NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

​Αυτή είναι η μπίζνα μου

​Αυτή είναι η μπίζνα μου

Υπάρχουν πολλές σαν αυτή αλλά αυτή εδώ είναι δικιά μου. Η μπίζνα μου είναι ο φίλος μου. Είναι ο χρόνος και η ζωή μου. Είναι το ξενύχτι μου, ο πόνος και το μεράκι μου. Χωρίς εμένα η μπίζνα μου είναι άχρηστη. Χωρίς αυτήν εγώ είμαι λειψός.

Η μπίζνα μου είναι ανθρώπινη. Σκέφτεται, ενθουσιάζεται, κάνει λάθη. Πρέπει να μάθω τα χούγια της και να την κρατήσω ακμαία όπως το ίδιο πρέπει να κάνω και με τον εαυτό μου. Εγώ και η μπίζνα μου είμαστε ένα μικρό κομμάτι της ευημερίας αυτού του κόσμου. Παράγουμε πλούτο, δουλειές, εισόδημα, ευκαιρίες. Και φόρους. Για να γεμίζουνε τις κοιλιές τους όσοι το παίζουν ανώτεροι κοινωνιστές και επικρίνουν τον ιδιώτη όπως οι άμπαλοι προπονητές της κερκίδας κράζουν τις ομάδες τους.

Μπίζνα. Ωραία λέξη! Ανθρώπινη. Μπίζνα είναι και το μαγαζί, είναι και το γραφείο, είναι και το side project που χτίζεις ενώ παράλληλα δουλεύεις στου κυρ-Μπάμπη για να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου. Είναι και ο γυμναστής, η κομμώτρια, ο ασφαλιστής. Είναι και ο προπονητής, ο designer, ο μηχανικός, η γραφίστρια, είναι και κάθε ένας άνθρωπος που χει κάτι στα χέρια του και παλεύει να το κάνει αξία για τον πελάτη και όφελος για τον ίδιο και την φαμίλια του.

Η λέξη “μπίζνα” στιγματίστηκε

Συκοφαντήθηκε από όσους δεν γνώρισαν ποτέ τον ιδρώτα και την αγωνία της ιδιώτευσης. Την βάψανε με μαύρα χρώματα οι καβαντζωμένοι που εισπράττουν προνόμια τα οποία τα πληρώνει η μπίζνα κάποιων άλλων. Όσο λοιπόν την χτυπάνε και την συκοφαντούν για απατεώνα & φοροφυγά εσύ να την αγκαλιάζεις. Να την φροντίζεις. Η μπίζνα είναι η μόνη αναρρίχηση του μικρομεσαίου. Είναι η μάχη όπου ο απτυχίωτος αποδεικνύει τον εαυτό του. Είναι η απόδραση εκείνου που κουράστηκε να ακολουθεί αφεντικά της αρπαχτής, της αμορφωσιάς, της καφρίλας. Η μπίζνα του μικρομεσαίου είναι το μυρμήγκι που κουβαλάει δυσανάλογα μεγαλύτερη αξία από το μπόι του. Και προσφέρει στον επιχειρηματία τον σεβασμό που του στερούν όσοι σήμερα τον τιμούν και αύριο τον ξεχνάνε.

Δεν αλλάζουν οι ζωές των ανθρώπων επειδή πήγαμε στο φεγγάρι, ούτε επειδή το κράτος δίνει επιδόματα. Δεν αλλάζουν οι ζωές των ανθρώπων επειδή κάποιος σήμερα φαντασιώνεται το νέο delivery app που θα στέλνει σουβλάκια στο διάστημα. Αλλάζουν κάθε μέρα επειδή κάποιος έφτιαξε καλτσόν, πάνες, αναπτήρες, στιλό διαρκείας, πλαστελίνες, παιδικούς σταθμούς, γυμναστήρια, καφετέριες, καλαμάκια για τον φραπέ. Αλλάζουν κάθε μέρα επειδή κάποιος σε βοηθάει να βρεις δουλειά, σε βοηθάει να αδυνατίσεις, σε μαθαίνει ξένες γλώσσες, σε πάει φθηνές διακοπές, σε ταΐζει, σε χτενίζει, σε ομορφαίνει, σε ψυχαγωγεί, σε κινητοποιεί, σε καθοδηγεί, σε στηρίζει! Οι ζωές αλλάζουν με απλά, καθημερινά πράγματα. Αλλάζουν επειδή κάτι που κάποτε ήταν ταλαιπωρία τώρα πλέον είναι εύκολο. Κάτι που κάποτε ήταν για λίγους τώρα είναι για όλους. Κάτι που κάποτε ήταν πανάκριβο τώρα είναι προσβάσιμο. Αυτά όλα είναι ο θρίαμβος της μικρής επιχείρησης στον 20ο αιώνα!

Η ανθρωπότητα κέρδισε το μεγαλύτερο βιοτικό επίπεδο στην ιστορία της όταν ο απλός άνθρωπος βρέθηκε με τα μέσα παραγωγής στα χέρια του και ελευθερία κινήσεων ώστε να δημιουργήσει αξία για κάποιον άλλο. Και σ' αυτόν τον τόπο, κανένας άλλος παραγωγικός θεσμός δεν έχει συκοφαντηθεί, στιγματιστεί, απογυμνωθεί, απαλλοτριωθεί, τόσο πολύ όσο η μικρή επιχείρηση. Κανένας άλλος θεσμός δεν παράγει τόσα πολλά κάθε μέρα και του φέρονται σαν να είναι κλέφτης.

Αγάπα την μπίζνα σου

Μην την κάνεις αγγαρεία. Μην την κάνεις "δουλίτσα". Μην αφήνεις τον φορολογούμενο μέσα σου να σκοτώνει τον δημιουργό. Μην επιτρέπεις στο κράτος που ζει μέσα στην τσέπη σου να εισβάλει και μέσα στο μυαλό σου. Μην πιστέψεις ποτέ ότι νορμάλ είναι τα ΕΣΠΑ, τα επιδόματα, οι επιστρεπτέες, και το να εξαρτάται η ευημερία σου από το πότε θα αποφασίσει το mega-state να ανοίξει ή να κλείσει την αγορά, πόσο ψευτο-χρήμα να τυπώσει και ποιος να το πάρει πρώτος.

Θυμήσου ποιος είσαι. Εσύ είσαι που έφτιαξες κάτι από το τίποτα! Εσύ είσαι που παλεύεις κάθε μέρα με τα κύματα. Δεν είναι μεροδούλι η μπίζνα. Δεν είναι μικρό πράγμα. Δεν είναι κάτι που αντέχει οποιοσδήποτε. Δεν μπορεί ο no1 δημιουργός πλούτου στον τόπο να φέρεται σαν ζήτουλας! Μην το αποδέχεσαι αυτό. Μείνε πολεμιστής. Μην κοιτάς εκεί που σου δείχνουν. Στόχευσε ψηλότερα. Επιχειρείν σημαίνει νέα αξία και νέα ζήτηση! Νέος τρόπος, νέα μέθοδος, νέο delivery, νέο προϊόν, νέος πελάτης. Νέα μέρα, νέα μάχη. Κάτι από το τίποτα! Αυτές είναι οι αξίες της μικρής επιχείρησης. Του ήρωα της καθημερινότητας. Αυτή είναι η μπίζνα μου. Πες το. Κάν΄το. Δείξ' το. Το χεις!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr