NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Η Amazon αγόρασε λιοντάρι, το Facebook κόβει τα like

TechReporter: Η Amazon αγόρασε λιοντάρι, το Facebook κόβει τα like

Από εξαγορές δισεκατομμυρίων δολαρίων και σημαντικές αλλαγές στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, μέχρι σημαντικές εξελίξεις στην ελληνική αγορά, η περασμένη εβδομάδα έφερε πλούσια θεματολογία από τον κόσμο της τεχνολογίας. Και ο TechReporter είναι και αυτήν την Δευτέρα εδώ, για να τις παρουσιάσει συγκεντρωτικά.

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε η Amazon. Για αρχή, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου προχώρησε στην εξαγορά των MGM Studios έναντι 8,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδοτώντας την πιο τολμηρή του κίνηση στον κλάδο της ψυχαγωγίας. Η συμφωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της εταιρείας, πίσω από εκείνη της Whole Foods, ύψους 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πραγματοποιήθηκε το 2017.

Εντούτοις, το όνομα της βρέθηκε και σε άλλες εξελίξεις. Εντός συνόρων, μάθαμε, δια στόματος Γιάννη Σμυρλή, Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, ότι υπάρχουν συζητήσεις με την Amazon για επενδύσεις στην Ελλάδα. Κατά δεύτερον, βρέθηκε στο στόχαστρο του Γενικού Εισαγγελέα της Washington, Karl Racine για τους περιορισμούς στους πωλητές, ενώ, όπως έχει άλλωστε ήδη ανακοινωθεί, ο Andy Jassy θα γίνει επίσημα CEO στις 5 Ιουλίου, στη θέση του Bezos.

Πολλές οι εξελίξεις και από έναν άλλο τεχνολογικό κολοσσό, την Facebook. Η σημαντικότερη από αυτές είναι, μάλλον, η δυνατότητα που θα δίνει στους χρήστες των Facebook και Instagram να μην εμφανίζουν τον αριθμό των like. Παράλληλα, θα αρχίσει να επιβάλλει αυστηρότερες ποινές για μεμονωμένους λογαριασμούς που μοιράζονται επανειλημμένα ψευδείς ή παραπλανητικές αναρτήσεις, ενώ - μετά από πρόσφατες εξελίξεις - δεν θα αφαιρεί post που χαρακτηρίζουν τον κορονοϊό «ανθρώπινο δημιούργημα».

Εξελίξεις, όμως, και στην Ελλάδα για την Facebook, αφού ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συνεργασία με το AFP ως ανεξάρτητο ελεγκτή για την Ελλάδα και την ελληνόφωνη Κύπρο, με το τελευταίο να ενώνει τις δυνάμεις του με τα Ellinika Hoaxes. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φημολογείται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις φερόμενες ως αντίθετες προς τον ανταγωνισμό πρακτικές της Facebook. Την ίδια στιγμή, το WhatsApp (που ανήκει στην Facebook) μηνύει την ινδική κυβέρνηση για το απόρρητο των μηνυμάτων.

Παραμένοντας στην Ινδία και περνώντας στο θέμα των κυβερνοεπίθεσεων - που τόσο μας απασχολεί τελευταία - ο εθνικός αερομεταφορέας της Ινδίας, η Air India, ανακοίνωσε ότι μια κυβερνοεπίθεση στους διακομιστές δεδομένων της επηρέασε περίπου 4,5 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, σύμφωνα με ενημέρωση της Microsoft, οι Ρώσοι χάκερ που πιστεύεται ότι βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στην SolarWinds πέρυσι, έχουν ξεκινήσει ακόμη μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων, στοχεύοντας πάνω από 150 οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η Microsoft που προετοιμάζεται και για την «επόμενη γενιά των Windows», με τον CEO, Satya Nadella, να δηλώνει στην πρόσφατη Build 2021 πως «σύντομα θα κοινοποιήσουμε μια από τις πιο σημαντικές ενημερώσεις στα Windows της τελευταίας δεκαετίας για να ξεκλειδώσουμε μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες για προγραμματιστές και δημιουργούς». Στα λειτουργικά συστήματα, είδαμε το (μάλλον) πολυαναμενόμενο OS της Google, το Fuchsia, να φτάνει, για πρώτη φορά, σε καταναλωτική συσκευή, το Nest Hub πρώτης γενιάς.

Στις νομικές διαμάχες, η Γερμανία άνοιξε έρευνα σχετικά με τη θέση της Google στην αγορά και τον τρόπο με τον οποίο η μηχανή αναζήτησης και ο διαφημιστικός τομέας χειρίζονται τα δεδομένα των χρηστών. Η ΕΕ έβαλε στο «μικροσκόπιο» την χρήση αμερικανικών υπηρεσιών cloud από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ενώ στο στόχαστρο της Κομισιόν μπαίνει και το TikTok. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Xiaomi απομακρύνθηκε από μια μαύρη λίστα που την χαρακτήριζε ως Κομμουνιστική Κινεζική Στρατιωτική Εταιρεία.

Πολλές οι τεχνολογικές εξελίξεις και στην χώρα μας. Η Think Silicon, η εταιρεία που σχεδιάζει chipset τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, εγκαινίασε νέες εγκαταστάσεις στην Μεταμόρφωση Αττικής, ενώ είδαμε και την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, το οποίο η Ελλάδα «είναι έτοιμη να λανσάρει νωρίτερα». Στο GDPR, μάθαμε πως, τρία χρόνια από την έναρξη εφαρμογής του, έχουν υποβληθεί στις Αρχές 2.932 προσφυγές - καταγγελίες. Από αυτές έχουν διεκπεραιωθεί οι 1.561 και 1.371 προσφυγές-καταγγελίες είναι υπό εξέταση.

Στην Ελλάδα δημιουργείται και Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας στη Σύρο - μετά από Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Cisco και ΟΝΕΧ - ενώ η ΕΕΤΤ ξεκίνησε τη δημόσια διαβούλευση για την ποιότητα υπηρεσιών της καθολικής υπηρεσίας. Επιπρόσθετα, τα «εικονικά εστιατόρια» μπαίνουν στο επίκεντρο ελέγχων, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού SARS-COV-2 στις επιχειρήσεις εστίασης.

Κλείνουμε με τις εντός συνόρων εξαγορές: η Epsilon Net εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής της, Data Communication, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ελληνικής Moosend από την Sitecore και η γαλλική Wordline εξαγόρασε την Cardlink, την ελληνική εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr