NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

techreporter: Μπισκότα, μπακάλικα χωρίς ταμίες και όπλα τεχνητής νοημοσύνης

techreporter: Μπισκότα, μπακάλικα χωρίς ταμίες και όπλα τεχνητής νοημοσύνης

Στο σημερινό techreporter κάνουμε ένα μικρό rebranding (που είναι μάλλον και της μόδας) και ξεκινάμε δοκιμάζοντας τα ψηφιακά μπισκότα που χρησιμοποιούν οι browsers μας, καταπιανόμαστε με την φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών και τις περιουσίες των «κροίσων» της τεχνολογίας, ψωνίζουμε σε μπακάλικα χωρίς ταμίες, κάνουμε τηλεδιασκέψεις χρησιμοποιώντας το ολόγραμμα μας και ανοιγοκλείνουμε το αναδιπλούμενο smartphone μας (μέχρι να χαλάσει). Και στο τέλος, καταλήγουμε να διαβάζουμε μια αμερικανική έκθεση που γράφει για τα όπλα τεχνητής νοημοσύνης.​

Σε μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής, η Google ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι θα σταματήσει την υποστήριξη των λεγόμενων cookies τρίτων, τονίζοντας ότι δεν θα τα αντικαταστήσει με κάτι άλλο, παρά τον αντίκτυπο που θα έχει η αλλαγή στην κερδοφόρα διαφημιστική δραστηριότητα της. Η εταιρεία αναφέρει ότι αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει τους χρήστες να μην εμπιστεύονται το Διαδίκτυο και τους διαφημιστές, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του παγκόσμιου ιστού, τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν προσπαθεί να απαλλαγεί από τις στοχευμένες διαφημίσεις.

Στοχευμένα θα είναι και τα μέτρα που θέλει να υιοθετήσει η ΕΕ, ώστε να αναγκάσει τις πολυεθνικές (πολλές από τις οποίες είναι τεχνολογικές) να δημοσιεύουν αναλυτικά τον φόρο που καταβάλλουν σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη και σε φορολογικούς «παραδείσους». Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ υποστήριξε τη νομοθεσία σε μια συνάντηση υπουργών, ενώ, πλέον, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θέλει να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, καθώς οι ευρωβουλευτές ζητούν οι πολυεθνικές να δημοσιοποιούν τα κέρδη τους και τους φόρους που καταβάλλονται σε οποιαδήποτε χώρα.

Τα κέρδη, πάντως, κάποιου άλλου, στην μακρινή Κίνα, περιορίστηκαν. Ο ιδρυτής της Alibaba και του Ant Group, Jack Ma, έχασε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Κίνας, καθώς η «αυτοκρατορία» του τέθηκε υπό αυστηρό έλεγχο από τους Κινέζους ρυθμιστές. Ο Ma και η οικογένειά του είχαν την πρώτη θέση στην λίστα Hurun Global Rich List το 2020 και το 2019, αλλά τώρα κατατάσσονται στην τέταρτη. «Πλήγμα» θα είναι και για τα κέρδη του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Jeff Bezos, εάν περάσει η πρόταση Ultra-Millionaire Tax Act που κατατέθηκε στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, θα πληρώνει φόρο 5 δισ. τον χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, με υψηλή φορολογία ή χωρίς, η Amazon φαίνεται πως προχωράει με τα σχέδια της για περαιτέρω ανάπτυξη των μπακάλικων χωρίς ταμεία. Η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα χωρίς ταμίες έξω από τις ΗΠΑ, με μια νέα τοποθεσία Amazon Fresh στο Λονδίνο. Αυτό χρησιμοποιεί την τεχνολογία Just Walk Out, που επιτρέπει στους πελάτες να επιλέγουν αντικείμενα από τα ράφια και να τα βγάζουν έξω από το κατάστημα χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν και να πληρώσουν. Η χρέωση γίνεται αυτόματα, αλλά απαιτεί από τους πελάτες να σαρώσουν την σχετική εφαρμογή για είσοδο.

Και ίσως μια μέρα δεν χρειάζεται κάποιος να φτάσει ούτε μέχρι το κατάστημα: θα το κάνει με το ολόγραμμα του. Η Microsoft παρουσίασε το Mesh, μια νέα πλατφόρμα «μικτής πραγματικότητας» για συναντήσεις μέσω του Microsoft Teams, που μπορεί κάποια μέρα να φέρει τους συμμετέχοντες σε μια τηλεδιάσκεψη από την οθόνη στον φυσικό χώρο. Αρχικά, θα παρουσιάζει ψηφιακές αναπαραστάσεις ατόμων που θα χρησιμοποιούν εικονικά είδωλα. Η MS στοχεύει να χρησιμοποιεί τεχνολογία holoportation για να «μεταφέρει» τους ανθρώπους στους χώρους των άλλων και να τους επιτρέψει να εμφανίζονται ως φωτορεαλιστικές εκδόσεις του εαυτού τους.

Και αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, τουλάχιστον θα έχουν ένα αναδιπλούμενο iPhone. Οι φήμες για μια τέτοια συσκευή συνεχίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τον αναλυτή Ming-Chi Kuo (που έχει πολύ ισχυρό ιστορικό επιβεβαιωμένων φημών) να επανέρχεται με δικές του πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτόν, η Apple θα μπορούσε να εξετάζει την κυκλοφορία της συσκευής εντός του 2023, με ένα smartphone που αναμένεται πως θα διαθέτει οθόνη μεταξύ 7,5 και οκτώ ιντσών. Προηγούμενες φήμες ανέφεραν ότι η οθόνη θα ήταν μικρότερη, πιο κοντά στο μέγεθος ενός iPhone 12 Pro Max.

Σημαντικά τα νέα και στο πεδίο της χρηματοδότησης των startups. Από την μια, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γ. Τσακίρης, προανήγγειλε την λειτουργία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ενός ειδικού ταμείου αρχικού ύψους 60 εκ. ευρώ, του AccelerateTT, που θα επενδύει μέσω διαχειριστών επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funds) απευθείας στο μετοχικό κεφάλαιο νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Από την άλλη, μάθαμε πως τα ευρωπαϊκά VC θα λάβουν επιπλέον 1 δισ. ευρώ από το European Investment Fund.

Κλείνουμε με όπλα τεχνητής νοημοσύνης: σύμφωνα με επίσημη έκθεση που συντάχθηκε για τον Αμερικανό Πρόεδρο και το Κογκρέσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να απορρίψουν τις εκκλήσεις για παγκόσμια απαγόρευση των αυτόνομων οπλικών συστημάτων που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη. Η έκθεση αναφέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα «συμπιέσει τα χρονικά πλαίσια αποφάσεων» και θα απαιτήσει στρατιωτικές απαντήσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν αρκετά γρήγορα μόνοι τους. Προειδοποιεί, παράλληλα, ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι απίθανο να τηρήσουν μια οποιαδήποτε συνθήκη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr