NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Τεχνολογική ανασκόπηση: Ψηφιακό «ξεψάχνισμα» του 2021 [1ο μέρος]

Τεχνολογική ανασκόπηση: Ψηφιακό «ξεψάχνισμα» του 2021 [1ο μέρος]

Ξεκινώντας από τις αρχές της χρονιάς και με τη βοήθεια της τεχνολογικής στήλης του epixeiro.gr, του TechReporter, ξεχωρίζουμε, ανά μήνα, τις τεχνολογικές εξελίξεις που μας «τράβηξαν» περισσότερο το ενδιαφέρον μέσα στο 2021. Σήμερα, φτάνουμε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.

Ιανουάριος: Εισβολή στο Καπιτώλιο

Τον Ιανουάριο, λαμβάνει χώρα η εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο, οδηγώντας τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες στο μπλοκάρισμα περιεχομένου - αλλά και του ίδιου του (τότε) Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump. Άλλωστε, έρχεται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο η συζήτηση σχετικά με την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κοινωνία - και, για να μην στρουθοκαμηλίζουμε, κυρίως η επιρροή που σχετίζεται με την πλατφόρμα που φέρει την υπογραφή του Mark Zuckerberg, του Facebook.

Η Amazon ξεκινά την επέκταση της στην ελληνική αγορά, με το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της AWS στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα. Σημαντικές εξελίξεις και για τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται γύρω από το food delivery στη χώρα μας, καθώς η φιλανδική Wolt επισημοποιεί πως είναι έτοιμη να μπει στην αγορά της διανομής προϊόντων super market, ιδρύοντας την Wolt Market Greece, ενώ η efood «απορροφά» και το Deliveras, μετά τους τίτλους τέλος που έπεσαν για το ClickDelivery.

Σε άλλες εξελίξεις, η απερχόμενη κυβέρνηση Trump βάζει την Xiaomi (και άλλους) σε επενδυτική «μαύρη λίστα». Η εταιρεία δεν μένει με σταυρωμένα χέρια και προχωρά σε ανακοινώσεις, λέγοντας ότι «δεν ανήκει, ελέγχεται ή συνδέεται με τον κινεζικό στρατό», δεν είναι «Κομμουνιστική Κινεζική Στρατιωτική Εταιρεία» και «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της και των μετόχων της». Παράλληλα, κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες αναφορές για το τέλος της δραστηριοποίησης της LG στα smartphones.

Φεβρουάριος: Οι επενδυτές του Reddit

Μαθαίνουμε πως η Teamviewer, που το 2020 εγκαινίασε το Hub της στα Ιωάννινα, αναπτύσσει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και ένα βασικό κομμάτι της λειτουργίας Meeting, αποτελώντας έναν ανταγωνιστή υπηρεσιών όπως τα Zoom και Teams. Ξεχωρίζουμε και τη στρατηγική επένδυση στον κλάδο του «last-mile» από την Skroutz, με την εξαγορά του 100% της Myjobnow Delivery (SendX), με την εταιρεία να δημιουργεί το δικό της δίκτυο, καλύπτοντας το κομμάτι που αφορά στην παράδοση παραγγελιών.

Το Reddit και το Gamespot έρχονται στο προσκήνιο. Με απλά λόγια, μικροεπενδυτές αρχίζουν να αγοράζουν μετοχές, ανεβάζοντας αναπάντεχα την αξία τους και περιπλέκοντας τα πράγματα για όσους πόνταραν στην πτώση τους (hedge funds και short-sellers). Για τον κολοσσό που ακούει στο όνομα Amazon, ενημερωνόμαστε για την αποχώρηση του Bezos από τη θέση του CEO. Στόχος του, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι να επικεντρωθεί σε άλλες δραστηριότητες, όπως στις φιλανθρωπίες, κάτι που δεν τον αφήνει να κάνει ο ρόλος του CEO.

Ο Elon Musk και η Tesla επενδύουν 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια στο Bitcoin, ενώ στο επίκεντρο έρχεται και η κόντρα Facebook - Αυστραλίας, μετά την απόφαση της πλατφόρμας να απαγορεύσει σε εκδότες και χρήστες να μοιράζονται ή να βλέπουν άρθρα ειδήσεων. Η απάντηση είναι άμεση, με τον Πρωθυπουργό, Scott Morrison, να τονίζει ότι η κυβέρνησή του δεν θα εκφοβιστεί. «Οι ενέργειες του Facebook να κάνει unfriend την Αυστραλία σήμερα, διακόπτοντας τις βασικές υπηρεσίες πληροφόρησης για υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης, είναι τόσο αλαζονικές όσο και απογοητευτικές», λέει.

Μάρτιος: Ηλεκτρονικές επιθέσεις

Αρχίζει να εξομαλύνεται η κόντρα Αυστραλίας - Google ενώ η τελευταία, σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, ανακοινώνει πως θα σταματήσει την υποστήριξη των λεγόμενων cookies τρίτων, τονίζοντας ότι δεν θα τα αντικαταστήσει με κάτι άλλο, παρά τον αντίκτυπο της αλλαγής στην κερδοφόρα διαφημιστική δραστηριότητα της. Η εταιρεία αναφέρει ότι αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει τους χρήστες να μην εμπιστεύονται το Διαδίκτυο και τους διαφημιστές, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του παγκόσμιου ιστού. Αλλού, η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο την φοροαποφυγή των μεγάλων εταιρειών.

Πραγματοποιούνται ολοένα και περισσότερες ηλεκτρονικές επιθέσεις σε μεγάλους οργανισμούς. Στο επίκεντρο το Exchange Server αλλά και η επίθεση μέσω λογισμικού της SolarWinds. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Biden τροποποιεί και τις άδειες μέσω των οποίων οι εταιρείες διαθέτουν υλικό στην Huawei Technologies, περιορίζοντας την περαιτέρω από την προμήθεια hardware που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συσκευές 5G, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει το όραμα και τους στόχους για τον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Η Google, ακολουθώντας και σχετική απόφαση της Apple για το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών, μειώνει τις προμήθειες που πληρώνουν οι developers στο Play Store, ενώ συνεχίζονται και οι αναφορές για αποχώρηση της LG από την αγορά των smartphones. Παράλληλα, το πρώτο tweet του CEO του Twitter, Jack Dorsey, που έλεγε «just setting up my twttr» διατίθεται ως NFT, για 1.630.58 ether. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 2,9 εκατομμύρια δολάρια, με βάση την τιμή του ether κατά τη στιγμή της πώλησης.

Απρίλιος: Τέλος τα LG smartphones

Η Xiaomi, την οποία γνωρίζουμε κυρίως από τα smartphones και τις διάφορες «έξυπνες» συσκευές που παράγει, ανακοινώνει πως ξεκινά μια νέα δραστηριότητα «έξυπνων» ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Η εταιρεία θα επενδύσει αρχικά 1,29 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια εξ ολοκλήρου θυγατρική, με συνολικό επενδυτικό στόχο τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, στα επόμενα δέκα χρόνια. Η ίδια, λίγες μέρες πριν, αποκάλυψε και τη νέα εταιρική της ταυτότητα, με ένα «καινούργιο» λογότυπο - που δέχθηκε αρκετή κριτική, όσον αφορά στον χαρακτηρισμό «καινούργιο».

Επιβεβαιώνεται και η είδηση πως η LG αποχωρεί από την αγορά των smartphones. Ο «εξαιρετικά ανταγωνιστικός τομέας», όπως η ίδια χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη αγορά, την οδηγούν σε αυτήν την απόφαση. Στη συνέχεια, έχουμε την διαρροή δεδομένων από το Facebook, παρά το ότι αυτή πραγματοποιήθηκε λίγα χρόνια πριν (προ GDPR, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία). Στο επίκεντρο βρίσκεται και το Clubhouse - η δημοφιλία του οποίου φαίνεται, μετά από μήνες, φαίνεται να έχει εξασθενήσει. Ενδιαφέρον για την εξαγορά του φέρεται να έχει εκφράσει το Twitter.

Φτάνουν στο τέλος τους και δύο μεγάλες δικαστικές διαμάχες. Στην πρώτη, Nokia και Lenovo βάζουν τέλος σε μια πολυετή διαμάχη για πατέντες. Στη δεύτερη, δικαστήριο αποφασίζει ότι η χρήση κώδικα της Oracle για τη δημιουργία του Android δεν παραβίασε την νομοθεσία πνευματικών δικαιωμάτων. Στη μακρινή Κίνα, αυξάνεται η πίεση προς τις εγχώριες τεχνολογικές εταιρείες και η Huawei ανακοινώνει πως θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο για τεχνολογίες αυτοοδηγούμενων και ηλεκτρικών. Μαθαίνουμε, επίσης, και τους νέους κανόνες και δράσεις «για την αριστεία και την εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη» που προτείνει η Κομισιόν.

Μάιος: Η Yahoo αλλάζει χέρια

Η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Apple «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της» στη διανομή εφαρμογών streaming μουσικής μέσω του App Store της. Παράλληλα, το «ταλαιπωρημένο» brand της Yahoo αλλάζει ξανά χέρια, καθώς η Verizon τερματίζει την προσπάθεια της να εξελιχθεί σε πάροχο περιεχομένου, ανακοινώνοντας συμφωνία για την πώληση της Verizon Media -η οποία ενσωματώνει τις AOL και Yahoo- σε ένα «deal» 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνεχίζονται και οι κυβερνοεπιθέσεις, Το «μενού» ανοίγει με την Colonial Pipeline, καθώς μια ransomware επίθεση την οδηγεί να κλείσει τον μεγαλύτερο αγωγό καυσίμων στις ΗΠΑ. Οι hackers είχαν ξεκινήσει το χτύπημά τους μια ημέρα νωρίτερα, κλέβοντας μεγάλο αριθμό δεδομένων, πριν «κλειδώσουν» υπολογιστές με ransomware και απαιτήσουν λύτρα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Joe Biden, δηλώνει ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να λάβει επιπλέον μέτρα. Λίγα 24ωρα αργότερα γίνεται γνωστό πως η Colonial Pipeline πλήρωσε ένα μεγάλο ποσό σε λύτρα, που έφτανε τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ συμφωνούν να αφαιρέσουν την Xiaomi από την «μαύρη λίστα», στην οποία είχε τοποθετηθεί από την πρώην κυβέρνηση Trump -κάτι που θα μπορούσε να έχει περιορίσει τις αμερικανικές επενδύσεις στον κινεζικό κατασκευαστή smartphone- ενώ η Tesla βάζει τέλος στη δυνατότητα αγοράς οχημάτων της κάνοντας χρήση Bitcoin. Η Microsoft αποσύρει, επιτέλους, τον Internet Explorer, ενώ η Amazon προχωρά στην εξαγορά των MGM Studios, έναντι 8,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ιούνιος: Παγκόσμια φορολογική συμφωνία

Καλοκαίριασε και, σε μια συμφωνία που ενδέχεται να σημαίνει περισσότερους φόρους για τις μεγάλες πολυεθνικές , οι υπουργοί Οικονομικών των πιο προηγμένων οικονομιών, γνωστοί ως G7, υποστηρίζουν μια πρόταση των ΗΠΑ που καλεί τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο να καταβάλουν φόρο τουλάχιστον 15% επί των κερδών. Ο Biden και η κυβέρνησή του είχαν αρχικά προτείνει έναν ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 21%. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίζει να επεκτείνει τη λίστα με τις κινεζικές εταιρείες στις οποίες απαγορεύονται οι επενδύσεις από τις ΗΠΑ.

Σε μια άλλη εξέλιξη γύρω από τη φορολόγηση των εταιρειών, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες υπογράφουν συμφωνία που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές να δηλώνουν δημοσίως τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα της ΕΕ. Μέσω αυτής, θεσπίζονται κανόνες που απαιτούν από τις πολυεθνικές και τις θυγατρικές τους με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ, και οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες, να δημοσιεύσουν το ποσό των φόρων που πληρώνουν σε κάθε κράτος - μέλος.

Στο hacking, ξεχωρίζει εκείνο στον κολοσσό των video games, την EA, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ δημιουργούν το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC). Το TTC θα λειτουργήσει ως φόρουμ για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, μέσω του οποίου θα συντονίζουν τις προσεγγίσεις τους σε βασικά εμπορικά, οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε την επίσημη παρουσίαση των Windows 11, ενώ, μια προσωπικότητα που ξεχώρισε στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο εκκεντρικός ιδρυτής της εταιρείας που αναπτύσσει, μέχρι τις μέρες μας, λογισμικό εναντίον των ιών, ο John McAfee, βρίσκεται νεκρός.


Ραντεβού την επόμενη Τρίτη, με τις τεχνολογικές εξελίξεις που μας απασχόλησαν από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr