NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Ελληνικός καφές, βόλτες στους δρόμους και κυβερνοεπιθέσεις

TechReporter: Ελληνικός καφές, βόλτες στους δρόμους και κυβερνοεπιθέσεις

Εκτάκτως σήμερα Τρίτη, ο TechReporter παρακολουθεί το εγχώριο και διεθνές «τοπίο» γύρω από την κυβερνοασφάλεια και το κυβερνοέγκλημα, πίνει έναν ελληνικό καφέ και κάνει βόλτα με τα αυτοκίνητα της Google, που φωτογραφίζουν -και πάλι- τους ελληνικούς δρόμους.

Αυτήν την εβδομάδα, ξεκινάμε το τεχνολογικό μας ταξίδι εντός συνόρων, αφού μάθαμε πως οι ελληνικοί οργανισμοί μπαίνουν στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων, κατά μέσο όρο, 479 φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με την Check Point, έχουν γίνει ransomware επιθέσεις και σε οργανισμούς τους δημοσίου «και πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές ακόμα για τις οποίες δεν έχουμε ενημερωθεί». Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες της εταιρείας αναφέρουν πως υπάρχουν αρκετοί δημόσιοι οργανισμοί που έχουν δεχθεί ακόμη και σοβαρά χτυπήματα.

Άλλωστε, σύμφωνα με την έκθεση έκθεση Thales Global Data Threat 2021, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ και περισσότερο από ένα έτος σε καθεστώς τηλεργασίας και είμαστε ενώπιον πιθανών μετατοπίσεων σε υβριδικά μοντέλα εργασίας τόσο εξ αποστάσεως όσο και από το γραφείο, τα τέσσερα πέμπτα (82%) των επιχειρήσεων εξακολουθούν να ανησυχούν για τους κινδύνους ασφαλείας των εργαζομένων που εργάζονται εξ αποστάσεως. Στην πραγματικότητα, από όσους έχουν βιώσει ποτέ παραβίαση, δύο στις πέντε (41%) συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο.

Πάντως, το θέμα της κυβερνοασφάλειας βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων Biden - Putin. Ο Biden είπε ότι αυτός και ο Putin συμφώνησαν να εργαστούν οι εμπειρογνώμονες τους γύρω από μια κατανόηση σχετικά με τους τύπους των κρίσιμων υποδομών που θα πρέπει να είναι εκτός ορίων στις κυβερνοεπιθέσεις. Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν «σημαντική ικανότητα στον κυβερνοχώρο» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ρωσίας εάν έκανε επέμβαση σε κρίσιμη υποδομή.

Σε ένα άλλο δίπολο, εκείνο της ΕΕ και των ΗΠΑ, μάθαμε πως δημιουργείται το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC). Το TTC θα λειτουργήσει ως φόρουμ για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του οποίου θα συντονίζουν τις προσεγγίσεις τους σε βασικά εμπορικά, οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και θα εμβαθύνουν τις διατλαντικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους. Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ «έχουν καθιερώσει κοινό διάλογο για την πολιτική ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνολογίας».

Στην Ευρώπη όπου, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron στοχεύει σε 10 ευρωπαϊκούς τεχνολογικούς κολοσσούς, αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2030. «Στη Γαλλία, έχουμε ένα ρεκόρ που μας επιτρέπει να πούμε ότι είναι αξιόπιστο», είπε ο Macron κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που συγκέντρωσε startups και scaleups. Η Γαλλία έχει 15 μονόκερους το 2021 -νεοσύστατες εταιρείες αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων- σε σύγκριση με τρεις το 2017.

Στις ΗΠΑ, η 32χρονη Lina Khan ορκίστηκε ως Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), μετά από επιλογή του Αμερικανού Προέδρου, Joe Biden, για μια θητεία που λήγει στις 25 Σεπτεμβρίου 2024. Στο νέο της ρόλο, η Khan θα ηγηθεί προσπαθειών για τη ρύθμιση εταιρειών όπως οι Amazon, Facebook, Google και Apple. Η ίδια είπε σε επιτροπή της Γερουσίας τον Απρίλιο ότι ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να κυριαρχήσουν σε νέες αγορές.

Επιστρέφοντας στις εξελίξεις εντός συνόρων, το United Group στοχεύει σε μια «μεταμόρφωση» για την Forthnet. Άλλωστε, η συνολική επένδυση του ομίλου στην Nova θα είναι, για φέτος, 200 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 150 έχουν ήδη επενδυθεί και τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια θα αξιοποιηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η δεύτερη φάση αφορά σε ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο που βρίσκεται υπό κατασκευή. Εξετάζεται η δημιουργία hub, ακόμη και μια ενδεχόμενη εξαγορά του παρόχου Wind.

Μια άλλη εταιρεία, εκτός του τεχνολογικού χώρου, τα Καφεκοπτεία Λουμίδη, παρουσίασαν τα σχέδια τους γύρω από το digital transformation, με αφορμή τον έναν χρόνο λειτουργίας του eshop τους. Η εταιρεία, για την λειτουργία του ηλεκτρονικού της καταστήματος, επενδύει σε budget, συστήματα και στελέχωση, ενώ το e-shop δέχθηκε, μέσα σε περισσότερο από έναν χρόνο λειτουργίας, 380.000 επισκέψεις και 13.000 παραγγελίες, με περίπου 40 παραγγελίες την ημέρα.

Κλείνουμε με την Google, καθώς τα αυτοκίνητα του Street View επιστρέφουν φέτος το καλοκαίρι στην χώρα μας. Τους επόμενους μήνες θα κάνουν πολλές διαδρομές στη χώρα, με στόχο να τις φωτογραφίσουν εκ νέου ώστε να ανανεωθούν τα δεδομένα για τις πόλεις, τους δρόμους και τις εθνικές οδούς στην πλατφόρμα του Google Street View. Στην Ελλάδα το Street View είναι διαθέσιμο από τον Ιούνιο του 2014 ενώ έκτοτε οι εικόνες του ανανεώνονται συχνά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr