NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReport: Μαζέψτε τα Bitcoin του «Nakamoto» και γυρίστε, έχουμε Starlink και 5G

TechReport: Μαζέψτε τα Bitcoin του «Nakamoto» και γυρίστε, έχουμε Starlink και 5G

​Πόσες εταιρείες έχει εξαγοράσει η Apple τα τελευταία χρόνια; Πόσα κέρδισε η Tesla από τα Bitcoin που αγόρασε; Πόσες επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε ελληνικές startups; Ποιος καλεί πίσω τους Έλληνες που έφυγαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης; Πώς θα αποκτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα; Όλες οι απαντήσεις στο σημερινό TechReport.

Σχεδόν 100 μικρότερες επιχειρήσεις έχει εξαγοράσει η Apple τα τελευταία έξι χρόνια και κάνει μια συμφωνία περίπου κάθε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, όπως γνωστοποίησε ο CEO της εταιρείας, Tim Cook, κατά τη διάρκεια virtual συνεδρίασης με μετόχους. «Εκμεταλλευόμενη», προφανώς, και τα έσοδα που παρουσιάζει από την αγορά των smartphones, εκεί όπου πλέον πέρασε και την Samsung για να φτάσει στην πρώτη θέση, πουλώντας 79,9 εκατομμύρια iPhone.

Εκείνο που δεν ξέρουμε αν θα κάνει, είναι να αγοράσει, πέρα από εταιρείες, και Bitcoin. Όπως η Tesla, για παράδειγμα, που σχετικοί υπολογισμοί την θέλουν να έχει κερδίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την πρόσφατη επένδυση της στο γνωστό κρυπτονόμισμα. Για το οποίο, παρεμπιπτόντως, αυτό που φοβούνται πολλοί είναι μια ενδεχόμενη αποκάλυψη της ταυτότητας του δημιουργού του. Εκείνου του «Satoshi Nakamoto». Ο Bill Gates, βέβαια, συνιστά προσοχή. Γενικότερα, όχι μόνο για τον «Nakamoto».

Τι άλλο φαίνεται πως χρειάζεται προσοχή; Η εργασία στις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες - για την οποία η Ευρώπη ξεκίνησε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Μια Ευρώπη που δημιουργεί συμπράξεις και επενδύει 10 δισ. στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση - μεταξύ αυτών, και για «τη διασφάλιση της ηγετικής θέσης της στις ψηφιακές τεχνολογίες και υποδομές», ενώ ξεκινάει και δράση για την τεχνολογική πρωτοπορία και τη στήριξη της βιομηχανίας. Η μακρινή Ινδία κάνει κάτι διαφορετικό. Επενδύει 1 δισ. δολάρια για να δελεάσει τους κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας.

Και καθώς αναφερθήκαμε στις επενδύσεις, μάθαμε πως 608 ελληνικές startups έχουν λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω 927 επενδυτικών γύρων από 790 επενδυτές μεταξύ του 2010 και του 2020. Ίσως (και) για αυτό η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης σε ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων την τριετία 2016-2018. Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που καινοτομούν ανήλθε στο 60,3%, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περίοδο 2014-2016.

Μια Ελλάδα που, προς ενίσχυση αυτού του κλίματος, καλεί πίσω όσους έφυγαν κατά την διάρκεια της κρίσης, δια στόματος Αλέξη Πατέλη, Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. «Σας θέλουμε πίσω. Ανοίξτε γραφεία, δημιουργείστε εταιρείες ή μεταφέρετε ένα μέρος της εταιρείας σας στην Ελλάδα. Έχουμε τον ήλιο, την τεχνολογία, και είμαστε δίπλα σας» είπε ο κ. Πατέλης κατά τη διάρκεια της ψηφιακής εκδήλωσης «Greece: Competing for Global Talent». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρωτοβουλίες του Υπ. Τουρισμού για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων».

Και καθώς θα έρχονται οι ψηφιακοί νομάδες, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό διαβατήριο της IATA, το Starlink, το δορυφορικό internet του Elon Musk - που θα διπλασιάσει τις ταχύτητες του - και την υποδομή Open RAN για να μπουν με 5G (που φέρνει και αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ), να γράφουν τα κείμενα τους στο Word χρησιμοποιώντας πρόβλεψη κειμένου που θα βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, να έχουν τηλεόραση με webOS και να καλούν τον κόσμο να τους κάνει Super Follow στο Twitter - δημιουργώντας και κοινότητες. Προσοχή, όμως, μην πέσει το Messenger.

Πάντως, ακόμη και με Messenger εκτός λειτουργίας, στην Αυστραλία κάπως τα κατάφεραν να συνεννοηθούν με την Facebook, οπότε η τελευταία αποκαθιστά την κοινοποίηση ειδήσεων στα news feeds των Αυστραλών χρηστών. Άλλωστε, το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νόμο την Πέμπτη για να κάνει τις Google και Facebook να πληρώνουν για το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους, σε μεταρρυθμίσεις τις οποίες χώρες όπως η Βρετανία και ο Καναδάς προσπαθούν να «αντιγράψουν».

Κλείνουμε μένοντας (και εμείς) εντός συνόρων, καθώς ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «e-λιανικό - Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος». Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται συνολική επιχορήγηση έως του ποσού των 5.000 ευρώ. Αναμένουμε να δούμε κατά πόσο θα βοηθήσει και το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο «digital transformation» των ελληνικών επιχειρήσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr