NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

10 στιγμές του επιχειρείν (και όχι μόνο) που ξεχώρισαν το 2021

10 στιγμές του επιχειρείν (και όχι μόνο) που ξεχώρισαν το 2021

​Στο epixeiro.gr φιλοξενούνται, σε καθημερινή βάση, δεκάδες εξελίξεις γύρω από την επιχειρηματικότητα, από την ελληνική και διεθνή αγορά. Το να προσπαθήσει κάποιος να επιλέξει κάποιες μέσα από ένα ολόκληρο έτος, είναι κάτι αρκετά δύσκολο και μεγαλεπήβολο. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό το γεγονός και με την «πινελιά» του υποφαινόμενου συντάκτη, επιλέγουμε 10 ειδήσεις, 10 επιχειρηματικές «στιγμές» του 2021, που ξεχωρίζουμε.

Χωρίς απαραίτητα κάποια συγκεκριμένη σειρά, ξεκινάμε με την Amazon. Ναι, μπορούμε να πούμε πως ο γνωστός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου (και όχι μόνο) βρίσκεται, πλέον στην Ελλάδα - και για την ακρίβεια, η είδηση αφορά στην AWS. Και αυτό γιατί, πέρα από τα γραφεία που έχει ιδρύσει ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα παρουσιάζει εδώ, η χώρα μας περιλαμβάνεται, πλέον, στη λίστα εκείνων όπου η Amazon Web Services θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, όλα δείχνουν πως αυτή δεν θα είναι η τελευταία κίνηση.

Μια άλλη εξέλιξη που σίγουρα ξεχώρισε από την ειδησεογραφία του 2021, ήταν η εξαγορά της Chipita από την Mondelēz International, σε ένα deal 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που φημολογούταν για αρκετό καιρό, πριν επισημοποιηθεί. Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, τα προϊόντα της Chipita, που παράγονται σε 13 εργοστάσια και πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες, προσεγγίζουν δύο δισεκατομμύρια καταναλωτών, με την εξαγορά να δίνει τη δυνατότητα στη Mondelēz International να προσφέρει στους καταναλωτές ένα «πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων» αρτοποιίας, όπως μπισκότα, κέικ και, για πρώτη φορά, προϊόντα ζύμης.

Στα μεγάλα deals της χρονιάς, μαζί με το παραπάνω, εντοπίζεται και εκείνο της Wind. Ο γνωστός πάροχος υπηρεσιών (και) κινητής τηλεφωνίας, που «κονταροχτυπιέται» με τις Vodafone και Cosmote, εξαγοράζεται από την United Group, ανοίγοντας το δρόμο για την συγχώνευση με τη Nova (την πρώην Forthnet, που έχει εξαγοραστεί, και αυτή με τη σειρά της, από τον ίδιο όμιλο). Η μεταβίβαση των μετοχών ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, οπότε και έγινε γνωστό πως η United Group θα πραγματοποιήσει στη χώρα επενδύσεις που ξεπερνούν τα €1,3 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια, εστιάζοντας σε τομείς όπως η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, η ανάπτυξη του 5G και η συνδρομητική τηλεόραση.

Από τη διεθνή αγορά η επόμενη είδηση, καθώς, αρχικά, οριστικοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Περιεκτικού Πλαισίου του ΟΟΣΑ η συμφωνία δύο πυλώνων που θα επιφέρει μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος και θα επιβάλει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων από το 2023. Η χώρα μας είναι μεταξύ των 136 χωρών, από τα 140 συνολικά μέλη του Περιεκτικού Πλαισίου BEPS των ΟΟΣΑ και G20, που στηρίζουν τη συμφωνία. Άλλωστε, οι ηγέτες του G20 ενέκριναν το σχέδιο για παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15% στις αρχές Νοεμβρίου, στη συνάντηση τους στην Ιταλία και κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Και επανερχόμαστε στην τεχνολογική αγορά, καθώς μια εταιρεία που επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας, η Facebook, αποφάσισε μέσα στο 2021 να αλλάξει όνομα. Εκείνο που επέλεξε είναι (ελληνικότατο) Meta, αντικατοπτρίζοντας τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σήμερα θεωρούμαστε εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο DNA μας είμαστε μια εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογία για να συνδέει τους ανθρώπους και το metaverse είναι το επόμενο σύνορο, όπως ακριβώς ήταν η κοινωνική δικτύωση όταν ξεκινήσαμε», θα δηλώσει ο -γνωστός και μη εξαιρετέος- διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg.

Σε μια άλλη είδηση, που έχει τη δική της σημασία και για το μέλλον, έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό, η Lamda Development παρέδωσε στο κοινό ένα μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, το Experience Park. Αυτό καλύπτει μία έκταση πάνω από 70 στρέμματα, η οποία αποτελεί μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, στον χώρο του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, όπου δεσπόζουν τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού ως νεότερα μνημεία. Στις αρχές Νοεμβρίου, παρουσίασε το όραμα και τον συνολικό σχεδιασμό για τη μεγάλη ανάπλαση στο Ελληνικό, αλλά και τα έργα που θα ολοκληρωθούν έως το 2025.

Μια άλλη είδηση που θα αποκτήσει, όπως όλα δείχνουν, περισσότερη σημασία στο μέλλον, είναι η απόφαση που έλαβε μέσα στο καλοκαίρι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να ξεκινήσει τη φάση διερεύνησης ενός project γύρω από το ψηφιακό ευρώ. Αυτή η φάση, όπως αναφερόταν, θα διαρκέσει 24 μήνες «και στοχεύει στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων σχετικά με το σχεδιασμό και τη διανομή». Ένα ψηφιακό ευρώ, τονιζόταν, «πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων, ενώ ταυτόχρονα να βοηθά στην πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων και στην αποφυγή ανεπιθύμητων επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική».

Και επειδή, πλέον, η επιχειρηματικότητα έχει στο επίκεντρο της και το περιβάλλον, εξαιρετικής σημασίας ήταν η απόφαση των ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η επιστροφή έγινε επίσημη σχεδόν ένα μήνα αφότου ο Joe Biden είπε στον ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να επανενταχθούν. Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνία με στόχο την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής της COP26 στη Γλασκόβη, τον Νοέμβριο. Πάντως, στο τέλος, οι χώρες συμφώνησαν να «καταργήσουν σταδιακά» αντί να «καταργήσουν» τον άνθρακα, εν μέσω απογοήτευσης από ορισμένους. Ο Πρόεδρος της COP26, Glasgow Climate Pact, δήλωσε ότι «λυπάται βαθιά» για την εξέλιξη των γεγονότων.

Επιστρέφοντας στον τομέα της τεχνολογίας -και πιο συγκεκριμένα των smartphones- μια εξέλιξη που προκάλεσε αίσθηση ήταν η απόφαση της κορεατικής LG να αποχωρήσει από την αγορά της κινητής τηλεφωνίας - που σημαίνει πως, αν κάτι δεν αλλάξει, δεν θα ξαναδούμε smartphone με το logo της. Το επταμελές διοικητικό συμβούλιο της ενέκρινε την πρόταση να τερματίσει τη λειτουργία της μονάδας, η οποία παρουσίασε περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια γουόν (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια) λειτουργικών ζημιών τα τελευταία έξι χρόνια. Η εταιρεία είπε ότι θα συνεχίσει να αξιοποιεί την τεχνογνωσία της γύρω από τα κινητά και να αναπτύσσει τεχνολογίες που σχετίζονται με το mobility

Κλείνουμε την δεκάδα με την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, μια είδηση με το δικό της ενδιαφέρον. «Το εντυπωσιακό ενδιαφέρον των επενδυτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αποδεικνύει περίτρανα ότι η επιχείρηση έχει γυρίσει σελίδα. Η ευρεία συμμετοχή διεθνών θεσμικών επενδυτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με το σύνολο των προσφορών να υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια ύψους 1,35 δισ. ευρώ που θα αντλήσει η επιχείρηση, σε συνδυασμό με τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού» θα πει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr