NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Το networking των Χριστουγέννων, μια συμβουλή την ημέρα! [5η μέρα]

Το networking των Χριστουγέννων, μια συμβουλή την ημέρα! [5η μέρα]

Ο Γιώργος είναι δικηγόρος. Το γραφείο του είναι στο κέντρο και η ζωή του έχει σκληρή δουλειά εντός γραφείου, δικαστηρίων, μεταξύ πελατών και εταιριών τις οποίες συμβουλεύει. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό που κάναμε συζητώντας το πώς μπορεί να αναπτύξει τη δουλειά του, καταλήξαμε ότι με τον τρόπο που δουλεύει, η ημέρα του θα πρέπει να αποκτήσει περί τις 696 ώρες. Αφού καταλήξαμε στο ότι θα πρέπει να συμβιβαστούμε στις 24 ώρες την ημέρα, αρχίσαμε να αναζητούμε άλλους τρόπους δουλειάς.

Σήμερα σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας την κουβέντα αυτή, γιατί μπορεί κάποιοι από εσάς να βρίσκονται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης με κεφάλαιο μόνο τη δουλειά και τη στρατηγική. Για αρχή λοιπόν, απαντήσαμε σε αυτές τις ερωτήσεις:

  1. Με πόσους ανθρώπους την εβδομάδα έχει κάποια διάδραση ο Γιώργος; (παραδείγματα: συνεργαζόμενοι νομικοί, υπάλληλοι δικαστηρίων, κλητήρες, προμηθευτές γραφείου/υπολογιστές, καθαρισμός, αναλώσιμα, λογιστής, συμβολαιογράφος, ένοικοι άλλων γραφείων του κτιρίου, σταθμός αυτοκινήτων, καθαριστήριο που πηγαίνει τα ρούχα της δουλειάς, βενζινάδικο που βάζει βενζίνη, συνεργείο αυτοκινήτου/ μοτοσυκλέτας, κουρέας, φίλοι, συγγενείς κλπ)
  2. Πόσο συχνά τους βλέπει ο Γιώργος και πόση ώρα περνούν μαζί κατά μέσο όρο;
  3. Πόσο συχνά δίνουν σημασία ο ένας στον άλλο σαν άνθρωποι κατά τη διάρκεια αυτών των διαδράσεων; (ο Γιώργος απαντά σημειώνοντας όσο πιο ρεαλιστικά μπορεί σε όλα αυτά)
  4. Πόσες φορές το χρόνο ένας άνθρωπος από αυτούς έχει ανάγκη δικηγόρου της ειδικότητας του Γιώργου;
  5. Γιατί τον επιλέγουν οι πελάτες του; Τι καλύτερο βλέπουν σε αυτόν; (εδώ συνεχίζει να απαντάει με ειλικρίνεια, μέχρι στιγμής έχει γεμίσει ένα τετράδιο με την άσκηση αυτή)
  6. Πώς θα μπορούσε να κατηγοριοποιήσει τους πελάτες που ήδη έχει; (εδώ όλοι βλέπουν το προφανές, δηλαδή ανά τύπο δικαστηρίου. Εγώ του ζήτησα να το ξεχάσει αυτό και να τους δει σε τύπους ανθρώπου, δημογραφικά, περιουσιακά, ηλικιακά, κέντρα ενδιαφερόντων, αυτά δηλαδή από τα οποία προκύπτουν οι νομικές ανάγκες ενός ανθρώπου)
  7. Αφού δουλέψει αναλυτικά την ερώτηση 6, τον ρωτάω: ποσοστιαία πόσες δουλειές αναλαμβάνει μετά το πρώτο ραντεβού; Μπορεί να φτιάξει στατιστικά ανά κατηγορία πελατών όπως τις όρισε απαντώντας στο 6;
  8. Ποιες από τις κατηγορίες στην ερώτηση 6 του φέρνουν περισσότερο κέρδος σε σχέση με το χρόνο που ξοδεύει; Είναι κάποιες από αυτές δουλειές που θα μπορούσε να έχει βοηθό;
  9. Στους πελάτες αυτούς, εκτός από τη δουλειά, τι κοινωνικό ή social-επαγγελματικό χρόνο επενδύει; Τους προσκαλεί σε κάτι; Τον προσκαλούν; Πώς εξασφαλίζει το «δέσιμο» και τη δέσμευση των πελατών του; (εδώ ο Γιώργος δεν με ξάφνιασε αφού απάντησε ότι η δουλειά του εξασφαλίζει τη συνέχεια, κάτι που στατιστικά οδηγεί μεγάλο ποσοστό πελατών σε άλλο προμηθευτή κάποια στιγμή)
  10. Σε πόσους πελάτες ανά κατηγορία θα είναι βιώσιμο το αρχικό σχέδιο ενός αναπτυξιακού πλάνου του Γιώργου;

Ο φίλος μου ο Γιώργος, στην πρώτη ερώτηση απάντησε ότι κατά μέσο όρο αναπτύσσει κάποιου είδους επικοινωνία ή διάδραση με 500 ανθρώπους, γεγονός που τον έκανε να μου υποσχεθεί ότι θα καθίσει στις γιορτές και θα κάνει κανονική μελέτη με τα στοιχεία που θα προκύψουν, ώστε να συνεχίσουμε την κουβέντα μας μετά τις γιορτές.


Η δικτύωση είναι σχέσεις, και πότε οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικές; Τα Χριστούγεννα. Οι γιορτές των Χριστουγέννων λοιπόν, είναι ο πολιούχος του networking. Ακραίο; Για δύο εβδομάδες θα σας δίνω μια συμβουλή την ημέρα σε θέματα δικτύωσης με τους πιο απίθανους ανθρώπους που συναντάτε αυτές τις ημέρες. Μην ξεχνάτε: ποτέ δεν ξέρεις ποιόν γνωρίζει αυτός που κάθεται δίπλα σου.

Διαβάστε εδώ όλες τις ημέρες του αφιερώματος:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr