NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Χτίσε τον κόσμο που λαχτάρισες

Χτίσε τον κόσμο που λαχτάρισες

​8 δευτερόλεπτα! Τόσο κρατάει η προσοχή του μέσου ενήλικα στην εποχή της ψηφιακής Σαλώμης και του user experience. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 8 δευτερόλεπτα παλιρροιακά κύματα πληροφορίας χτυπάνε την ακτή και διασαλεύουν οτιδήποτε έχεις μέσα στο κεφάλι σου! Το διανοείσαι; Καταντήσαμε να έχουμε μικρότερο focus ακόμα κι από τα χρυσόψαρα. Κι εσύ νομίζεις ότι μέσα σε όλη αυτή την καταιγίδα υπερ-πληροφόρησης θα καταφέρεις να παραμείνεις ασάλευτος στα σχέδιά σου;

Δεν φτάνει που βομβαρδίζεσαι νυχθημερόν με επιχειρηματικούς ιδεασμούς αντί για ευκαιρίες και ντιτζιταλισμό αντί για επιχειρηματική καινοτομία, έρχεται και μια πλημμύρα από ψηφιακή παραφιλολογία άσχετη με τον στόχο σου να σε ταρακουνάει κάθε τρεις και λίγο και να σου αποσπάει την προσοχή ότι τάχα μου έχει κάτι χρήσιμο να σου δείξει. Κοίτα εδώ τι λέει αυτός, δες εκεί τι έκανε αυτή, α ο τάδε δεν τα κατάφερε, μάλλον θα αποτύχω κι εγώ, α ο τάδε έγινε εκατομμυριούχος στα 30 του, ας αντιγράψω τις συμβουλές του ακόμα κι αν αυτές είναι επιπέδου Cosmopolitan κι αυτός ο τύπος ένας γόνος που κληρονόμησε την μπίζνα δίπλα στην οποία ποζάρει σαν αυτοδημιούργητος. Τι φοβερό έργο, ε; Φρέσκα σκουπίδια στην πόρτα σας κάθε μέρα, με ένα μόνο κλικ.

Α ρε κακόμοιρε εντρεπρενούρη που ονειρεύεσαι κατακτήσεις αλλά σκορπιέσαι σε χίλιες μεριές... Το όνειρο δεν έχει γείτονες! Δεν γλεντάει σε παρέα. Το κατόρθωμα είναι ερημίτης που αρνείται τον κόσμο, είναι καλόγερος που νηστεύει τα πάντα και παλεύει με όλα για να βρει την σωτηρία. Είναι Οδυσσέας που παλεύει τις Σειρήνες που τον τραβάνε από τον στόχο του. Η λαχτάρα είναι εγωίστρια. Δεν ανέχεται τίποτε άλλο δίπλα της. Θέλει να σε έχει όλο δικό της, να μην κάνεις, να μην σκέφτεσαι, να μην σχεδιάζεις τίποτε άλλο παρά μόνο αυτό που λαχτάρισες.

Άμα δεν το χεις αυτό, άμα δεν λαχταράς τον στόχο σου, αν μοιράζεσαι το «θέλω» σου με χίλιες δυο άλλες ασχολίες, τότε κάθε 8 δευτερόλεπτα θα σε κοπανάει το κύμα της διάσπασης πάνω στον βράχο της αφηρημάδας κι εσύ θα νομίζεις ότι δροσίστηκες! Οι μέρες θα περνάνε copy-paste, πρόοδο δεν θα δεις ποτέ, το ρολόι σου θα μηδενίζει συνεχώς, νέες εικόνες θα σε αποκοιμίζουνε γλυκά και το όνειρο θα ξεθωριάζει. Και πριν το καταλάβεις θα χεις γίνει μια σκιά εκείνου που επιθύμησες, αραχτός σε έναν καναπέ να μασουλάς γαριδάκια και να σχολιάζεις την αποχώρηση στο Bachelor.

“A man is what he thinks about all day long” - Ralph Waldo Emerson

Πρέπει να χτίσεις το σπίτι στο οποίο θες να ζήσεις. Πρέπει να πλάσεις τον θρόνο στον οποίο θες να κάτσεις και να τον περιφράξεις από οτιδήποτε δεν ανήκει στο βασίλειό του. Να στήσεις την ζωή σου όπως το δωμάτιο ενός εφήβου! Βαμμένο με χρώματα που διάλεξες εσύ, γεμάτο από πόστερ συγκροτημάτων που γουστάρεις εσύ, μουσική που λατρεύεις εσύ, βιβλία που διαβάζεις εσύ, και να κλείσεις την πόρτα σε οτιδήποτε δεν έχει δουλειά να βρίσκεται εκεί μέσα! Αυτό που θες στην ζωή σου πρέπει να το χτίσεις και να το περιφράξεις πριν το κατακτήσεις. Πρέπει κάθε μέρα να ζεις και να αναπνέεις τον στόχο σου. Να το διαβάζεις, να το ακούς, να του μιλάς, να το μελετάς, να το χαϊδεύεις.

Μην αρκείσαι στην επιφάνεια που πουλάει η αφήγηση των 8 δευτερολέπτων. Σκάψε βαθύτερα! Μάθε ποιοι πήγανε πριν από σένα, ποιοι είναι οι ήρωές του, τι δουλεύει και τι όχι. Πότε ξεκίνησε ο κλάδος σου; Ποια ανθρώπινη ανάγκη κάλυψε; Τι προστιθέμενη αξία προσέφερε στην αγορά; Τι καινοτομίες έχει να επιδείξει; Παρέμεινε το ίδιο ή άλλαξε; Γιατί παρέμεινε το ίδιο; Γιατί άλλαξε; Προς τα πού πήγε; Τι εμπόδια συνάντησε στην πορεία; Τι μπίζνα είναι; High margin; Volume business; Εξειδικευμένο niche; Που είναι οι ευκαιρίες; Που είναι οι χαραμάδες; Πως διαφοροποιείσαι εσύ; Θα κάνεις το ίδιο που κάνουν οι άλλοι; Θα δοκιμάσεις κάτι νέο; Από πού θα αντλήσεις έμπνευση; Πήγαινε πίσω σε εκείνους που θαυμάζεις. Τι φέρανε; Τι αλλάξανε; Τι μπορείς να πάρεις από αλλού και να το μεταφέρεις εκεί που στοχεύεις;

Η επιχειρηματικότητα δεν έχει ακροατήριο και η κατάκτηση δεν έχει παρέα! Τα φώτα που βλέπεις στην κορυφή είναι η αφήγηση που σταμάτησε για 8 δευτερόλεπτα να σε δείξει στους άλλους και μετά θα συνεχίσει την ξενάγησή της αλλού. Κάθε ανθρώπινο επίτευγμα είναι ατελείωτο ξύλο πριν γίνει κατάκτηση. Και την λαχτάρα σου πρέπει να την προφυλάξεις από έναν κόσμο που κρατάει 8 στιγμές! Αν θες να πετύχεις κάτι στην ζωή σου μην ενδιαφέρεσαι για οτιδήποτε άλλο πέρα από το στόχο σου. Βρες τον άθλο σου. Χτίσε το σπίτι του, κλείσε τα παράθυρα και ζήσε εκεί μέσα. Ζήσ’ το μόνο του, όχι μαζί με άλλα! Πέτα τα όλα και κράτα μόνο αυτό. Ζωή είναι μόνο αυτό που παλεύεις. Κι αυτό που παλεύεις δεν χρειάζεται τίποτα εκτός από σένα. Ολόκληρο!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr