NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReport: Από τη Γη στον Άρη, με μια βόλτα και από την Αυστραλία

TechReport: Από τη Γη στον Άρη, με μια βόλτα και από την Αυστραλία

​Την περασμένη εβδομάδα, οι εξελίξεις στην τεχνολογική αγορά (και τους κλάδους που - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - συνδέονται με αυτήν) ήταν πολλές και αλληλένδετες. Κάπως έτσι, ξετυλίγουμε και σήμερα το ψηφιακό «κουβάρι», ξεκινώντας από την κόντρα του Facebook με την Αυστραλία, περνώντας μια βόλτα από το Cupertino και την Apple, ψάχνοντας το 6G, φτάνοντας μέχρι τον Άρη και καταλήγοντας να τρώμε τρισδιάστατα εκτυπωμένες μπριτζόλες καθώς παίζουμε video games. Μπλέξιμο. Ακολουθήστε μας, καθώς το ξεμπλέκουμε.

Το Facebook κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων της τεχνολογικής αγοράς και την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόφαση του να απαγορεύσει σε εκδότες και χρήστες στην Αυστραλία να μοιράζονται ή να βλέπουν άρθρα ειδήσεων, Μια απόφαση που έρχεται ως απάντηση της εταιρείας σε έναν προτεινόμενο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, που αναμένεται να εφαρμοστεί στη μακρινή χώρα.

Η απάντηση, όπως αναμενόταν, ήταν άμεση από την Αυστραλία, με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Scott Morrison, να τονίζει ότι η κυβέρνησή του δεν θα εκφοβιστεί από τις αποφάσεις της Facebook. «Οι ενέργειες του Facebook να κάνει unfriend την Αυστραλία σήμερα, διακόπτοντας τις βασικές υπηρεσίες πληροφόρησης για υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης, είναι τόσο αλαζονικές όσο και απογοητευτικές», θα πει.

Σειρά στην κόντρα με τον κολοσσό των κοινωνικών δικτύων φαίνεται πως παίρνει και ο Καναδάς, με τον Καναδό υπουργό εθνικής κληρονομιάς, Steven Guilbeault, υπεύθυνο για τη σύνταξη παρόμοιας νομοθεσίας που θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες, να καταδικάζει την απόφαση της Facebook και να λέει ότι αυτή δεν θα αποθαρρύνει την Οτάβα. Και η Facebook δεν βλέπει την ώρα...

Σε κάθε περίπτωση, άποψη επί του θέματος κατέθεσε και η Microsoft, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν τη δική τους εκδοχή του προτεινόμενου αυστραλιανού νόμου, ώστε να υποχρεώνουν τις Google και Facebook να πληρώνουν τους εκδότες. «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αντιταχθούν σε μια δημιουργική πρόταση της Αυστραλίας που ενισχύει τη δημοκρατία απαιτώντας από τις εταιρείες τεχνολογίας να υποστηρίξουν τον ελεύθερο Τύπο», θα γράψει ο Πρόεδρος και CEO της MS, Brad Smith.

Και καθώς βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στο Big Tech, αξίζει να αναφερθούμε και στη συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ της Apple και (ξανά) του Facebook. Το τελευταίο επεισόδιο αφορά στην απόφαση της Apple που θα απαιτεί από εφαρμογές και εταιρείες να ζητούν την άδεια των χρηστών προτού τους «παρακολουθήσουν». Αναφορές θέλουν τον Zuckerberg να εξοργίζεται από σχόλια του Tim Cook και να λέει ότι η Facebook πρέπει να «προκαλέσει πόνο» στην Apple.

Η τελευταία, πάντως, έχει τα δικά της θέματα, καθώς, μετά από αναφορές που την ήθελαν να πλησιάζει τη Nissan για την κατασκευή του δικού της (πολυφημολογούμενου) ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία πήρε τη σκυτάλη και είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, σε συζητήσεις με την εταιρεία από το Cupertino. Μια εξέλιξη που έρχεται μετά και τη φημολογούμενη κατάρρευση των συνομιλιών με τη Hyundai.

Πάντως, μένοντας για λίγο στην αγορά των αυτοκινήτων, η Jaguar θέλει να γίνει brand ηλεκτροκίνητων μέχρι το 2025, με τα μελλοντικά μοντέλα της να βασίζονται σε μια πλήρως ηλεκτρική αρχιτεκτονική. Απόφαση με την οποία φαίνεται πως θα συμφωνήσουμε εδώ στην Ελλάδα, καθώς το 84% των Ελλήνων οδηγών βλέπει θετικά την ηλεκτροκίνηση. Αυτές τις μέρες, παράλληλα, φτάνει στη Βουλή και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την οδήγηση οχημάτων χωρίς οδηγό.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ακόμη δεν έχουμε φτάσει στα αυτοοδηγούμενα, έχει τη δική του σημασία και πως χαρακτηρίζονται οι οδηγοί που δουλεύουν για υπηρεσίες όπως η Uber. Την Παρασκευή, η συγκεκριμένη εταιρεία έχασε μια κρίσιμη νομική διαμάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την απόφαση ότι οι οδηγοί της πρέπει να καταχωρούνται ως εργαζόμενοι και όχι ως ανεξάρτητοι εργολάβοι. Πάντως, η Uber προτείνει ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις για οδηγούς και courier στο «gig economy».

Την περασμένη εβδομάδα, στην Ελλάδα, ξεκίνησε και η δημοπράτηση του WiFi4GR, για 5.600 access points σε όλη τη χώρα. Βέβαια, πέρα από τα δημόσια WiFi, στη χώρα μας έρχεται και το δορυφορικό internet του Elon Musk, το Starlink, με τις αιτήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει (με υψηλό, σχετικά, κόστος). Ένα σύστημα που αναμένεται πως θα προσφέρει και τηλεφωνική υπηρεσία αλλά και οικονομική πρόσβαση σε ορισμένους.

Βέβαια, στον τομέα της συνδεσιμότητας, άλλο ένα «next best thing» θα είναι το 5G. Όχι, μάλλον λάθος. Το επόμενο καλύτερο, αφού το 5G είναι (σχεδόν) εδώ, θα είναι το 6G. Και η Apple φαίνεται πως θέλει να έχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη του. Θέσεις εργασίας που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες, λένε πως θα προσλάβει προσωπικό, ώστε να «ερευνήσουν και να σχεδιάσουν συστήματα ασύρματης επικοινωνίας επόμενης γενιάς (6G) για δίκτυα ραδιοπρόσβασης», ενώ «θα συμμετάσχουν (και) σε βιομηχανικά / ακαδημαϊκά φόρουμ με πάθος για την τεχνολογία 6G».

Είτε, πάντως, με δορυφορικό ή με 6G, οι Βορειοκορεάτες hackers δείχνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις «καμπάνιες» τους, αφού έγινε γνωστό πως έκλεψαν 1,3 δισ. δολάρια από τράπεζες και επιχειρήσεις, και σε κρυπτονομίσματα. Ίσως «δελεάστηκαν» και από τα ρεκόρ που σημειώνει το Bitcoin, που ξεπέρασε πλέον τις 50.000 δολάρια. Για τον Musk, πάντως, το Bitcoin είναι σχεδόν τόσο «b******t» όσο τα μετρητά - σχεδόν, όμως. Και ο ίδιος είναι ο «σχεδόν» πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Μπορεί να τα συζητήσει όλα αυτά και με τον Putin στο Clubhouse.

Ένας άλλος ενδιαφέρον συνομιλητής του Musk στο «trendy» κοινωνικό δίκτυο θα ήταν σίγουρο ο Bill Gates. Σε αντίθεση με τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Jeff Bezos, και τον CEO της Tesla, Elon Musk, ο Gates δεν ενδιαφέρεται να ταξιδέψει τους ανθρώπους στο διάστημα. Πάντως, η ανθρωπότητα φτάνει σιγά - σιγά στον Άρη, και, σε μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, το Perseverance πάτησε στον Κόκκινο Πλανήτη και έστειλε πίσω τις πρώτες φωτογραφίες.

Την πρώτη φωτογραφία από τον Άρη - αν και από μεγαλύτερη απόσταση - έστειλε και το αραβικό διαστημόπλοιο που ταξιδεύει προς τα εκεί. Και μένοντας, για λίγο, στις εξελίξεις από το διάστημα, η NASA λέει πως - δυστυχώς - είναι πλέον μη εφικτός στόχος η προσσελήνωση ανθρώπων στη Σελήνη έως το 2024, ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται να υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με την Κίνα, με στόχο τη συνεργασία τους γύρω από έναν διεθνή σεληνιακό ερευνητικό σταθμό.

Η Κίνα που - πέρα από τις διαστημικές της βλέψεις - έκανε και νέο ρεκόρ στο ηλεκτρονικό εμπόριο - και καμία άλλη χώρα δεν την πλησιάζει, αφού αναμένεται να γίνει η πρώτη στην ιστορία που θα δει την πλειονότητα του λιανεμπορίου της να πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου. Στη χώρα μας, ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «e-λιανικό», για την ανάπτυξη/αναβάθμιση eshop. Σε μια Ελλάδα που βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις online αγορές.

Στο «δικαστικό», η TikTok αντιμετωπίζει καταγγελίες για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Amazon κατηγορείται πως στην πλατφόρμα της φιλοξενούνται ψεύτικες κριτικές, ενώ μια συμμαχία ευρωπαϊκών οργανώσεων ζητά απαγόρευση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης. Τέλος, στις ευρωπαϊκές Αρχές πάει η διαμάχη Epic Games - Apple για το App Store, καθώς η εταιρεία «πίσω» από το Fortnite, η Epic Games, υπέβαλε την Τετάρτη καταγγελία εναντίον της Apple στις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ.

Κλείνουμε με τα «αξιοπερίεργα» και διαφορετικά: πρέπει να ετοιμαζόμαστε για βρώσιμα ολογράμματα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για διακόσμηση και πιστοποίηση τροφίμων, αλλά και για τρισδιάστατα εκτυπωμένες μπριτζόλες, που έρχονται σύντομα και στην Ευρώπη (χωρίς βρώσιμα ολογράμματα). Και αν όλα αυτά σας αναστατώνουν και αναζητάτε λίγη ευεξία, παίξτε video games, καθώς μια έρευνα εντόπισε μια μικρή συσχέτιση μεταξύ των μεγαλύτερων χρόνων παιχνιδιού και της ευεξίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr