσότερες από 150 χώρες έλαβαν email, σύμφωνα με την Interpol. Nigerian scam.

Και δύο ενδιαφέρουσες εξελίξεις: αναφορές θέλουν την Microsoft να πειραματίζεται με την υποστήριξη Android εφαρμογών στα Windows (κάτι που επί του παρόντος αποτελεί φήμη), ενώ το Twitter αναφέρει, από «επίσημα χείλη», ότι εξετάζει την προσθήκη πλήκτρου «dislike» στα tweets των χρηστών, θυμίζοντας τον τρόπο λειτουργίας υπηρεσιών όπως το Reddit.

Κλείνουμε αναφέροντας πως σήμερα είναι μια ακόμη «εκπτώτικη ημέρα», η Cyber Monday. Ελάχιστες ήταν μάλλον οι «δυνατές» προσφορές της περασμένης Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της Black Friday, όσον αφορά στα τεχνολογικά προϊόντα. Η μετατροπή της ημέρας σε εβδομάδα/εβδομάδες φαίνεται πως την έχει «υποβαθμίσει» σε «άλλη μια» εκπτωτική περίοδο, με χαμηλές εκπτώσεις που μπορεί κανείς να πετύχει και σε άλλες χρονικές περιόδους. Θέλει κάτι πιο «δυνατό» (όχι εκπτώσεις της τάξεως του 20-30%) και πιο σύντομο (όχι 3-4 εβδομάδες).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr