NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Resolutions της νέας χρονιάς

Resolutions της νέας χρονιάς

​Έλα λοιπόν να σε δω. Κάτσε γράψε τι σχέδια έχεις για το 2021. Άντε ντε! Έλα πες «θέλω να πάω εκεί, να κάνω αυτό, να μάθω εκείνο». Άντε βρε γενναίε πολυλογά του καναπέ, τι περιμένεις; Δεν θα ανακοινώσεις στους φίλους σου ποιον δράκο θα σκοτώσεις τον επόμενο χρόνο;

Δεν θα βγάλεις επίσημο ανακοινωθέν στα social με εσένα να ποζάρεις δίπλα σε κανένα τσιτάτο του Tony Robbins ή καμμιά τρελή ψαγμενίλα του Χόρχε, του Κοέλιο, του Μπουσκάλια; Άντε στελεχάρα εσένα περιμένουμε, κλείσε τα sales projections για το επόμενο 12μηνο και πες στον CEO σου να μην ανησυχεί. You got this! Άντε, τι περιμένεις;

Γελάω και μόνο στην σκέψη ότι κάποιος θα τολμήσει να ανεβάσει resolutions στο facebook μετά από όλο αυτό που ζούμε. Τι να πεις δηλαδή; Τα σχέδιά σου; Ποια σχέδια ρε bro; Θα κάνω το τάδε και το δείνα και θα κατακτήσω την τάδε αγορά; Χαχαχαχαχαχα... Γελάνε και τα εμβόλια μαζί μας! Ω, μισό, ναι το ξέχασα. Πιστεύεις ότι το εμβόλιο θα καταφέρει να σφυρίξει την λήξη της πανδημίας μέχρι το καλοκαίρι οπότε ποιος σε πιάνει εσένα μετά, ε παιχταρά; Το ότι ο COVID 19 φώναξε το ξαδερφάκι του τον COVID 20 δεν φαίνεται να σε απασχολεί. Αχ, πόσα πράγματα έμαθες στο facebook εσύ ο αψέκαστος που με ένα videocast κατάλαβες αν το εμβόλιο RNA παρεμβαίνει ή όχι στο ανθρώπινο DNA.

Είχε πολύ καιρό ένας μπαμπούλας να σφαλιαρίσει την ανθρωπότητα στα μούτρα και να την κάνει να φτύσει αίμα κι αλαζονική βλακεία. Χορτάσαμε άνεση τόσο πολύ που φτάσαμε να έχουμε δίπλα μας μια ολόκληρη γενιά να νομίζει ότι το χειρότερο που μπορεί να της συμβεί είναι να κλειστεί για κανα δίμηνο στο σπίτι της που είναι ολόκληρο entertainment center με μεγαλύτερη αυτονομία & επάρκεια πόρων από στρατιωτικό φυλάκιο στον Έβρο. Έπρεπε να φάμε ένα σοκ για να θυμηθούμε την φυσική τάξη πραγμάτων την οποία η ανθρωπότητα αποδέχθηκε αιώνες πριν αλλά ο σημερινός μεταμοντέρνος techno-χίπης ανθρωπότυπος την αποδιώχνει λες και είναι αγελαδινή σβουνιά.

«Η χειρότερη χρονιά» λένε για το 2020 όλοι οι κακομαθημένοι ευκολατζήδες που αγνοούν ότι δίπλα τους ακόμα ζουν κι αναπνέουν άνθρωποι που ζήσανε τον Β’ ΠΠ, την ατομική βόμβα, τις μαζικές εκτελέσεις, την Σιβηρία, τα γκουλάγκ, το Βιετνάμ. «Αμάν τι πάθαμε» λένε οι millennials που όλη τους η ζωή είναι ένα click away μέσα στο τεχνολογικό τους matrix και νομίζουν ότι η ιστορία ξεκινάει με το Πολυτεχνείο και τελειώνει στο Iphone. «Πωπω τι φρίκη, γιορτές χωρίς τα παιδιά μου» λέει το ζευγάρι που έχει γεμάτο τραπέζι και τα παιδιά του μπουκωμένα με επιδόματα μόλις ένα Skype μακριά και βλαστημάει την τύχη του αντί να την ευλογεί που κατάφερε να ξημερώσει Χριστούγεννα στο σπίτι του και όχι μέσα σε ένα θάλαμο εντατικής.

Το 2020 ήταν ένα wake up call να ρθουμε στα συγκαλά μας και να απομακρυνθούμε από την ψύχωση του over-planning και την παράνοια του control freak. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που εμείς αυτάρεσκα σχεδιάζουμε μέσα στο κεφάλι μας. Όταν τα καταφέρνουμε στην ζωή μας είναι η ώρα που έχουμε στραγγίξει, έχουμε ξοδευτεί εντελώς κι ένα μικρό κύμα μας βγάζει στην ακτή. Την ώρα που ανεβαίνουμε σε ένα βάθρο, δίπλα μας, αόρατα σε εμάς, συμβαίνουν πράγματα που αγνοούμε. Εμείς όμως τα βλέπουμε όλα «εγώ». Κι αυτή η φάπα ήρθε να μας θυμίσει την πραγματικότητα.

Αυτή είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου: η επιβίωση εναντίον εις βάρος του ασύμμετρων πιθανοτήτων. Να μην γνωρίζει και να προσπαθεί να μάθει ενώ δέχεται χτυπήματα. Να παλεύει, να αντιπαρέρχεται, να προσαρμόζεται. Κι όταν σκαρφαλώσει μια μικρή κορυφή να μην ξεχνάει. Ο άνθρωπος μπορεί μόνο να ελέγξει τον εαυτό του. Τίποτε άλλο! Το σχέδιο του καθενός δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ένα μικρό πλάνο: βγάλε την ημέρα, καβάλησε το κύμα, έλεγξε τον εαυτό σου, μάθε ένα πράγμα για σένα πριν έρθει η νύχτα. Κι αύριο πάλι από την αρχή. Μια μικρή συνεχής απόδραση. Basics! Το μοναδικό πράγμα που δεν καταπίπτει ποτέ. Το μόνο στο οποίο μπορείς να βασιστείς όταν όλα καταρρέουν.

Ποια είναι τα δικά σου basics; Σε ποια θεμέλια έχτισες τον εαυτό σου, την οικογένειά σου, την επιχείρησή σου; Μόνο αυτό ελέγχεις και μόνο αυτό θα πρεπε να σε απασχολεί. Και φέτος και του χρόνου και πάντα.

Το 2021 δεν χρειάζεται resolutions ούτε σχέδια. Μόνο ένα «ευχαριστώ» σε όποιον Θεό πιστεύεις που σε έχει ακόμα όρθιο, σκεπτόμενο και λειτουργικό. Και μπορείς να παλεύεις για άλλη μια μέρα. Από μένα, ένα «ευχαριστώ» που με διάβασες αυτή την χρονιά. Δεν είναι μικρό πράγμα σε έναν κόσμο που αλλάζει focus κάθε 8 δευτερόλεπτα. Θεού θέλοντος, θα τα λέμε μαζί και το ’21. Όσο πιο ωμά γίνεται!

Καλή χρονιά. Καλή δύναμη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr