NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά ελληνικό ενδιαφέρον

TechReporter: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά ελληνικό ενδιαφέρον

Από το κέντρο τεχνητής νοημοσύνης που ιδρύεται στην Ελλάδα μέχρι το startup community, την εξαγορά της Wind και την είσοδο της Huawei στα αυτοκίνητα, ο TechReporter σας μεταφέρει, και αυτή τη Δευτέρα, όλες τις εξελίξεις από την εγχώρια και διεθνή τεχνολογική αγορά.

Την ίδρυση του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «Αρχιμήδης», με επικεφαλής τρεις κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, τους Χρίστο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και Τίμο Σελλή, ανακοίνωσε το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά». Η Μονάδα θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 21 εκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η λειτουργία της Μονάδας θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022.

«Η δυνατότητα να έχουμε ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα συγκεντρώνει τα καλύτερα μυαλά ελληνικά -και όχι μόνο στην Ελλάδα- με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με μια δομή που πιστεύω ότι προσομοιάζει με τα καλύτερα τέτοια κέντρα του εξωτερικού, είναι μια σημαντική "προίκα" για τη χώρα. Είναι ένα όραμα των κορυφαίων μυαλών της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο γίνεται πράξη με τη βοήθεια της Επιτροπής "Ελλάδα 2021"», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ξεχωριστά, ο ίδιος, στο πλαίσιο συζήτησης που είχε με την Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, Γ. Παπαρίδου, ανέφερε πως «όσο ακούγεται η Ελλάδα ως παραγωγός καινοτομίας και όχι μόνο ως καταναλωτής υπηρεσιών, τόσο πιο εύκολη θα γίνεται η δυνατότητά της να γίνει ένα πραγματικό digital hub, να συνεισφέρουμε πολύ περισσότερο από αυτό που ήδη συνεισφέρει ο κλάδος τεχνολογίας και επικοινωνιών στο ΑΕΠ της χώρας. Και βέβαια, από αυτό ωφελημένοι πρώτα και πάνω από όλα θα είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Μένοντας στο ελληνικό οικοσύστημα, ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΕΑΣΕ με τίτλο: «Οικονομία & Επιχειρήσεις - Ένας διάλογος με τον Πρόεδρο ΔΣ του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο». Μεταξύ αυτών, ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στο φορολογικό πλαίσιο το οποίο έχει σταθεροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ τόνισε ότι παρατηρείται έντονη δράση στις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς έχει αναδειχθεί ένα ισχυρό startup community το οποίο αναμένεται τα επόμενα 5 χρόνια να τριπλασιαστεί.

Στις τηλεπικοινωνίες, η Wind Ελλάς ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της από την United Group. Όπως τονίζει, «η ένταξη στον κορυφαίο όμιλο τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και η επικείμενη συγχώνευση με τη Nova, σηματοδοτεί μία νέα, συναρπαστική εξέλιξη για την ανάπτυξη της Wind Ελλάς, καθώς ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, δυναμώνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά και εμπλουτίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει».

Η Cosmote, από την άλλη, πέτυχε σε έναν χρόνο τον στόχο που είχε θέσει για 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G. Πλέον, στόχος της, για το δίκτυο πέμπτης γενιάς που αναπτύσσει, είναι να φτάσει σε 80% πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι το τέλος του 2022. Πρόσφατες προσθήκες στις περιοχές κάλυψης είναι οι: Αργολίδα, Ασπρόπυργος Αττικής, Βοιωτία, Ελευσίνα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Κοζάνη, Κόρινθος, Μεσσηνία, Νότια Εύβοια, Σκύρος και Χαλκίδα. Μέχρι το τέλος του 2022, το δίκτυο θα επεκταθεί περαιτέρω σε Δωδεκάνησα, Ικαρία, Κρήτη Πελοπόννησο, Σάμο και Στερεά Ελλάδα.

Μνημόνιο Συνεργασίας, υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lancom, Γιώργος Νώλης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vestitel, Valentin Velichkov. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, σηματοδοτεί την αρχή μιας ευρείας συνέργειας μεταξύ των δύο εταιρειών, με πρώτο βήμα την εγκατάσταση Point of Presence (PoP) της Vestitel στο Balkan Gate I, το νέο Data Center της Lancom, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο Tier III Carrier Neutral Data Center στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη διεθνή αγορά, η ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων Εταιρεία Εξαγορών Ειδικού Σκοπού (SPAC) ITHAX ανακοίνωσε τη συμφωνία της για συγχώνευση με την Mondee, έναν τεχνολογικό οργανισμό και Τουριστικό Industry Disruptor, με έδρα τη Silicon Valley, εισάγοντας με τον τρόπο αυτό τις μετοχές του στην αγορά του NASDAQ, με συνολική κεφαλαιοποίηση 1 δισ. δολάρια. Τον Φεβρουάριο 2021, η ITHAX άντλησε 241,5εκατ. δολάρια με δημόσια εγγραφή, εισάγοντας τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο του NASDAQ.

Από την άλλη, η Delivery Hero θα εγκαταλείψει την γερμανική αγορά του delivery και σχεδιάζει να εκχωρήσει τις δραστηριότητες της στην Ιαπωνία. Η εταιρεία, που έχει έδρα το Βερολίνο, είχε ανακοινώσει σχέδια για επανεισαγωγή στην εγχώρια αγορά τον Μάιο, λιγότερο από τρία χρόνια αφότου πούλησε τις δραστηριότητες στην ολλανδική ανταγωνίστρια Just Eat, ενώ η ιαπωνική επιχείρηση ξεκίνησε τη λειτουργία της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τέλος, η Huawei δημοσίευσε λεπτομέρειες για ένα αυτοκίνητο με προδιαγραφές που ισχυρίζεται ότι ξεπερνούν εκείνες του Model Y της Tesla. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός, η είσοδος του στην αγορά των αυτοκινήτων δεν θα γίνει αυτόνομα, αλλά σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, για τεχνολογικά ζητήματα όπως η αυτόνομη οδήγηση. Όπως δήλωσε ο Richard Yu, εκτελεστικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του καταναλωτικού τομέα της Huawei, το πρώτο αυτοκίνητο με το λειτουργικό σύστημα HarmonyOS θα είναι το Aito M5, που λειτουργεί τόσο με ηλεκτρισμό όσο και με καύσιμο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr