NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReport: Η Amazon «έφτασε», το delivery είναι εδώ, τα πιστοποιητικά έρχονται

TechReport: Η Amazon «έφτασε», το delivery είναι εδώ, τα πιστοποιητικά έρχονται

Η Amazon είναι εδώ, το delivery τραβάει το ενδιαφέρον, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μεγαλώνει, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έρχονται στο επίκεντρο, το διάστημα τραβάει το ενδιαφέρον, οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την Xiaomi. Αυτά, και άλλα, στο σημερινό TechReport.

Μετά από σειρά φημών, αναλύσεων, ρεπορτάζ και... αποκαλύψεων, η Amazon ήρθε στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, ήταν ήδη εδώ, μετά τη δημιουργία μίας τοποθεσίας CloudFront Edge. Τώρα, ανακοίνωσε και το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της Amazon Web Services στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Δεν πρόκειται για την ανάπτυξη κάποιου data center, ούτε για κάποιο logistics center. Φαίνεται όμως πως ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου (και όχι μόνο) είναι εδώ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα, που είναι πιθανό να υπάρξουν και σίγουρο πως θα προκαλέσουν «αναταραχή».

Στην ελληνική αγορά, πάντως, επενδύει μια ακόμη εταιρεία από το εξωτερικό, η φιλανδική Wolt. Μετά την παρουσία της στην αγορά του food delivery, επισημοποίησε πως είναι έτοιμη να μπει και στην αγορά της διανομής προϊόντων super market, ιδρύοντας την Wolt Market Greece. Μάλιστα, η εταιρεία, δείχνοντας και το ενδιαφέρον της γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα, προχώρησε σε συνεργασία με την V+O Communication, «για την ολοκληρωμένη διαχείριση του Γραφείου Τύπου και των Σχέσεων με τα ΜΜΕ».

Μένοντας στην αγορά του food delivery, την περασμένη εβδομάδα είχαμε ακόμη (αναμενόμενη) εξέλιξη, για την εγχώρια αγορά των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Έτσι, μπήκαν «τίτλοι τέλους» για τον Deliveras, μετά και το ClickDelivery που είχε προηγηθεί πριν από μερικές εβδομάδες. Οι δύο αυτές υπηρεσίες ανακατευθύνουν πλέον στο efood (όλα ανήκουν στην Delivery Hero). Οι πληροφορίες του epixeiro.gr λένε πως η παύση της αυτόνομης λειτουργίας του Deliveras και η απορρόφηση του στο efood είναι «στρατηγική απόφαση», καθώς ο τρόπος λειτουργίας του ήταν ευθέως σχετικός και εφαρμόσιμος σε εκείνον του efood.

Στο θέμα του delivery, των μεταφορών και των ταχυμεταφορών, κρατάμε και την αναφορά που έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, στη συνέντευξη του εδώ στο epixeiro.gr, όσον αφορά στην πρόταση του για τη δημιουργία ενός Ειδικού Μητρώου Παροχής Υπηρεσιών Ταχυμεταφορών για ανεξάρτητα, φυσικά πρόσωπα, που θα απασχολούνται με τις ταχυμεταφορές περιστασιακά. Το Μητρώο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής ζήτησης, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε και μια πηγή εσόδων για τους ανθρώπους που βρίσκονται χωρίς σταθερή εργασία.

Και επειδή ο λόγος για την ΕΕΤΤ, την περασμένη εβδομάδα είδαμε και την Επισκόπηση Αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών για το 2019. Κρατάμε ότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών αυξήθηκε στα πέντε δισ. ευρώ, με τα έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό (87,2%). Εντυπωσιακή και η αύξηση της χρήσης υπηρεσιών δεδομένων κατά 56%, φθάνοντας τα 225 εκατομμύρια GB. Πάντως, η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα ήταν 86,5% (Ιούνιος 2019), κατατάσσοντας τη χώρα μεταξύ των τελευταίων κρατών μελών της ΕΕ.

Ο «ψηφιακός κόσμος» και οι τεχνολογικοί κολοσσοί φαίνεται πως θα έχουν ρόλο και στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Ο λόγος για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Υπάρχουν ήδη υλοποιήσεις που βασίζονται σε apps για smartphones, ενώ την περασμένη εβδομάδα είδαμε και τη δημιουργία ενός διεθνή συνασπισμού για την ανάπτυξη μιας ψηφιακής λύσης, με τη συμμετοχή εταιρειών όπως οι Microsoft, Oracle και Salesforce. Και όλα αυτά μετά και την επιστολή Μητσοτάκη, προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλους τους αρχηγούς κρατών, μέσω της οποίας ζητά συνεννόηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του πιστοποιητικού. Οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουμε και σημαντικές εξελίξεις από την διαστημική αγορά, καθώς η Ευρώπη φαίνεται πως θέλει να εξελιχθεί σε hub διαστημικής επιχειρηματικότητας. Αυτό προκύπτει από αναφορές του Επίτροπου Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, σύμφωνα με τις οποίες θα δημιουργηθεί ένα ταμείο 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των startups και της καινοτομίας γύρω από το διάστημα, αλλά και ένας διαστημικός incubator. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει γρήγορα μια πρωτοβουλία συνδεσιμότητας με βάση το διάστημα.

Βγαίνοντας λίγο πιο έξω από την ΕΕ και φτάνοντας στις ΗΠΑ, εκεί είδαμε την απερχόμενη κυβέρνηση Trump να βάζει την Xiaomi (και άλλους) σε επενδυτική «μαύρη λίστα». Η εταιρεία δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και προχώρησε σε ανακοίνωση, λέγοντας ότι «δεν ανήκει, ελέγχεται ή συνδέεται με τον κινεζικό στρατό», δεν είναι «Κομμουνιστική Κινεζική Στρατιωτική Εταιρεία» και «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της και των μετόχων της». Μένει να δούμε την στρατηγική που θα ακολουθήσει σε αυτά τα θέματα η κυβέρνηση Biden.

Κλείνουμε με τίτλους: η ΕΚΤ συνεχίζει να «ψάχνεται» με το ψηφιακό ευρώ, η ΕΕΣΥΠ προχωρά τις διαδικασίες για το ταμείο «Φαιστός», η Samsung παρουσίασε smartphones της σειράς Galaxy που υποστηρίζει πενάκι, ορίστηκε το νέο διοικητικού συμβούλιο της SingularLogic, κάτι «παίζει» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεταξύ Apple και Hyundai, η Christine Lagarde λέει πως πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του Bitcoin και το WhatsApp προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί μετά την κοινή χρήση δεδομένων με το Facebook. Α! Και ο Jack Dorsey λέει πως το «μπλόκο» στον Trump ήταν σωστό, αλλά θέτει ένα «επικίνδυνο» προηγούμενο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr