NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Προς «παραδειγματισμό», με τεχνητή νοημοσύνη, Facebook και Ertflix

TechReporter: Προς «παραδειγματισμό», με τεχνητή νοημοσύνη, Facebook και Ertflix

Ο TechReporter αυτής της εβδομάδας κάνει ένα σύντομο ταξίδι μέχρι την Κίνα, επιστρέφει στην Γηραιά ήπειρο όπου «ψάχνει» το ψηφιακό ευρώ και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, και καταλήγει εντός συνόρων, παρακολουθώντας τις streaming πλατφόρμες και αναζητώντας ποιες ξεχωρίζουν. Ακολουθήστε τον.

Και ξεκινάμε από την μακρινή Κίνα, εκεί όπου αυξάνεται η πίεση προς τις εγχώριες τεχνολογικές εταιρείες. Η αρχή έγινε με την Alibaba και το πρόστιμο των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της επιβλήθηκε, ενώ η συνέχεια ήρθε με το Ant Group - επίσης του Jack Ma - το οποίο θα αναδιαρθρωθεί ως χρηματοοικονομική εταιρεία χαρτοφυλακίου, κάτι που αναμένεται να περιορίσει την κερδοφορία και την αποτίμηση του.

Οι παραπάνω εξελίξεις χρησιμοποιούνται και ως «παραδειγματισμός», καθώς η ByteDance, η Meituan και δέκα άλλες μεγάλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να συμμορφωθούν με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες, σύμφωνα με δηλώσεις που κοινοποίησε η ρυθμιστική αρχή της χώρας. Συγκεκριμένα, οι Αρχές προειδοποίησαν 34 κινεζικές «πλατφόρμες διαδικτύου» να παραδειγματιστούν από το πρόστιμο και να υποβάλουν σχέδια συμμόρφωσης με τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Από την Ασία και η επόμενη εξέλιξη, καθώς η κινεζική Huawei ανακοίνωσε πως θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την έρευνα τεχνολογιών που περιστρέφονται γύρω από τα αυτοοδηγούμενα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επιταχύνοντας τα σχέδια για ανταγωνισμό με την Tesla και την Xiaomi. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά από αρκετές φήμες που δημοσιεύθηκαν και που ήθελαν τον τεχνολογικό κολοσσό να «μπαίνει» στα αυτοκίνητα, σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης και από την αγορά της κινητής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Eric Xu, ο κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών θα συνεργαστεί με τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες για να φτιάξει αυτοκίνητα που θα φέρουν το όνομα της ως υπο-brand. Θα διατηρήσει τον κύκλο των συνεργατών του μικρό και θα τοποθετήσει το λογότυπό του στα αυτοκίνητα που υιοθετούν την αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης. Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής συμφωνήσει να συνεργαστεί με τα BAIC Group, Chongqing Changan Automobile και Guangzhou Automobile Group.

Στη δική μας ήπειρο, έρευνα της Eurostat έδειξε πως, το 2020, το 7% των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τουλάχιστον 10 άτομα χρησιμοποίησαν εφαρμογές AI. Ενώ το 2% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε μηχανική μάθηση για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων εσωτερικά, το 1% ανέλυσε μεγάλα δεδομένα εσωτερικά με τη βοήθεια της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, τη δημιουργία φυσικής γλώσσας ή την αναγνώριση ομιλίας. Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 7%.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες εξετάζουν πρόστιμα έως και 4% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών (ή 20 εκατ. ευρώ, εάν είναι μεγαλύτερο) για ένα σύνολο απαγορευμένων περιπτώσεων χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με προσχέδιο του κανονισμού που διέρρευσε στα διεθνή μέσα και που αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Ο πρωταρχικός στόχος για την Επιτροπή είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σε ένα άλλο ευρωπαϊκό μέτωπο, εκείνο του ψηφιακού ευρώ, έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στο β' εξάμηνο προς το ψηφιακό ευρώ, μετά και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας - διαβούλευσης που πραγματοποίησε ανάμεσα σε 8.200 ιδιώτες και επαγγελματίες για το ψηφιακό ευρώ. «Το ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο εάν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών» δήλωσε το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέττα.

Η ιδιωτικότητα αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό το οποίο ζήτησαν πολίτες και επαγγελματίες, ειδικά έμποροι και άλλες επιχειρήσεις. Όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε να αποφεύγονται παράνομες δραστηριότητες, ενώ λιγότερες από 1 στις 10 απαντήσεις ζητούσαν πλήρη ανωνυμία. Σύμφωνα με τη διαβούλευση, το 25% των ιδιωτών ζήτησαν να έχει τη μορφή έξυπνων καρτών ή να μοιάζει με τις πληρωμές μέσω κινητών, σαν η πληρωμή να γίνεται με μετρητά.

Παραμένοντας εντός ευρωπαϊκών τειχών, η Ιρλανδική Αρχή προστασίας δεδομένων δήλωσε την Τετάρτη ότι ξεκινά έρευνα γύρω από την Facebook, για πιθανή παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων απορρήτου. Στο επίκεντρο είναι, φυσικά, η διαρροή που έγινε πριν από μερικές ημέρες γνωστή, σύμφωνα με τις οποίες ένα σύνολο δεδομένων από 533 εκατομμύρια χρήστες του Facebook παγκοσμίως έχει εκτεθεί σε ένα διαδικτυακό φόρουμ hacking. Οι ρυθμιστικές Αρχές πιστεύουν ότι η διαρροή ενδέχεται να παραβιάζει τον GDPR.

Κλείνουμε εντός συνόρων και με Ertflix, καθώς κέρδισε την πρωτιά ανάμεσα στις υπόλοιπες γνωστές και εν λειτουργία ελληνικές πλατφόρμες που διαμοιράζουν τηλεοπτικό πρόγραμμα αποκλειστικά από το Internet σε smart TV, boxset, laptop, tablet και κινητά. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της ΕΕΤT. Όπως προκύπτει από αυτήν, την πρωτοκαθεδρία έχει το Netflix, ωστόσο το Ertflix έρχεται δεύτερο, με τις υπόλοιπες 7 πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι Έλληνες να ακολουθούν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr