NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

10+1 συμβουλές από Έλληνες Coaches για νέους Ηγέτες

10+1 συμβουλές  από Έλληνες Coaches για νέους Ηγέτες

Έχετε μόλις αναλάβει μια ηγετική θέση σε μία επιχείρηση και έχετε άγχος να αντεπεξέλθετε στους στόχους σας; Οι παρακάτω 10+1 Έλληνες Coaches λοιπόν, σας δίνουν την συμβουλή τους για να ανταποκριθείτε με επιτυχία στα νέα σας ηγετικά καθήκοντα!

Αγγελική Πλουμά - Coach

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ: Να μάθει να διαχειρίζεται ή να εκπαιδευτεί στο πως θα αξιοποιεί τις συγκρούσεις. Συγκρούσεις, διαφωνίες διενέξεις με πελάτες, συγκρούσεις με το προσωπικό του. Οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες είναι η πιο πλούσια αλλά και η πιο άβολη πηγή πληροφοριών. Γι αυτό οι περισσότεροι διαχειριστές – managers αποφεύγουν τις συγκρούσεις, τις καταστέλλουν βιαστικά ή τις αποσιωπούν. Όχι όμως και οι ηγέτες. Οι ηγέτες αποκαλύπτουν τις καίριες συγκρούσεις, τους δίνουν χώρο να εκφραστούν, γνωρίζοντας πως αλλιώς θα αρρωστήσουν την επιχείρηση / οργανισμό τους. Και στη συνέχεια ενεργοποιούν όλη την επιδεξιότητάς τους για να τις επιτύχουν τη σύνθεση των αντιθέσεων και τη συμφιλίωση και να «ανεβάσουν πίστα» στους εργαζόμενους και στον οργανισμό.

Κάτι τέτοιο βέβαια περικλείει και το:

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ/ ΤΟΛΜΗ: Να έχει τόλμη να εκφράζει και τη δική του διαφωνία και να μη διστάζει να συγκρουστεί με τους στρατηγικούς παίκτες όταν χρειαστεί. Και ναι αυτό καλλιεργείται. Γιατί Ηγέτης άτολμος δεν είναι ηγέτης.

Τα παραπάνω προυποθέτουν το:

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ/ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Να εκπαιδεύεται να ακούει. Ακόμα καλύτερα να εκπαιδεύεται στη συνέντευξη κινητοποίησης, στο να εκμαιεύει δηλαδή από τον συνομιλητή εσωτερικό ή εξωτερικό πελάτη, το πραγματικό κίνητρο και να απευθύνεται σ αυτό (κι όχι να παίζει «μπαλάκι» με τα λόγια του).

Τέλος το πιο σημαντικό πράγμα που κάνουν οι καλύτεροι ηγέτες που γνωρίζω και εκπαιδεύω είναι:

Η ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ (ENGAGEMENT): Να συνδέονται με πελάτες, εργαζόμενους, στρατηγικούς συνομιλητές, τον εαυτό τους. Συνεχίζουν να εκπαιδεύονται και να είναι ανοιχτοί να μάθουν. Κομμάτι του engagement στον εαυτό είναι να δείχνουν με έναν αυθεντικό τρόπο ότι είναι ευάλωτοι κι όχι απόμακροι ή παντογνώστες. Θυμάμαι έναν σπουδαίο ηγέτη που αξιώθηκα κα που παραμένει αγαπημένος μετά από 3ημερη μαραθώνια συνάντηση με σκληρούς διαπραγματευτές να βρίσκει χρόνο στο τέλος να συζητήσει μαζί μας για «το πώς πήγε» και τι «μάθαμε». Κι όταν άκουσε τα – παραπάνω από- επαινετικά λόγια μας για κείνον να μας λέει γελώντας: ευτυχώς που τώρα που θα γυρίσω σπίτι, η γυναίκα μου θα με περιμένει να πετάξω τα σκουπίδια και για τις 3 μέρες γιατί αυτό θα με φέρει στα συγκαλά μου μετά την κούραση και ρα καλά σας λόγια. Ειρήσθω εν παρόδω, «η σύνδεση» είναι η τελευταία τάση στην επιχειρηματική εκπαίδευση, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Νίκος Νιώτης - Life & Business Coach

Να παραμένει συνδεδεμένος τόσο με τα υψηλά ιδανικά και τις προσωπικές αξίες του  όσο και με τον παλμό των ανθρώπων του.

Ειρήνη Σφακιανάκη - Coach to Transform & Empower

Σε καθημερινή βάση να απαντά στην ερώτηση: Τι κάνω καθημερινά για να βοηθήσω τους ανθρώπους γύρω μου; Πόσο εύκολα θα μπορέσει  ένας εργαζόμενος υπό την ηγεσία μου να πει «Αισθάνομαι ο εαυτός μου στη δουλειά μου»; Οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στη συνέπεια, τη σταθερότητα και τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις και πρακτικές που έχουν θετικό αντίκρυσμα σε καθημερινή βάση. Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια από όλες τις πλευρές για να δομηθεί μια υγιής σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Είναι υπεύθυνος για την σωματική και ψυχική τους υγεία, για το αίσθημα ασφάλειας που αισθάνονται και είναι υπεύθυνος για να καλύπτει τα νώτα τους και να τους προστατεύει από το εξωτερικό περιβάλλον ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικονομική αστάθεια, κοινωνικός αναβρασμός, ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ανταγωνισμού ή απειλείται το μέλλον της εταιρείας λόγω τεχνολογικών εξελίξεων. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται υποστήριξη από τον ηγέτη τους θα στηρίξουν, θα αποδώσουν τα μέγιστα και θα δώσουν τη «ζωή» τους γι αυτόν, ο οποίος τους κάνει να αισθάνονται ότι έχουν αξία και είναι πολύτιμοι. 

Θεράπων Φάκας - Life & Business coach

  • Να πιστέψει στους ανθρώπους του
  • Να διαθέσει χρόνο για να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς και κλίμα ασφαλείας εντός της ομάδας
  • Να παροτρύνει και να εμψυχώνει συνεχώς τις προσπάθειες
  • Να αναγνωρίζει την παραγωγικότητα αφιερώνοντας το 80% του χρόνου στους παραγωγικούς χωρίς όμως να ξεχνά και την υπόλοιπη ομάδα
  • Να αναζητά ευκαιρίες για επιβράβευση και όχι για επίκριση
  • Να καθιερώσει ένα σύστημα ανάπτυξης και υποστήριξης

Δήμητρα Ζερβάκη - Business Coach

Να μην ξεχάσει ποτέ ότι οι θέσεις κερδίζονται και διατηρούνται όταν υπάρχει θέληση για συνεχή προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, όταν υπάρχει ένας ισχυρός ηθικός κώδικας που δεν σου επιτρέπει να «παραστρατήσεις», όταν βλέπεις τους συνεργάτες σου ως ισότιμούς σου και όταν αναπτύσσεις σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους. 

Βαλεντίνα Κόρδη - High Performance & Mindset Coach

Να μην τον τρομάζει ότι δεν είναι στο επίπεδο ενός έμπειρου ηγέτη. Και εκείνος κάποτε ήταν αρχάριος. Να διψάει για γνώση και να αναζητάει συνεχώς να βελτιώνεται και το βασικότερο, να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα και αποκτήσει έπαρση. Οι ηγέτες κατεβαίνουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τη θέση τους, από αυτή με την οποία ανέβηκαν σε αυτή. 

Κατερίνα Αντωνοπούλου - Executive Coach

Πιστεύω, πως τα στελέχη σε τέτοιο επίπεδο, δε χρειάζονται συμβουλές. Χρειάζεται όμως, να δουν αντικειμενικά όλη την κατάσταση και να ενεργοποιηθούν όλες οι ποιότητες που έχουν μέσα τους. Απαιτείται, να κάνουν μια πολυεπίπεδη ανάλυση του πλαισίου δράσης τους (πχ. Πως είναι εσωτερικά ο οργανισμός, ποιες οι εξωτερικές συνθήκες, ποια είναι η θέση των ιδίων σε αυτό το σχήμα). Ένας coach θα μπορούσε να τους υποστηρίξει, ώστε να φωτιστούν όλα τα δεδομένα, που θα χρειαστούν να λάβουν υπόψη τους, ώστε εκείνοι να αποφασίσουν το σχέδιο δράσης, που θα κρίνουν πως είναι ο ενδεδειγμένος. Είναι σημαντικό να πάρει την ευθύνη οι ίδιοι και όχι να υιοθετήσουν το σωστό τρόπο κάποιου. Ακόμη, και αν δεν πάρουν την καλύτερη αντικειμενικά απόφαση, η δέσμευση είναι διαφορετική και αυτό σε πολλές περιπτώσεις κάνει όλη τη διαφορά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι πετυχημένοι, είναι η ευελιξία τους και η δυνατότητα αναπροσαρμογής της στρατηγικής τους (agile leadership).

Χριστόφορος Καρράς - Performance Coach, Coaching trainer

Να γνωρίζει πως οι βασικές του λειτουργίες, εντός της ηγετικής του πορείας διέπονται από τον τρίπτυχο άξονα: Εμπνέω-Διευθύνω-Προστατεύω. Να ακούει, να δουλεύει πάνω στα δυνατά του σημεία και να βελτιώνει βήμα-βήμα τα αδύναμα, να μην υποτιμάει κανέναν, να μαθαίνει από όλους, να πιστεύει στον εαυτό του, να προστατεύει την πνευματική του σταθερότητα και ξεκούραση, να μελετάει πολύ και να επιχειρεί αποφασιστικά. Να λειτουργεί ως πρότυπο με ισχυρή φυσική παρουσία. Ο καθένας διαθέτει αυτά που χρειάζεται, αρκεί να τα καλλιεργήσει.

Σιδέρη Βικτωρία - Executive Coach

Ένα από τα πιο βασικά συστατικά σε μια σχέση ηγεσίας είναι η αμφίδρομη εμπιστοσύνη. Ο ηγέτης εμπιστεύεται την ομάδα του. Ενώ της ασκεί επιρροή, ταυτόχρονα της αφήνει το περιθώριο να πάρει πρωτοβουλίες και να νιώσει ότι σχεδόν μόνη της επιτυγχάνει την κάθε πρόκληση. Αντίστοιχα η ομάδα εμπιστεύεται τον ηγέτη, τον θεωρεί ικανό και άξιο να ηγείται αυτής. Η αίσθηση της εμπιστοσύνης, λοιπόν, είναι κάτι που πρέπει ένας ηγέτης, που μόλις έχει αναλάβει τη θέση, να καλλιεργήσει και να φροντίσει να αναπτυχθεί με αυθεντικό τρόπο. Η ένδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος από την μεριά του ηγέτη θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αποδοχής. Από την άλλη πλευρά, η εσωτερική αίσθηση που έχει ο ίδιος για τη σπουδαιότητα της αποστολής του, άρα για την σπουδαιότητα της ομάδας του, αναμφισβήτητα θα αποτελέσει τη βάση για μια καλή αρχή και μια ευοίωνη συνέχεια.

Ελένη Δημάκη - Business Coach

Θα τον συμβούλευα να ακολουθήσει μια Coaching συνεργασία για να μπορέσει να μένει ενεργοποιημένος καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής που θα ακολουθήσει. Και αυτό συνεπάγεται με τον διαρκή ανακαθορισμό των στόχων, την συνεχή κινητοποίηση και την αφοσίωση μέσα από την υποστήριξη του Coach. Ακόμη, θα του έλεγα να είναι ενημερωμένος με όσα σχετικά συμβαίνουν στον τομέα που δραστηριοποιείται, να ακολουθεί την εποχή του και τις αλλαγές ώστε να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά.

Πάμελα Καραβά - Executive & Lifestyle Coach, Coach Trainer & Assessor

Να δει εάν είναι γνήσιος ηγέτης σε πρώτη φάση. Εάν είναι, να δουλέψει πάνω στην ανάπτυξη των στοιχείων που τον καθιστούν ηγέτη, ακόμα και αν αυτό είναι να αναπτύξει και άλλο το εγώ του, αν και θα προτιμούσα να πω, με διαφορετικό τρόπο το εγώ του. Εάν δεν είναι αλλά υπάρχουν απαιτήσεις για τον ρόλο που έχει αναλάβει, να δουλέψει πάνω στην ικανότητα λήψης αποφάσεων καθώς οι λάθος αποφάσεις είναι αυτές που θα κάνουν έναν μη ηγέτη σε ηγετική θέση να αποτύχει.

Διαβάστε επίσης:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr