NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Τα Windows αλλάζουν, ο McAfee μας άφησε, οι επενδύσεις συνεχίζονται

TechReporter: Τα Windows αλλάζουν, ο McAfee μας άφησε, οι επενδύσεις συνεχίζονται

Νέα λειτουργικά συστήματα, καινούργιες πρωτοβουλίες για την κυβερνοασφάλεια, επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες, σειρά δικαστικών αποφάσεων, ενδιαφέροντα πορίσματα από έρευνες, αλλά και ένας θάνατος. Η περασμένη εβδομάδα τα είχε όλα. Ο TechReporter τα συγκέντρωσε και σας τα μεταφέρει.

Η περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την παρουσίαση μιας ολοκαίνουργιας έκδοσης των Windows. Με τα Windows 11, όπως αναφέρει η Microsoft, «απλοποιεί τη σχεδίαση και την εμπειρία του χρήστη, ενώ ο στόχος εξαρχής ήταν να είναι μοντέρνα, φρέσκα, καθαρά και όμορφα». Ξεχωρίζει το start menu, η ενσωμάτωση του Teams, το ανανεωμένο Store, τα widgets και η υποστήριξη εφαρμογών Android. Σημειώνεται πως η εταιρεία μπήκε πρόσφατα και στο «κλειστό club» των 2 τρισ. δολάριων.

Στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας, η Κομισιόν παρουσίασε ένα όραμα για τη δημιουργία μιας νέας Κοινής Κυβερνομονάδας, με στόχο την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού σοβαρών κυβερνοπεριστατικών που επηρεάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και τη ζωή των επιχειρήσεων και των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κοινή Κυβερνομονάδα στοχεύει να συγκεντρώσει τους πόρους και την εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη επί του τομέα.

Μια προσωπικότητα που ξεχώρισε στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο εκκεντρικός ιδρυτής της εταιρείας που αναπτύσσει, μέχρι τις μέρες μας, λογισμικό εναντίον των ιών, ο John McAfee, βρέθηκε νεκρός στο κελί του στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, την Τετάρτη, λίγο μετά την έγκριση της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου καλούταν να αντιμετωπίσει κατηγορίες φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο 75χρονος McAfee αυτοκτόνησε.

Ένας τομέας στον οποίο είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ο McAfee ήταν και τα κρυπτονομίσματα. Σε αυτόν τον τομέα, η Κίνα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε επέκταση της πολιτικής κατά των κρυπτονομισμάτων, λέγοντας σε τράπεζες και πλατφόρμες πληρωμών να σταματήσουν να υποστηρίζουν συναλλαγές σε ψηφιακά νομίσματα. Η εξέλιξη ακολουθεί μια διαταγή πριν από μερικές μέρες, για τερματισμό των δραστηριοτήτων εξόρυξης Bitcoin στην επαρχία Sichuan.

Τις ανησυχίες που προκαλεί η συγκεκριμένη χώρα φαίνεται πως έχει στο μυαλό του το ΝΑΤΟ, καθώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των startups για να αναπτύξει την επόμενη γενιά στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρόκειται να θέσει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης και ένα επενδυτικό ταμείο ύψους 1 δισ. ευρώ. Τα σχέδια έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της μακρινής Κίνας.

Στην ΕΕ, μια νέα έκθεση, η οποία διενεργήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό της Vodafone, αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη πρέπει να καλύψει σημαντικά κενά, προκειμένου να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας για το 2030. Τα κενά φαίνονται μεγαλύτερα όσον αφορά στην ψηφιακή υποδομή, τους ειδικούς στον τομέα των ΤΠΕ, την ψηφιοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και την υιοθέτηση λύσεων cloud.

Πάντως, οι τεχνολογικές startups της Γηραιάς ηπείρου είναι σε καλό δρόμο, καθώς έχουν ήδη προσελκύσει περισσότερες VC επενδύσεις φέτος από ό, τι σε ολόκληρο το 2020. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές startups έχουν συγκεντρώσει 43,8 δισεκατομμύρια στους πρώτους έξι μήνες του 2021, ξεπερνώντας εύκολα το ρεκόρ των 38,5 δισ. του το 2020. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής είναι περίπου στο μισό του '20.

Ενδιαφέροντα πορίσματα και από μια σειρά άλλων ερευνών: οι παραδοσιακές λύσεις anti-malware, λέει μια από αυτές, χάνουν το 74% των απειλών, ενώ μια άλλη τονίζει πως υπάρχει πλήγμα από τον αυτοματισμό στους μισθούς εργαζομένων χαμηλής εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία αποτελεί προτεραιότητα για τους Έλληνες CEOs ενώ, σύμφωνα με μια μελέτη, οι δαπάνες επαλήθευσης ψηφιακής ταυτότητας θα ξεπεράσουν τα 16,7 δισ. Τέλος, εξαιρετικά σημαντική εμφανίζεται η προστασία της ιδιωτικότητας για 8 στους 10 Έλληνες εργαζομένους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προχωρά η νομοθεσία για τον περιορισμό της δύναμης των τεχνολογικών κολοσσών. Μια αμερικανική επιτροπή ενέκρινε νομοθεσία για τον περιορισμό της κυριαρχίας τους, κάτι που συμπεριλαμβάνει εταιρείες όπως οι Google και Facebook. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα μέτρο που απαγορεύει στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να ευνοούν τα δικά τους προϊόντα σε μια σειρά περιστάσεων, στις πλατφόρμες τους.

Στην Ελλάδα, προχωρούν οι διαδικασίες για τις υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband, καθώς, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου για το UFBB, με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοινώθηκε η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο. Την ίδια στιγμή, Το Υπουργείο δημοσίευσε και την τελική εκδοχή της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Πολλές και οι εξελίξεις από τις δικαστικές αίθουσες και τις διάφορες έρευνες που πραγματοποιούνται, με επίκεντρο την τεχνολογία. Amazon και Google μπαίνουν στο στόχαστρο για τις παραπλανητικές κριτικές, οι γερμανικές Αρχές ερευνούν την κυριαρχία της Apple στην αγορά, σουηδικό δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση πώλησης εξοπλισμού 5G από την Huawei, το YouTube πέτυχε δικαστική στην Ευρώπη και η Google έρχεται στο επίκεντρο έρευνας της ΕΕ για τις τεχνολογίες διαφήμισης.

Στην βιωσιμότητα, ο Όμιλος Vodafone ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2021, το σύνολο των ευρωπαϊκών του δραστηριοτήτων θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές. Στην Ελλάδα, η Cosmote έθεσε νέους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τον στόχο να αναθεωρείται στον μηδενισμό, έως το 2025, των εκπομπών από την κατανάλωση ενέργειας. Η Beat, από την άλλη, στοχεύει σε μηδενικό αποτύπωμα ρύπων έως το 2025 με προτεραιότητα στα ηλεκτρικά ταξί.

Και κλείνουμε με μερικές ακόμη τεχνολογικές εξελίξεις, που αξίζει να αναφερθούν: η Google αποφάσισε να μεταθέσει τα σχέδια της για κατάργηση των cookies τρίτων μερών, η Advent εξαγόρασε τον τομέα κυψελών καυσίμου του Fischer Group, το Papaki αναβάθμισε την εταιρική του εικόνα και λάνσαρε νέο λογότυπο, ενώ το Facebook εγκαινίασε τα Live Audio Rooms, τον ανταγωνιστή του Clubhouse. Τέλος, η Hyundai εξαγόρασε την κατασκευάστρια του πασίγνωστου ρομπότ - σκύλου και η δραστηριότητα της ebay στη Νότια Κορέα πέρασε στον έλεγχο της E-Mart.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr