NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Η αμφιβολία σκοτώνει

Η αμφιβολία σκοτώνει

Σε ξέρω καλά. Χωράς παντού και εμφανίζεσαι οπουδήποτε. Έχεις μια ερώτηση για κάθε απάντηση, ένα πρόβλημα για κάθε λύση, μια ένσταση για κάθε απόφαση, ένα plan B για κάθε δέσμευση.

Είσαι ο αγνοών που ειρωνεύεται εκείνον που επιχειρηματολογεί. Είσαι ο υπονομευτής κάθε πρωτοβουλίας, ακόμα και του εαυτού σου, ανατρέπεις κάθε απόφαση που πήρες και σταματάς κάθε ξεκίνημα με ψευτο-άλλοθι υπερανάλυσης. Επειδή τρέμεις και τον ίσκιο σου αλλά το παίζεις και σοφός! Είσαι ένα δηλητήριο που ποζάρει για φάρμακο. Όποιος βρίσκεται δίπλα σου ζει μέσα σε ένα βάλτο που ρουφάει τα πάντα για να μην αλλάξει ποτέ τίποτα.

Δεν είσαι έξυπνος. Κάθε βλάκας μπορεί να ρωτήσει ένα παραπάνω από ότι μπορεί να απαντήσει και ο πιο σοφός. Δεν είσαι προνοητικός ούτε φρόνιμος. Είσαι δειλός και άσχετος. Η γνώση σου σταματάει πάντα μπροστά στην Απόφαση και γυρνάει πίσω στην Ασφάλεια. Με ό,τι κι αν ασχολείσαι, είσαι μετριο-ανίκανος και έτσι θα μείνεις για πάντα. Έκατσες σε ένα χαμηλό κλαδί και δεν θες να βλέπεις άλλους να σκαρφαλώνουνε πιο πάνω. Θες να επιβεβαιώνεις την φτώχεια σου, γι αυτό περνιέσαι για αντιρρησίας. Εντυπωσιάζεις μόνο άλλους χειρότερους από σένα που δεν μάθανε ακόμα πως η δειλία κρύβεται κάτω από στρώσεις επιτηδευμένου ορθολογισμού. Αν είσαι υπάλληλος ο Θεός να φυλάει τους προϊσταμένους σου. Αν είσαι προϊστάμενος, οι υφιστάμενοί σου δικαιούνται βαρέα και ανθυγιεινά. Αν είσαι αφεντικό, σε λίγο καιρό θα βρίσκεσαι στην ουρά του ΟΑΕΔ.

Η αμφιβολία είναι αρρώστια

Θα σκοτώσει κάθε τι μέσα και γύρω σου. Ο αμφισβητίας απλώνεται σαν μικρόβιο και μολύνει τα πάντα. Αν αφεθείς στην αμφιβολία δεν θα πιστέψεις ποτέ στον εαυτό σου, στο σχέδιό σου, τον άνθρωπό σου, το παιδί σου, την ελπίδα σου, τους φίλους σου, την μπίζνα σου. Κάθε δώρο που σου δωσε ο Θεός θα το μολύνεις με μικροπρέπεια και ανασφάλεια. Θα καταστρέψεις κάθε προσπάθεια ανέλιξης και προόδου. Οι αμφιβολάκηδες είναι μαϊμούδες που χοροπηδάνε γύρω από ένα συνεχές «κι αν κάτι στραβώσει;». Αν έχεις έναν τέτοιο στην ζωή σου φύγε τρέχοντας μακριά του. Θα σε καταστρέψει. Θα ποδοπατήσει ό,τι λουλούδια ρίξεις στον δρόμο του.

“Every battle is won before it is fought” – Sun Tzu, Art of War

Δεν αμφιβάλεις ποτέ όταν μάχεσαι. Ποτέ! Η καλύτερη τεχνική, η καλύτερη στρατηγική, η καλύτερη επιχειρηματική ιδέα, θα αποτύχουν παταγωδώς αν δείξεις την παραμικρή αμφιβολία. Δείχνει ότι δεν πίστεψες ποτέ σ’ αυτό που κάνεις. Ότι δεν καίγεσαι για να πετύχεις! Ότι δεν έκανες καλή προετοιμασία. Ότι δεν παίρνεις την ευθύνη του λάθους κι ότι ψάχνεις για εξιλαστήρια θύματα. Κάπου να ρίξεις το φταίξιμο για να χωνέψεις το ότι έχασες. Δεν καταλαβαίνεις ότι το να υπολογίζεις την ήττα είναι σαν να έχεις χάσει ήδη! Η αμφιβολία σε σταματάει από το να χτίσεις πίστη. Η αυτοπεποίθηση γεννιέται και μεγαλώνει μέσα από μικρές επιβεβαιώσεις. Η αμφιβολία σκοτώνει όλες αυτές τις επιβεβαιώσεις! Τις ποδοπατάει εν τη γενέσει τους. Εκεί που τα μικρά δείγματα αξιοσύνης παλεύουν σαν τα μυρμήγκια να προικίσουν την φωλιά σου με πίστη, έρχεται η αμφιβολία και τα σκοτώνει πριν καν ενηλικιωθούν.

It’s the repetition of affirmations that leads to belief. And once that belief becomes a deep conviction, things begin to happen” - Mohamed Ali

Ο άνθρωπος της κατάκτησης είναι ο «δεν σταματάω». Θα περάσω από πάνω σας, αν μπείτε στον δρόμο μου μαύρο φίδι που σας έφαγε. Όποιος δεν είναι έτσι, θα χάσει από εκείνον που είναι! Δουλειά, σχέση, λεφτά, ιδέα, ευκαιρία, ό,τι κι αν είναι θα το χάσει. Περαστικός είναι. Επισκέπτης της ζωής του, όχι οικοδεσπότης.

«Μα ρε συ Άρη τότε πώς θα διορθωθεί ο μαχητής αν δεν αμφιβάλει»; Η διόρθωση δεν είναι αμφιβολία και ο ελιγμός δεν είναι plan b. Ξέρεις ποιο είναι το στοιχείο που τα μπερδεύει; Ο φόβος! Ο μεγαλύτερος καταστροφέας ονείρων! Η αιώνια μάχη όλων μας. Αν τον αφήσεις να ορίζει την ζωή σου είσαι νεκρός πριν πεθάνεις. Σωματικά και ψυχικά! Επειδή δεν πίστεψες ότι μπορείς.

“When I thought I couldn’t go on I forced myself to keep going. My success is based on persistence, not luck”. – Estee Lauder

Όλοι όσους θαυμάζουμε στο επιχειρείν είχανε ένα κοινό στοιχείο: επιμονή μέχρι θανάτου! Δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι αυτό που θέλω θα γίνει. Θα κάτσω κάτω από την μπάρα όσο καιρό χρειαστεί. Δεν θα με σταματήσεις. Χτύπα όσο θες, εγώ εδώ μέχρι τέλους. One line of attack, no line of retreat. Ούτε business plans, ούτε τεχνολογία., ούτε κουλ εργαλεία. Αυτά εδώ είναι για να ενθουσιάζουν τους άσχετους! Τους αδιάβαστους, τους απαρατήρητους, τους απροσπάθητους που νομίζουν ότι το ανθρώπινο επίτευγμα εξαρτάται από τα μέσα. Γδύσε το επιχειρείν από όλα του τα εργαλεία, τι θα μείνει; Παρατήρηση. Ευκαιρία. Πίστη!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr