NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Φθηνότερη κινητή, πλουσιότερη Apple, περισσότερο digital

TechReporter: Φθηνότερη κινητή, πλουσιότερη Apple, περισσότερο digital

Διανύσαμε την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου και το τεχνολογικό δελτίο έχει ήδη αρχίσει να «πυκνώνει». Ο TechReporter σας μεταφέρει, για ακόμη μια φορά, όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Φθηνότερη για όλους τους πολίτες είναι από την 1η Ιανουαρίου η τηλεφωνία, καθώς τέθηκε σε ισχύ το νέο, ενιαίο και σταθερό τέλος κινητής και καρτοκινητής , ύψους 10%. Τα νέα τέλη ισχύουν αυτόματα, για κάθε σύνδεση που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια. Αφορά σε όλες τις συνδέσεις, είτε, δηλαδή, πρόκειται για συμβόλαια, είτε για καρτοκινητά. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, τα τέλη κινητής κυμαίνονταν από 12% έως 20%, ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού. Έτσι, το όφελος του μέτρου κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για το σύνολο κάθε μηνιαίου λογαριασμού και για όλους τους καταναλωτές.

Παραμένοντας στην Ελλάδα, εκθετική είναι η αύξηση που καταγράφηκε το 2021 αναφορικά με τον όγκο των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» αθροιστικά 566.962.980 φορές. Ο φετινός αριθμός είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2020.

Άλλωστε, Cosmote και OTEGlobe προχωρούν σε αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων κορμού, για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την απρόσκοπτη ευρυζωνική κίνηση δεδομένων εντός κι εκτός Ελλάδος, που συνεχώς αυξάνεται, κυρίως λόγω της ανάπτυξης των τεχνολογιών FTTH και 5G. Η αναβάθμιση των δικτύων επιτυγχάνεται με την αύξηση της ταχύτητας επικοινωνίας μεταξύ δρομολογητών IP στα δίκτυα των δύο εταιρειών, από 100Gbps σε 400Gbps. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα βελτιστοποιήσει την εμπειρία συνδεσιμότητας που απολαμβάνουν οι χρήστες.

Περνώντας σε μια εταιρεία που επικεντρώνει το ενδιαφέρον της και στην κινητή, η Apple έγινε η πρώτη που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, πριν κλείσει ελάχιστα κάτω από αυτό το ορόσημο. Την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για το 2022, οι μετοχές της Apple έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 182,88 δολαρίων, ανεβάζοντας την αξία της εταιρείας από το Cupertino λίγο πάνω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 2,5% στα 182,01 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση της στα 2,99 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Συνεχίζοντας στη διεθνή αγορά, οι γαλλικές Αρχές επέβαλαν στην Google πρόστιμο ρεκόρ 150 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή, όπως αναφέρεται, δυσκόλεψε τους χρήστες των υπηρεσιών της να αρνηθούν τα cookies. Για τον ίδιο λόγο, επιβλήθηκε πρόστιμο 60 εκατομμυρίων ευρώ στην Facebook της Meta Platforms. Η Αρχή είπε ότι οι δύο εταιρείες έχουν τρεις μήνες για να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόσθετη ποινή 100.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης.

Στα κρυπτονομίσματα, οι απατεώνες κέρδισαν ένα ποσό - ρεκόρ 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτά το 2021, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην άνοδο των πλατφορμών αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (Decentralized finance - DeFi), σύμφωνα με νέα δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης Chainalysis. Οι απώλειες από το έγκλημα που σχετίζεται με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αυξήθηκαν κατά 79% από πέρυσι, λόγω της έξαρσης των κλοπών και των απατών. Το DeFi είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, που στοχεύει να αποκλείσει τους μεσάζοντες από τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως η εξασφάλιση δανείου.

Κλείνουμε με μερικές ακόμη ειδήσεις από τα διεθνή. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκε επαλειμμένα αυτή την εβδομάδα στο Καζακστάν, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Το διαδίκτυο αποκαταστάθηκε μερικώς την Τετάρτη, αλλά συνέχιζαν να υπάρχουν ενδείξεις σημαντικών διακοπών. Από την άλλη, το Κόσοβο απαγόρευσε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, με στόχο να περιορίσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που προκαλείται από την άνοδο των παγκόσμιων τιμών.

Η Κίνα κυκλοφόρησε πιλοτικές εκδόσεις της εφαρμογής ψηφιακού πορτοφολιού σε καταστήματα εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας εντείνει τις προσπάθειες της για την ανάπτυξη του δικού της ψηφιακού νομίσματος, ενώ η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικού (Banxico) σχεδιάζει να διαθέσει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) έως το 2024. Η Banxico «θα έχει ένα δικό της ψηφιακό νόμισμα σε κυκλοφορία» έως το 2024, καθώς θεωρεί «υψίστης σημασίας αυτές τις νέες τεχνολογίες και την υπερσύγχρονη υποδομή πληρωμών.

Τέλος, η BlackBerry τερμάτισε την υποστήριξη του ομώνυμου λειτουργικού συστήματος στις 4 Ιανουαρίου 2022. Με αυτήν την εξέλιξη, η εταιρεία σταματά να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες για τις υπάρχουσες συσκευές της. Η εταιρεία τερμάτισε την υποστήριξη για το BlackBerry 7.1 OS και παλαιότερα, το λογισμικό BlackBerry 10 και για το BlackBerry PlayBook OS 2.1 μαζί με προηγούμενες εκδόσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr