Η περασμένη εβδομάδα μας έφερε μια σειρά εξελίξεων από τον κόσμο των κυβερνοεπιθέσεων (εμπλέκοντας ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία σε ένα παγκόσμιο «μπρα ντε φερ»), μια νέα στρατηγική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, επενδύσεις από την Apple, νέες τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά και πωλήσεις «αντικειμένων» που υπάρχουν μόνο στον ψηφιακό κόσμο.
Χιλιάδες οργανισμοί φέρονται να έχουν επηρεαστεί από ευπάθειες που εντοπίστηκαν σε εκδόσεις του Exchange Server, ο οποίος χρησιμοποιείται από διάφορες εταιρείες για email, ημερολόγιο κτλ. Με το πρόβλημα να έχει επιδιορθωθεί μέσω ενημερώσεων ασφαλείας, ένα άλλο κρίσιμο σημείο φαίνεται πως είναι το πόσο γρήγορα θα υιοθετούν αυτά τα patches από τους οργανισμούς. «Πίσω» από την επίθεση φέρεται να βρίσκεται το Hafnium, ένα hacking group από την Κίνα, ενώ η κυβέρνηση Biden δημιούργησε και taskforce.
Πάντως, σε μια άλλη κυβερνοεπίθεση, εκείνη μέσω λογισμικού της SolarWinds, οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες για εκδίκηση, με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, να δηλώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει «ένα συνδυασμό δράσεων, που θα φαίνονται και που δεν θα φαίνονται». Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη κυβερνοεπίθεση, παραβιάστηκαν 150.000 κάμερες ασφαλείας της startup Verkada που βρίσκονται σε εργοστάσια, σχολεία, νοσοκομεία και αλλού.
Μένοντας στις παγκόσμιες «κόντρες», η κυβέρνηση Biden τροποποίησε τις άδειες μέσω των οποίων οι εταιρείες διαθέτουν υλικό στην Huawei Technologies, περιορίζοντας την περαιτέρω από την προμήθεια υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με συσκευές 5G, ενώ η Ρωσία έκανε το Twitter πιο αργό «για να προστατεύσει από παράνομο περιεχόμενο». Η Κίνα, από την άλλη, λέει πως απέχει 30 χρόνια από την εξέλιξη της σε «μεγάλη παραγωγική δύναμη», ενώ γνωστοποίησε και πενταετές σχέδιο υπεροχής στην τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική πληροφορική.
Στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το όραμα και τους στόχους για τον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης και πρότεινε τρόπους για την επίτευξή του έως το 2030. Ένας από τους πυλώνες της συγκεκριμένης στρατηγικής αναφέρει πως όλα τα νοικοκυριά της ΕΕ θα πρέπει να έχουν συνδεσιμότητα gigabit και πως όλες οι κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να έχουν κάλυψη 5G, ενώ τρεις στις τέσσερις εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες νεφοϋπολογιστικής, μαζικά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη.
Άλλωστε, την Ευρώπη επέλεξε και η Apple για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επένδυση. Συγκεκριμένα, την Γερμανία, όπου θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την ανάπτυξη μιας νέας εγκατάστασης στο Μόναχο που θα επικεντρώνει στο 5G και τις μελλοντικές ασύρματες τεχνολογίες. Μια Apple που έχει και τα δικά της προβλήματα, αφού μηνύει πρώην στέλεχος της για διαρροή εμπορικών μυστικών σε δημοσιογράφο. Όπως φαίνεται, ο πρώτος στόχευε να κερδίσει δημοσιότητα για την επόμενη επιχειρηματική του δραστηριότητα, μετά την αποχώρηση του από την Apple.
Στην εγχώρια τεχνολογική αγορά, μάθαμε από την Microsoft, στο πλαίσιο του Partner Summit της, νέα στοιχεία για την επένδυση της στην Ελλάδα, όπως ότι το πρώτο Data Center Region στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη διετία. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Όμιλος Olympia ανακοίνωσε τη συμμετοχή του ως βασικός επενδυτής στον γύρο χρηματοδότησης 2,3 εκατομμυρίων ευρώ στο Douleutaras, με το τελευταίο να ετοιμάζεται να διεισδύσει σε νέες διεθνείς αγορές ως «EasyHero».
Από τεχνολογικές καινοτομίες, προϊόντα και υπηρεσίες, η Amazon φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στο «στάδιο του πρώτου πρωτότυπου» του οικιακού ρομπότ με την ονομασία Vesta, οι πελάτες μιας αλυσίδας super market στη Ρωσία θα κάνουν αγορές με την χρήση του προσώπου τους, ενώ η Facebook, τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση των Stories στην πλατφόρμα της, προχωρά σε ένα τεστ μέσω του οποίου επιτρέπεται σε ορισμένους δημιουργούς να τοποθετήσουν διαφημίσεις που μοιάζουν με αυτοκόλλητα στις ιστορίες τους.
Σημαντική η περασμένη εβδομάδα και για τα NFT, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα «ιδιοκτησίας» ψηφιακών δημιουργιών. Όχι μόνο το πρώτο tweet στο Twitter (από τον συνδημιουργό της υπηρεσίας, Jack Dorsey) τέθηκε σε δημοπρασία (με το ποσό να φτάνει, τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα 2,5 εκατ. δολάρια), αλλά ο οίκος Christie's πούλησε και το πρώτο καθαρά ψηφιακό NFT στην ιστορία. Πρόκειται για το έργο «Everydays - The First 5000 Days», ένα κολλάζ με την υπογραφή του καλλιτέχνη Beeple.
Κλείνουμε, σημειώνοντας πως, την περασμένη εβδομάδα, έφυγε από την ζωή ο Lou Ottens, ο άνθρωπος που δημιούργησε την κασέτα. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ακούσαμε τον Zuckerberg να λέει πως μέχρι το 2030 οι άνθρωποι θα μπορούν να «τηλεμεταφέρονται», είδαμε το Netflix να βάζει στο «στόχαστρο» τον δανεισμό κωδικών πρόσβασης και ακούσαμε τον GSMA να περιμένει 50.000 ανθρώπους στο φετινό Mobile World Congress της Βαρκελώνης.
Σχόλια