NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Η Amazon επεκτείνεται στην Ελλάδα, η ρομποτική «μπαίνει» στα σχολεία

TechReporter: Η Amazon επεκτείνεται στην Ελλάδα, η ρομποτική «μπαίνει» στα σχολεία

Η Amazon επεκτείνεται στην Ελλάδα, οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν να αλλάζουν τη στρατηγική τους γύρω από την τηλεργασία, η αγορά των smartphones παρουσιάζει ανακατατάξεις και τα ελληνικά σχολεία βάζουν τη ρομποτική και την επιχειρηματικότητα στο πρόγραμμα τους. Αυτά και άλλα, στον TechReporter αυτής της εβδομάδας.

Επεκτείνεται η παρουσία της Amazon στην Ελλάδα. Η τελευταία εξέλιξη φέρνει την εταιρεία -και πιο συγκεκριμένα την μονάδα AWS - να υπογράφει «Δήλωση Στρατηγικής Πρόθεσης» με την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η υποστήριξη της δημιουργίας «ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και καινοτόμου διαστημικού κόμβου στην Ελλάδα».

Η Amazon όμως, διεθνώς, απασχόλησε και για άλλες εξελίξεις. Αρχικά, αλλάζει στρατηγική στην καταστροφή αχρησιμοποίητων προϊόντων, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να τους προσφέρει μια δεύτερη «ζωή». Κατά δεύτερον, αναβάλει την επιστροφή στα γραφεία, εν μέσω αύξησης κρουσμάτων. Οι εταιρικοί υπάλληλοι της στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες θα αρχίσουν να επιστρέφουν από τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Παρόμοια τακτική υιοθετεί και το LinkedIn. Παρόμοια, όμως, καθώς εκείνο λέει στο προσωπικό του ότι μπορεί να εργαστεί από το σπίτι, για πάντα. Η πλειοψηφία των 16.000 υπαλλήλων του LinkedIn -το οποίο ανήκει στη Microsoft- θα μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως και με πλήρης απασχόληση, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, σε μια αντιστροφή της προηγούμενης πολιτικής της.

Από την άλλη, στην Κίνα, ο πρόεδρος της Huawei είπε ότι ο στόχος της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας «είναι να επιβιώσει» καθώς τα έσοδα μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία με έδρα τη Σενζέν, μπήκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ το 2019. Εντούτοις, επενδύει και 100 εκατ. δολάρια, για να ενισχύσει την ανάπτυξη startups.

Μια άλλη κινεζική εταιρεία, η Xiaomi, ξεπέρασε τις πωλήσεις smartphone των Samsung και Apple. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 26% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας στην εταιρεία το 17,1% του συνολικού αριθμού των smartphone που πωλήθηκαν παγκοσμίως τον Ιούνιο. Η Counterpoint πρόσθεσε ότι η Samsung και η Apple πούλησαν το 15,7% και το 14,3% αντίστοιχα.

Στην αγορά της κινητής όπου μάθαμε πως η Google θα κατασκευάσει τα δικά της chipset για smartphone, υπό την ονομασία Google Tensor, που θα «τροφοδοτούν» τα νέα smartphones Pixel 6 και Pixel 6 Pro αυτό το φθινόπωρο. Η κίνηση ακολουθεί την Apple, η οποία χρησιμοποιεί δικούς της επεξεργαστές στους νέους της υπολογιστές, αντί για chipset με την υπογραφή της Intel.

Υπήρξαν όμως και δύο σημαντικές δικαστικές αποφάσεις. Αρχικά, το Zoom συμφώνησε να πληρώσει 86 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια αγωγή γύρω από το ιδιωτικό απόρρητο στις ΗΠΑ. Στην αγωγή αναφερόταν ότι η υπηρεσία είχε παραβιάσει το απόρρητο εκατομμυρίων χρηστών κοινοποιώντας προσωπικά δεδομένα με το Facebook, το Google και το LinkedIn.

Στη συνέχεια, σε μια απόφαση - ορόσημο, αυστραλιανό δικαστήριο αποφάσισε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) μπορούν να αναγνωριστούν νομικά ως εφευρέτες σε αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ σημαντικό, αλλά αμφισβητεί μια θεμελιώδη υπόθεση στο νόμο: ότι μόνο οι άνθρωποι μπορούν να είναι εφευρέτες.

Προς το κλείσιμο, δύο ενδιαφέρουσες έρευνες: η πρώτη από τη Βρετανία, όπου μάθαμε πως οι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρασαν σχεδόν το ένα τρίτο των ωρών που ήταν ξύπνιοι βλέποντας τηλεόραση και διαδικτυακό περιεχόμενο βίντεο το 2020. Ο ημερήσιος μέσος χρόνος μπροστά από μια οθόνη, που προκλήθηκε λόγω των lockdown, ήταν 5 ώρες και 40 λεπτά.

Η δεύτερη έδειξε ότι ότι πολλοί Αμερικανοί λένε ότι θα ήταν πρόθυμοι να λάβουν μειωμένους μισθούς για μια δουλειά που μπορεί να πραγματοποιηθεί απομακρυσμένα. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι δεν θα δέχονταν περικοπή άνω του 5%, αλλά το 15% δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να χάσει το 25% του μισθού του για να είναι εξ αποστάσεως.

Και κλείνουμε μια μια σημαντική εξέλιξη από την Ελλάδα: Στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων εντάσσονται από το Σεπτέμβριο τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, σε συνέχεια της πιλοτικής εφαρμογής τους το προηγούμενο σχολικό έτος σε 218 σχολεία της χώρας.

Στόχος, μέσω της εισαγωγής νέων θεματικών όπως ρομποτική, επιχειρηματικότητα, οδική ασφάλεια, σεξουαλική αγωγή, οικολογική συνείδηση, η ενίσχυση των εγκάρσιων δεξιοτήτων και βασικών ικανοτήτων των μαθητών, μεταξύ των οποίων οι ψηφιακές ικανότητες, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα για μάθηση.

Ραντεβού στον επόμενο TechReporter, στις 23 Αυγούστου!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr