NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Πώς ένας Ηγέτης μπορεί να παρακινήσει την ομάδα του;

Πώς ένας Ηγέτης μπορεί να παρακινήσει την ομάδα του;

10+1 Έλληνες Coaches απαντούν στο πώς μπορεί ένας Ηγέτης να παρακινήσει την ομάδα του, ώστε αυτή να μείνει συγκεντρωμένη στον στόχο και να μην χάσει την εμπιστοσύνη της στον Ηγέτη.

Αγγελική Πλουμά - Coach

  • Με το παράδειγμά του.  Αυτό είναι το σημαντικότερο.
  • Με την ανεκτικότητα στο λάθος και την αξιοποίηση του στην πορεία
  • Θέτοντας κριτήρια  αξιολόγησης του έργου και της συνεισφοράς και μένοντας συνεπής στην τήρησή τους.
  • Με την αναγνώριση της διαφορετικότητας του κάθε μέλους της ομάδας και της αποδοχής του.
  • Με μία συμπεριφορά ισονομίας αλλά όχι ισοτιμίας – μάλλον αξιοκρατίας

Νίκος Νιώτης - Life & Business Coach

Μέσα από την δράση του στο επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο και εφόσον λειτουργεί μέσα από τις διαφανείς και υψηλές  προσωπικές του αξίες, δημιουργεί το μεγαλύτερο πυρήνα έμπνευσης για τους ανθρώπους του. Η εστίαση στην δημιουργία χημείας και συνοχής στην ομάδα του, με οποιονδήποτε σύγχρονο τρόπο, λειτουργεί ενδυναμωτικά και υποστηρικτικά στο συνολικό έργο. Σημαντική είναι και η άμεση και αταλάντευτη διαχείριση των τοξικών και αποδυναμωτικών συμπεριφορών εντός της ομάδας καθώς σταθεροποιεί τις αρχές λειτουργίας και συσπειρώνει την ομάδα σε όλα τα επίπεδα.

Ειρήνη Σφακιανάκη - Coach to Transform & Empower

Οι τρόποι παρακίνησης που προτείνω είναι οι εξής:

  • Να δείξει πρώτος ο ηγέτης Εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του, να αναγνωρίσει την αξία τους και να τους το επικοινωνήσει ξεκάθαρα. Αυτό ενδυναμώνει όλους στην ομάδα.
  • Να κάνει χρήση της ενεργητικής ακρόασης, να εστιάσει με ειλικρίνεια και πηγαίο ενδιαφέρον σε ότι τους απασχολεί και να κάνει ερωτήσεις εμπεριστατωμένες και βαθυστόχαστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της μεταξύ των συνεργασίας, της πίστης, της εμπιστοσύνης και δίνει περαιτέρω κίνητρα για υπέρ αποδόσεις.
  • Να έχει δείξει πρώτα με το παράδειγμα του τι σημαίνει θυσία και στη συνέχεια να αναγνωρίσει τις θυσίες των εργαζομένων, τον αγώνα τους και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Αυτό εμπνέει και παρακινεί την ομάδα.
  • Να εκφράσει ευγνωμοσύνη για όλες τις προσπάθειες τους και τα αποτελέσματα των κόπων τους. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους.

Θεράπων Φάκας - Life & Business coach

Σίγουρα ο πρώτος και κυριότερος τρόπος είναι όπως αναφέραμε και παραπάνω, να γίνει πρώτος αυτός η αλλαγή που θέλει να δει στους άλλους.

Δήμητρα Ζερβάκη - Business Coach

Πάντως όχι με το μαστίγιο και το καρότο! Η πιο αποτελεσματική παρακίνηση είναι η εσωτερική και αυτή προκύπτει από την υποστήριξη της προσπάθειας κάθε συνεργάτη του στο χτίσιμο του self-brand του, ώστε να βρίσκει νόημα σ’ αυτό που κάνει. Προκύπτει από την υιοθέτηση του Design Thinking, μιας προσέγγισης ανθρωποκεντρικής, συνεργατικής, πειραματικής και πάνω απ’ όλα θετικής, η οποία δημιουργεί ένα περιβάλλον συνεχούς εξέλιξης και παραγωγής αληθινής αξίας. Προκύπτει όταν υπάρχει ένα περιβάλλον όπου το fun κατέχει κεντρική θέση.

Βαλεντίνα Κόρδη - High Performance & Mindset Coach

Να δίνει περιθώρια αυτονομίας στα μέλη της, ώστε να παίρνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες, να τους λέει ευχαριστώ και μπράβο για την καλή δουλειά που έκαναν (δεν είναι αυτονόητο, ούτε κοστίζει κάτι), να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον διαφάνειας και δικαιοσύνης, να δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για τα μέλη της ομάδας, τις ανάγκες τους μέσα στο χώρο εργασίας και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν και τέλος να τους σέβεται, ώστε να τους κερδίζει ως ανθρώπους και να θέλουν να δώσουν το παραπάνω από αυτό που απλώς πρέπει στην απόδοσή τους. 

Κατερίνα Αντωνοπούλου - Executive Coach

Καταρχάς, οφείλουμε να δούμε τη φύση της ομάδας. Άλλες μέθοδοι χρειάζονται, αν είναι εικονική, πολυπολιτισμική, νέα σύνθεση κτλ. Γενικά, ο καλός ηγέτης οφείλει να ενεργοποιεί τα εσωτερικά κίνητρα της ομάδας. Η ομάδα κινητοποιείται, από προσωπική δέσμευση. Ο Branson λέει «τους παρέχω την καλύτερη εκπαίδευση, τους πληρώνω καλά και τους φέρομαι με το καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να τους ζητά ο ανταγωνισμός, αλλά εκείνοι να επιλέγουν να μείνουν και να δημιουργήσουν».  Συνεπώς, κάποιοι τρόποι είναι το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ομάδας, η ανοικτή επικοινωνία με όλους (διαφάνεια), η εργασιακή δικαιοσύνη και ο σεβασμός στην ανάγκη τους για ξεκούραση και άλλα ενδιαφέροντα. Οι άνθρωποι ξεχνούν τι τους είπες, αλλά θυμούνται πάντα πως τους έκανες να αισθανονται. Ας μη ξεχνάμε, πως τα άτομα δε φεύγουν, λόγω έλλειψης εμπειρίας, αλλά από προστριβές και απογοητεύσεις με τους ανωτέρους τους (πάνω από 80%). Ακόμη και η προτίμηση προς κάποιους ταλαντούχους συνεργάτες της ομάδας του, προκαλεί διάσπαση στην ομάδα και στον οργανισμό (Harvard business review). Η νέα μάστιγα του εργασιακού περιβάλλοντος, το mobbing (εργασιακός εκφοβισμός) δε συντελείται μόνο στους αδύναμους, αλλά και σε αυτούς που «στοχοποιούνται» ως δυνατά στελέχη. Συνοψίζοντας, θα έλεγα σεβασμός, εξέλιξη και δίκαιη μεταχείριση.

Χριστόφορος Καρράς - Performance Coach, Coaching trainer

Η παρακίνηση της ομάδας είναι μαεστρία υψηλού επιπέδου και απαιτεί δεξιότητες που μπορούν να εξασκηθούν. Παραμένοντας ο ίδιος σε εξελισσόμενη ανάπτυξη αυξάνει τον σεβασμό της ομάδας και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Έχοντας ένα αξιοκρατικό σύστημα παρατηρήσεων και επιβραβεύσεων, η ομάδα θα παραμένει κινητοποιημένη. Εμπνέοντας το αίσθημα της συνέργειας η ομάδα θα είναι ενωμένη και ισχυρή. 

Σιδέρη Βικτωρία - Executive Coach

Για το θέμα της παρακίνησης υπάρχουν πολλές θεωρίες, που ουσιαστικά απαντούν στο πώς ένας ηγέτης μπορεί να παρακινήσει την ομάδα με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη κάποιου στόχου. Θα προτιμήσω, όμως, εδώ να αναφερθώ όχι στις κλασικές μορφές παρακίνησης αλλά σε τρεις τρόπους που ένας ηγέτης μπορεί να χρησιμοποιήσει για να παρακινήσει έμμεσα την ομάδα του.

  • Ανάθεση της κάθε εργασίας στο κατάλληλο μέλος της ομάδας, αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και αιτιολογώντας αυθεντικά το γιατί. Με αυτόν τον τρόπο ο ηγέτης δίνει αξία στον άνθρωπο που έχει δίπλα του, του επικοινωνεί άρρητα ότι νοιάζεται για αυτόν και οτιδήποτε είναι σημαντικό για εκείνον είναι εν δυνάμει σημαντικό και για τον ηγέτη του.
  • Feedback. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το feedback αποτελεί μια έμμεση μορφή παρακίνησης, μιας και βοηθά τον άνθρωπο που το δέχεται να γίνει καλύτερος, ώστε να πετύχει τον στόχο του και άρα τον στόχο όλης της ομάδας. Όταν τα στελέχη γνωρίζουν πως προχωρούν σε κάθε στόχο που τους έχει ανατεθεί, τότε μπορούν πιο συνειδητά και υπεύθυνα να εφαρμόσουν συμπεριφορές που θα τους φτάσουν πιο γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων. Η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων διαμορφώνει πιο υπεύθυνα στελέχη και αυξάνει την αίσθηση συμμετοχής τους σε μια συλλογική προσπάθεια. Έτσι τα μέλη της ομάδας παρακινούνται στην επίτευξη των στόχων που τους ανατίθεται, μιας και η επιτυχία ή η αποτυχία θα εξαρτηθεί και από τη δική τους απόδοση. 

Ελένη Δημάκη - Business Coach

Η παρακίνηση έρχεται με την υπενθύμιση του στόχου, να φροντίζει να επικοινωνεί με την ομάδα του ώστε τα μέλη να μην ξεχνούν για ποιο λόγο προσπαθούν. Με την ενθάρρυνση των μελών καθώς και τον σωστό καταμερισμό των εργασιών και των καθηκόντων. Ο Ηγέτης οφείλει αρχικά να αναγνωρίσει τη δυναμική των ανθρώπων του και να αναδείξει τα ταλέντα τους μέσα από ταιριαστές για εκείνους αρμοδιότητες. Ο εργαζόμενος, ο οποίος παράγει σε ένα πλαίσιο που του επιτρέπεται να διακριθεί ή απλά τον εκφράζει, έχει κάθε κίνητρο για να συνεχίσει.

Πάμελα Καραβά - Executive & Lifestyle Coach, Coach Trainer & Assessor

Δυστυχώς υπάρχει ολόκληρη επιστήμη πίσω από την έννοια της παρακίνησης την οποία προσωπικά υποστηρίζω και η οποία δε μου επιτρέπει να προτείνω τρόπους. Έχοντας πει αυτό, θεωρώ ότι ο κάθε ένας που είναι ή θεωρεί τον εαυτό του ηγέτη δοκιμάζει τρόπους και μαθαίνει δια της μεθόδου της προσπάθειας και αποτυχίας καθώς έχει να κάνει όχι μόνο με αυτόν αλλά και με την ικανότητα να παρακινούνται οι άλλοι γύρω του.

Διαβάστε επίσης:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr