NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Καμία καλοκαιρινή χαλάρωση, ώρα για κυβερνοκατασκοπεία και κυβερνοεπίθεση

TechReporter: Καμία καλοκαιρινή χαλάρωση, ώρα για κυβερνοκατασκοπεία και κυβερνοεπίθεση

Μπορεί να βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου, η τεχνολογία, όμως, και η αγορά που κινείται -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- γύρω από αυτήν δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης. Ούτε και ο TechReporter, που είναι και σήμερα εδώ για να μεταφέρει όλες τις νεότερες εξελίξεις.

Ξεκινάμε με μια υπόθεση κυβερνοκατασκοπείας, σύμφωνα με την οποία ιδιωτικό λογισμικό κατασκοπίας από το Ισραήλ χρησιμοποιήθηκε για να χακάρει δεκάδες smartphone που ανήκουν σε δημοσιογράφους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στελέχη επιχειρήσεων. Η έρευνα ανακάλυψε ότι τα παραβιασμένα τηλέφωνα βρίσκονταν σε μια λίστα με περισσότερους από 50.000 αριθμούς ενώ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, έχει υπάρξει ένα τεράστιο κύμα επιθέσεων από πελάτες της NSO Group σε iPhone, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις συσκευές χιλιάδων χρηστών της Apple παγκοσμίως.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοι απέδωσαν επίσημα στην Κίνα μια σειρά κυβερνοεπίθεσεων, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Μαρτίου, που εκμεταλλεύτηκε ένα ελάττωμα στον Exchange Server της Microsoft. Είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ υπέγραψε επίσημη καταδίκη των δραστηριοτήτων της Κίνας στον κυβερνοχώρο. Από την πλευρά της, η τελευταία χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «αβάσιμους», σημειώνοντας πως «η καταγγελία χωρίς απόδειξη είναι κακόβουλη». Η κινεζική πρεσβεία στην Αυστραλία επανέλαβε αυτές τις παρατηρήσεις, χαρακτηρίζοντας την Ουάσιγκτον «παγκόσμιο πρωταθλητή των κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων».

Στο ίδιο μέτωπο, στο στόχαστρο βρέθηκε και ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco, με τα αρχεία του να χρησιμοποιούνται σε μια προσπάθεια εκβιασμού ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Aramco ανέφερε στο BBC ότι «πρόσφατα συνειδητοποίησε την έμμεση κυκλοφορία περιορισμένου αριθμού εταιρικών δεδομένων που τηρούσαν τρίτοι εργολάβοι». Ο ενεργειακός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας δεν ανέφερε ποιος ανάδοχος επηρεάστηκε ούτε αν ο εργολάβος είχε παραβιαστεί ή εάν τα αρχεία είχαν διαρρεύσει με κάποιο άλλο τρόπο. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, κυβερνοεπίθεση δέχθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη σύσταση δύο νέων βιομηχανικών συμμαχιών: τη συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και τη συμμαχία για τα βιομηχανικά δεδομένα, την υπολογιστική παρυφών και το υπολογιστικό νέφος. Οι δύο νέες συμμαχίες, όπως αναφέρεται, θα δώσουν ώθηση στα μικροτσίπ επόμενης γενιάς και στις τεχνολογίες βιομηχανικού υπολογιστικού νέφους / υπολογιστικής παρυφών (edge computing). Ξεχωριστά, προτεινόμενες αλλαγές στο δίκαιο της ΕΕ θα αναγκάσουν τις εταιρείες που μεταφέρουν Bitcoin ή άλλα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία να συλλέγουν λεπτομέρειες σχετικά με τον παραλήπτη και τον αποστολέα.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές, η Netflix αποκάλυψε ότι οι αρχικές της προσπάθειες στα παιχνίδια θα επικεντρωθούν στα mobile games. Η αποκάλυψη έγινε ως μέρος της παρουσίασης των οικονομικών της κερδών για το 2ο τρίμηνο. Τα νέα έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι προσέλαβε τον πρώην διευθυντή των EA και Oculus, Mike Verdu, για να ηγηθεί των σχετικών προσπαθειών της. Σημειώνεται πως τα παιχνίδια θα συμπεριληφθούν στη συνδρομή Netflix των μελών χωρίς επιπλέον κόστος.

Στις τεχνολογικές εξαγορές και επενδύσεις, η Zoom ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Five9, ενός παρόχου cloud λογισμικού για τηλεφωνικά κέντρα, σε μια συναλλαγή μετοχών αξίας 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η κινεζική Tencent θα εξαγοράσει την βρετανική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Sumo, σε μια συμφωνία 1,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας νέους τίτλους στο αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο της. Παράλληλα, η GlobalFoundries, η εταιρεία που επικεντρώνει στην κατασκευή ημιαγωγών, γνωστοποίησε σχέδια επέκτασής δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Ελλάδα, πρόστιμα ύψους 815.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε 12 φυσικά πρόσωπα της MLS Πληροφορική για χειραγώγηση της αγοράς, μέσω των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας το 2018, ενώ, σε μια άλλη υπόθεση, 21 ηλεκτρονικά καταστήματα εμπλέκονται σε παράνομη εμπορία ή διακίνηση αγαθών. Συνεχίζοντας εντός συνόρων, η SingularLogic προχώρησε στην εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, εξισώνεται ο ΦΠΑ των e-books και των audio books στο 6%, ενώ, τέλος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και η Vodafone Ελλάδας προχωρούν σε στρατηγική συνεργασία, με τη δημιουργία του Giga Campus.

Κλείνουμε με μια έρευνα. Της PfB, που λέει ότι, μπορεί η πανδημία να επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα μας, ωστόσο μόλις 3 στις 10 επιχειρήσεις είναι ενημερωμένες για τις εφαρμογές και τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και μόνο 1 στις 10 έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση αντίστοιχων εργαλείων. Την ίδια στιγμή, 8 στις 10 εταιρείες πιστεύουν ότι η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσουν σημαντικά τα χαρακτηριστικά, τις γνώσεις και τις δεξιότητες των εργαζομένων που θα αναζητήσουν στο μέλλον

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr