NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Παρά τις διαμάχες, η τεχνολογία κάνει καλό

TechReporter: Παρά τις διαμάχες, η τεχνολογία κάνει καλό

Διαμάχες για τις συμβάσεις, διαμάχες για τους φορτιστές, διαμάχες για τα κρυπτονομίσματα. Ο TechReporter παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και κρατάει πως η επίδραση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην κοινωνία μας είναι θετική. Ή, τουλάχιστον, έτσι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την καθιέρωση μιας κοινής λύσης φόρτισης για όλες τις φορητές συσκευές, όπως τα smartphones, βάσει του USB-C. Κάτι που δεν είδε με καλό μάτι η Apple, η οποίο υποστήριξε ότι η νομοθεσία «θα διαταράξει το υπάρχον σύστημα, θα καταπνίξει την καινοτομία, θα προκαλέσει ενόχληση στους χρήστες και θα δημιουργήσει περισσότερα απόβλητα εάν δεν επιτραπεί η πώληση των υπαρχόντων φορτιστών». Ολική καταστροφή δηλαδή;

Άλλη μια κόντρα που φαίνεται πως «ξεσπά» είναι εκείνη μεταξύ της Λιθουανίας και της Xiaomi. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας συνέστησε στους καταναλωτές να αποφεύγουν να αγοράζουν κινεζικά κινητά τηλέφωνα και να πετάξουν αυτά που έχουν, αφού μια κυβερνητική έκθεση υποστήριξε ότι οι συσκευές διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες λογοκρισίας. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Xiaomi, η οποία τόνισε ότι «οι συσκευές μας δεν λογοκρίνουν».

Φυσικά, την περασμένη εβδομάδα το efood συνέχισε να βρίσκεται στους τίτλους των ειδήσεων και να δέχεται κριτική. Η νεότερη εξέλιξη που μπορούσαμε να κρατήσουμε μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν η απόφαση της εταιρείας να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις των διανομέων, «προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους». Κάτι που κάνει και η Rocket.

Μια σημαντική εξέλιξη από τον κόσμο των startups ήταν εκείνη που αφορούσε στην Blueground, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 180 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση γύρου C. Mε αυτόν το νέο γύρο, η Blueground έχει αθροιστικά συγκεντρώσει 258 εκατομμύρια από την ίδρυσή της το 2013 - «το υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα ελληνική startup» όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Κλείνοντας με τις εξελίξεις από την χώρα μας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην έρευνα που λέει πως οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στον κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου εντοπίζονται στην Ελλάδα (77%). Την ίδια στιγμή, η Δυτική Ευρώπη διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρονικών αγοραστών (86%), ακολουθούμενο από τους καταναλωτές της Βόρειας Ευρώπης (82%). Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε το υψηλότερο ποσοστό διαδικτυακών αγοραστών (92%).

Εκτός συνόρων, ακούμε ολοένα και περισσότερες πολεμικές ιαχές κατά του Bitcoin. Από την μια ο Erdogan λέει πως «είμαστε σε πόλεμο με τα κρυπτονομίσματα». «Δεν θα προσφέρουμε ποτέ υποστήριξη στα κρυπτονομίσματα. Γιατί θα προχωρήσουμε με το δικό μας νόμισμα που έχει τη δική του ταυτότητα», είπε. Από την άλλη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα είναι παράνομες και πρέπει να απαγορευτούν. Ευκαιρία να κάνει login στο Twitter ο Musk.

Ενδιαφέρουσα και μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που λέει πως 9 στους 10 πολίτες της ΕΕ (86%) πιστεύουν ότι η συνολική επίδραση της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι θετική. Αναμένουν ότι μια σειρά τεχνολογιών που βρίσκονται τώρα στο στάδιο της ανάπτυξης θα έχουν θετικό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής μας τα επόμενα 20 χρόνια: συγκεκριμένα, η ηλιακή ενέργεια (92%), τα εμβόλια και η καταπολέμηση των λοιμωδών νόσων (86%), και η τεχνητή νοημοσύνη (61%).

Και κλείνουμε με το Netflix, το οποίο αποφάσισε να προσφέρει μια συνδρομή χωρίς κόστος. Για την ακρίβεια, η υπηρεσία ξεκινά ένα δωρεάν πλάνο για κινητά, το οποίο θα επικεντρώνει στην αγορά της Κένυας, καθώς ο κολοσσός του streaming φαίνεται να βάζει στο στόχαστρο τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής που φιλοξενεί περισσότερους από 20 εκατομμύρια χρήστες διαδικτύου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr