NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Από το δικαίωμα στην επισκευή στον ανοικτό κώδικα

TechReporter: Από το δικαίωμα στην επισκευή στον ανοικτό κώδικα

Μια εβδομάδα στην οποία μας απασχόλησαν θέματα όπως το «right to repair» και ο «ανοικτός κώδικας», έχει σίγουρα το δικό της ενδιαφέρον. Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο TechReporter τα συγκέντρωσε και σας τα παρουσιάζει.

Σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως νίκη για τους υποστηρικτές του «right to repair», η Apple ανακοίνωσε ένα νέο self-service πρόγραμμα επισκευής συσκευών, που θα επιτρέπει στους πελάτες της να αγοράζουν εξαρτήματα για να επισκευάσουν τα iPhone ή Mac. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει αρχικά στους κατόχους iPhone να αντικαταστήσουν την οθόνη, την μπαταρία ή την κάμερά τους, με περισσότερα ανταλλακτικά να έρχονται σύντομα.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση θα επιταχύνει την υιοθέτηση του ανοιχτού κώδικα, με την Γαλλίδα υπουργό Δημοσίου Μετασχηματισμού, Amélie de Montchalin, να παρουσιάζει τον σχετικό οδικό χάρτη. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, οι επενδύσεις σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα το 2018 απέφεραν έσοδα 65-95 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μια άλλη έκθεση, από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey (MGI), λέει πως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) είναι έτοιμο να δημιουργήσει αξία τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η MGI εκτιμά ότι μέχρι το 2030, το IoT θα μπορούσε να προσφέρει αξία μεταξύ 5,5 τρισεκατομμυρίων έως 12,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Περίπου το 65% αυτής προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί από επιχειρηματικές εφαρμογές.

Στη Βρετανία, σε μια εξέλιξη που προκάλεσε έκπληξη, η Amazon σχεδιάζει να σταματήσει να δέχεται πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών καρτών Visa που εκδίδονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τον επόμενο χρόνο. Η Visa νωρίτερα φέτος αύξησε τις διατραπεζικές προμήθειες που χρεώνει στους εμπόρους για την επεξεργασία ψηφιακών συναλλαγών. Η ίδια είπε τώρα ότι είναι «πολύ απογοητευμένη που η Amazon απειλεί να περιορίσει τις επιλογές των καταναλωτών στο μέλλον».

Παραμένοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (εμείς, σε αντίθεση με τη Βρετανία), την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην οποία αναφέρεται πως «μόνον σε περίπτωση σοβαρής απειλής για την εθνική ασφάλεια επιτρέπεται η γενική και χωρίς διάκριση διατήρηση των δεδομένων κίνησης και θέσης που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες» επανέλαβε ο γενικός εισαγγελέας, M. Campos Sánchez-Bordona, με αφορμή σχετικές υποθέσεις.

Στη διεθνή αγορά, η νεότερη έκδοση της λίστας Top500 με τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο σημείωσε μικρή αλλαγή, με τον ιαπωνικό Fugaku να διατηρεί την πρώτη θέση. Η λίστα των 10 κορυφαίων δεν άλλαξε πολύ από την τελευταία αναφορά πριν από έξι μήνες, με μόνο μία νέα προσθήκη - ένα σύστημα Microsoft Azure που ονομάζεται Voyager-EUS2. Τα υπόλοιπα παρέμειναν στην ίδια θέση - μετά το Fugaku έρχεται το σύστημα Summit των ΗΠΑ, ένας υπερυπολογιστής IBM Power και Nvidia GPU με ταχύτητα 148 petaflops.

Στην Ελλάδα, σε δύο στρατηγικές συμμαχίες προχώρησε η Microsoft. Αρχικά, η Τράπεζα Πειραιώς και η Microsoft προχωρούν σε νέα στρατηγική συνεργασία για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας. Στη συνέχεια, έβαλε την υπογραφή της σε ένα deal που θα προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ και θα συμβάλλει στην επίτευξη των επιχειρηματικών και περιβαλλοντικών της στόχων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά και στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Τεχνοβλαστών (spin – off), το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση και αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off), δηλαδή των εταιρειών που αναφύονται από τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστήμια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr