NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Η κατάρρευση μιας συμφωνίας, οι επενδύσεις στην Ελλάδα και ο Κωτσόβολος

TechReporter: Η κατάρρευση μιας συμφωνίας, οι επενδύσεις στην Ελλάδα και ο Κωτσόβολος

Από την κατάρρευση της εξαγοράς της Twitter μέχρι την Κωτσόβολος που γίνεται εταιρεία τεχνολογίας, την Nexi που επενδύει στην Ελλάδα και το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ Delivery Hero και Ομίλου Μούχαλη, ο TechReporter σας μεταφέρει, και αυτήν την εβδομάδα, τις σημαντικότερες εξελίξεις από την τεχνολογική αγορά.

Στο κλείσιμο της εβδομάδας, ο Elon Musk αποφάσισε να συνεχίσει το σίριαλ γύρω από την εξαγορά της Twitter. Σε μια κατάθεση την Παρασκευή το απόγευμα στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ομάδα του Musk ισχυρίζεται ότι τερματίζει τη διαδικασία επειδή η Twitter παραβίασε ουσιαστικά τη συμφωνία και επειδή η εταιρεία είχε κάνει «ψευδείς και παραπλανητικές» δηλώσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η υπηρεσία εξακολουθεί να ελπίζει πως θα κλείσει τη συμφωνία, παρά την απόπειρα του Musk. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Bret Taylor, έγραψε ότι η εταιρεία «θα συνεχίσει τις νομικές ενέργειες για να την επιβάλει» και αισθάνεται «βέβαιος ότι θα επικρατήσει» στο δικαστήριο.

H Deutsche Telekom επενδύει στη δημιουργία ενός κέντρου Πληροφορικής και Λογισμικού (Telekom IT hub), στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες του έχουν ήδη ξεκινήσει, με IT Experts που μεταφέρονται σταδιακά από το εξωτερικό. Περισσότεροι από 200 επιπλέον επαγγελματίες της Πληροφορικής θα προσληφθούν στην Ελλάδα για την καλύτερη στελέχωση του κέντρου. Αυτό το κέντρο θα καλύψει τις ανάγκες ΙΤ της DT στη Γερμανία, παρέχοντας υπηρεσίες πληροφορικής και λογισμικού. Το Telekom IT hub στην Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί, όπως τονίζεται, «να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο καινοτόμα κέντρα Πληροφορικής στην Ευρώπη, δημιουργώντας αξία για την εταιρεία και τους ανθρώπους της, αλλά και για την τοπική κοινωνία και τη χώρα».

«Είμαστε, ενδεχομένως, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος - Dixons South East Europe, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στο επενδυτικό πλάνο για την περίοδο 2022-2023, αποκαλύπτοντας πως αυτό θα φτάσει τα 12,4 εκατομμύρια ευρώ. Η Κωτσόβολος απασχολεί, αυτή τη στιγμή, 80 developers, που προσφέρουν στην εταιρεία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μέσω της τεχνολογίας. Σε ερώτηση μας, ο κ. Βασιλάκος σημείωσε πως «έχουμε developers σε όλο το μήκος και το πλάτος της δουλειάς μας», από το supply chain μέχρι τα CRM, μέχρι τα data analytics και την ανάπτυξη machine learning μοντέλων, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση του πελάτη.

Το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ έχει επενδυθεί στην κοινοπραξία με την Alpha Bank, όπως έγινε γνωστό από την Nexi κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της «συνεργασίας» των δύο πλευρών -που «ακούει» στο όνομα Nexi Payments Greece. Όπως διευκρίνισε ο κ. Paolo Bertoluzzo, CEO του Ομίλου Nexi, το ποσό αυτό μπορεί τελικά να είναι και αυξημένο, βάσει της επίδοσης που θα υπάρξει. Την ίδια στιγμή, μέσα στην επόμενη πενταετία θα επενδυθούν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζεται πως η επένδυση σχετίζεται τόσο με το joint venture όσο και με το κέντρο αριστείας που έχει δημιουργηθεί. Όσον αφορά σε αυτό το κέντρο, ο κ. Διονύσης Γρηγοράτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nexi Payments Greece, σε ερώτηση μας διευκρίνισε πως έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και μερικούς μήνες, ενώ δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα του issuing.

Η Delivery Hero SE, στον Όμιλο της οποίας εντάσσεται το efood, ολοκλήρωσε την 1η Ιουλίου 2022 την εξαγορά των εταιρειών ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΑE, ΙΝΚΑΤ ΑE, DELIVERY.GR IKE και E-TABLE IKE του Ομίλου Μούχαλη. Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και έλαβε στο μεταξύ την ομόφωνη έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υλοποίησή της με βάση δεσμεύσεις που υπέβαλε η Delivery Hero. Με την εξαγορά αυτή η Delivery Hero και το efood «επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον κλάδο λιανικής και χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα, διευρύνοντας ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρουν στους πελάτες τους». Άλλωστε, επί του θέματος είχε αναφερθεί, πριν από μερικές ημέρες, και ο Χάρης Τάκας, Senior Logistics & Q-commerce Director της εταιρείας, μιλώντας στο epixeiro.gr.

Το HBO Max δεν αναμένεται να διατεθεί σε νέες ευρωπαϊκές περιοχές, με τη μητρική εταιρεία, Warner Bros Discovery, να εξετάζει, πλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ντεμπούτο μιας συνδυαστικής προσφοράς. Έχοντας ήδη κάνει την εμφάνιση του σε 61 περιοχές σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη, το HBO Max αναμενόταν να φτάσει σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ισλανδίας, των βαλτικών χωρών και της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό πλέον δεν ισχύει. Σε δήλωση, η εταιρεία γνωστοποίησε πως «η Warner Bros Discovery έχει δηλώσει δημόσια τη δέσμευσή της για μια μοναδική streaming υπηρεσία που συνδυάζει το HBO Max και το Discovery+ και αξιοποιεί το απαράμιλλο συνδυασμένο περιεχόμενο του οργανισμού».

Έρχεται σε εφαρμογή Wallet η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Με τα άρθρα 1-4 της από 06-07-2022 και υπ’ αρ. 1360/135 τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθιερώνει μια σειρά από νέα ψηφιακά εργαλεία. Με το άρθρο 1 νομοθετείται η δυνατότητα αποθήκευσης ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης σε εφαρμογή Wallet. Η εφαρμογή θα ονομάζεται Gov.gr Wallet, υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση του προσώπου σε κάθε διαδικασία εντός της επικράτειας που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε την έγχαρτη ταυτότητα ή δίπλωμα.

Κατά την τελική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές. Η έγκριση αυτή κατέστη δυνατή μετά τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τα δύο νομοθετήματα, στις 23 Απριλίου για το πρώτο και στις 24 Μαρτίου για το δεύτερο. Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της βιομηχανίας τεχνολογίας στην κοινωνία και την οικονομία, μέσα από τον καθορισμό σαφών προτύπων για τον τρόπο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών από τις εταιρείες τεχνολογίας στην ΕΕ, σε συμφωνία με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» συνολικού προϋπολογισμού 913 εκατ. ευρώ, το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, με στόχο «μια εξυπνότερη Ευρώπη μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού, καθώς και της περιφερειακής ψηφιακής διασυνδεσιμότητας». Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» θα συμβάλλει ουσιαστικά στην οικοδόμηση της «Ψηφιακής Ελλάδας» μέσω της προώθησης του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση και την ενσωμάτωση των τεχνολογιών αιχμής, αλλά και υπηρετώντας τη στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Το «Μίτος», το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, που αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση παρουσίασε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Το «Μίτος» παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης για την απονομή των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θεσμοθέτησε το Υπουργείο και διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στην Εναλλακτική Σκηνή του ΚΠΙΣΝ. Αυτό αποτελεί, όπως αναφέρεται, «ένα εμβληματικό έργο, τομή στη λειτουργία της αλληλεπίδρασης του πολίτη με το κράτος, καθώς ο τελευταίος θα γνωρίζει εκ των προτέρων τι ακριβώς απαιτείται προκειμένου να εξυπηρετηθεί».

Η ΕΕΤΤ ξεκινά διαβούλευση γύρω από τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα, έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου ανάλυσης αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κάτι που αφορά στις αγορές χονδρικής παροχής τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση και χονδρικής παροχής κεντρικής πρόσβασης σε σταθερή θέση για προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Η ανάλυση των παραπάνω αγορών αποτελεί το βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα. Το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο είναι στρατηγικής σημασίας και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για τη μετάβαση της χώρας στα σταθερά δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων (Very High Capacity Networks) στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής (European Digital Decade 2023).

«Δικαίωση» του ΕΔΟΕΑΠ από το Συμβούλιο της Επικρατείας και στην προσφυγή κατά της εισφοράς 2% από το Διαδίκτυο. Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) που ζητούσε να καταργηθεί η εισφορά 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ για τις διαφημίσεις στο Διαδίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει ήδη απορρίψει και τις προσφυγές των εργοδοτικών οργανώσεων κατά του 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr