NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Η Facebook αλλάζει όνομα και μονοπωλεί το ενδιαφέρον

TechReporter: Η Facebook αλλάζει όνομα και μονοπωλεί το ενδιαφέρον

Ο TechReporter, αυτήν την εβδομάδα, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην αλλαγή ονομασίας της Facebook, χωρίς όμως να ξεχνά και όλες τις υπόλοιπες τεχνολογικές εξελίξεις που μας απασχόλησαν μέσα στην περασμένη εβδομάδα.

Ξεχώρισε, λοιπόν, η είδηση πως η Facebook -η εταιρεία, όχι η πλατφόρμα- αλλάζει την ονομασία της, υιοθετώντας το ελληνικότατο Meta. Η Facebook -που δεν θα είναι Facebook- υιοθέτησε τη νέα ονομασία παίρνοντας έμπνευση από τον όρο επιστημονικής φαντασίας metaverse, για να περιγράψει το όραμά της για εργασία και παιχνίδι σε έναν εικονικό κόσμο.

«Η ελπίδα μας είναι ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, το metaverse θα φτάσει σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και θα φιλοξενήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ψηφιακού εμπορίου» έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Mark Zuckerberg. Άλλωστε, ο ίδιος σκοπεύει να δαπανήσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος στο Facebook Reality Labs, το τμήμα που επικεντρώνει στο metaverse.

Εκεί στις ΗΠΑ, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών ψήφισε υπέρ της ανάκλησης της άδειας της China Telecom, λόγω ανησυχιών για θέματα εθνικής ασφάλειας, στην τελευταία «δράση» της Ουάσιγκτον απέναντι σε αυτό που θεωρεί πιθανή διείσδυση από κινεζικές εταιρείες. Η απόφαση της FCC σημαίνει ότι η China Telecom Americas πρέπει τώρα να διακόψει τις υπηρεσίες της στην περιοχή.

Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι οδηγοί της Uber θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες με ηλεκτρικά οχήματα της Tesla που θα ενοικιάζονται από την Hertz Global Holdings, από την 1η Νοεμβρίου. Μετά από μια παραγγελία ρεκόρ για 100.000 Tesla νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Hertz θα προμηθεύσει έως και 50.000 EV στους οδηγούς της Tesla, μέχρι το 2023.

Η Blue Origin, από την άλλη, η διαστημική εταιρεία του Jeff Bezos, παρουσίασε το πλάνο της για ανάπτυξη εμπορικού διαστημικού σταθμού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η λειτουργία του σταθμού, που φέρει την ονομασία Orbital Reef, αναμένεται μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Το ενημερωτικό υλικό που κυκλοφόρησε υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει ένα «επιχειρηματικό πάρκο μικτής χρήσης».

Μέσα στην περασμένη εβδομάδα, οι τεχνολογικοί κολοσσοί προχωρήσαν και σε μια δέσμευση για την πολυπολιτισμικότητα. Οι υπογράφοντες, όπου περιλαμβάνονται εταιρείες όπως οι Google, Apple, Twitter και ηNetflix, δεσμεύονται να μοιραστούν δεδομένα και να αναφέρουν δημόσια την πρόοδο τους. Όπως τονίζεται, υπάρχει ανάγκη τα εταιρικά συστήματα «να επανασχεδιαστούν σκόπιμα για να ξεριζωθεί η μεροληψία και να προωθηθεί η ισότητα».

Στη δική μας πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε επίσημη έρευνα για την εξαγορά της Arm από την Nvidia. Η συμφωνία, βάσει της οποίας η δεύτερη θα εξαγοράσει την εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο από τη SoftBank για 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται η ουδετερότητα της Arm.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εγκαινίασε τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας, στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας, ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο για την επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που χρηματοδοτείται από τα έσοδα του πλειστηριασμού των δικαιωμάτων εκπομπών από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, έλαβε μέτρα για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας των ασύρματων συσκευών που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Όπως αναφέρεται, «δεδομένου ότι τα κινητά τηλέφωνα, τα έξυπνα ρολόγια, οι συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης και τα ασύρματα παιχνίδια είναι όλο και πιο παρόντα στην καθημερινή μας ζωή, οι κυβερνοαπειλές ενέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για κάθε καταναλωτή».

Στην Ελλάδα, έγινε γνωστό πως η μεγαλύτερη εταιρεία e-commerce της Ρουμανίας, η E-Mag, ετοιμάζει το δικό της «μπάσιμο» στην αγορά της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η Pop Market ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, λαμβάνοντας παραγγελίες μέσω εφαρμογής και διαφημίζοντας χρόνους παράδοσης 15 λεπτών, προσφέροντας «χιλιάδες» είδη, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR ανακοίνωσε την ένατη του επένδυση ύψους € 7 εκατ. και την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην ComSys A.E. ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) γνωστοποίησε ότι κατέληξε σε συμβιβασμό με την Akazoo, μια ελληνική εταιρεία streaming μουσικής, έναντι 38,8 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού αυτή φέρεται να εξαπάτησε επενδυτές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο κλάδος των Online Super Market συνεχίζει την εντυπωσιακή ανάπτυξη του με το τρίτο τρίμηνο του 2021 να χαρακτηρίζεται από την σημαντική αύξηση της τάξεως του 60% στην αξία των πωλήσεων συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με report που δημοσίευσε η Convert Group.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr